Προσωπικότητες στην έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στο Christmas Theater

(PHOTOS) Ανάμεσα στις 101 συνθέσεις ξεχωρίζει και η «Κοπέλα της Μαριούπολης».
Προσωπικότητες στην έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στο Christmas Theater Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 ,τα επίσημα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Γιώργου Σταθόπουλου στο φουαγιέ του Christmas Theater.

Ήμασταν κι εμείς εκεί και ταξιδέψαμε με τα φλογερά χρώματα και τα οικεία σύμβολα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Ένας ζωγράφος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο μουσικόφιλο κοινό καθώς συνδέθηκε άρρηκτα με κύκλους τραγουδιών των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Μαμαγκάκη, Μιχάλη Γρηγορίου, Σταύρου Ξαρχάκου και πολλών άλλων.

Την εποχή που στα εξώφυλλα των δίσκων δε φιγουράριζε η φωτογραφία του τραγουδιστή αλλά ένας ζωγραφικός πίνακας ο οποίος αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της αισθητικής και του καλλιτεχνικού αποτελέσματος ολόκληρου του δίσκου.
1
Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει γράψει:

« Ο Γιώργος Σταθόπουλος ασκεί την σιωπηλή του τέχνη μόνος στο εργαστήρι του. Ψάχνει και ανακαλύπτει σχέσεις χρωμάτων, σχεδίων και πουλιών. Το ένα πουλί μόνο του μες σε βαθύ γαλάζιο ουρανό. Το ίδιο πουλί, γκρίζο θανατερό κι ύστερα αρχαϊκό, σ’ ένα κεραμίδι περίγυρο. Κι αντί να προσπαθεί να εξασφαλίσει μέσω εμπόρων και αρχών σφραγίδα, μια ταυτότητα που να τον λέει «σύγχρονο», αυτός επιζητεί την σύζευξή του με το απόκοσμο και το αληθινό… Ο Σταθόπουλος είναι στ’ αλήθεια αυτό που λέμε προικισμένος. Και εκ χωρίου καταγόμενος. Άλλ’ ευτυχώς γι’ αυτόν, δεν χόρεψε εθνικούς σκοπούς, ούτε και δέχθηκε κληρονομίες ανεξέλεγκτες. Χωρίς συνθήματα κι εύκολη γραφή, προχώρησε με γνήσια μέσα της ζωγραφικής, σαν άξιος κι αληθινός ζωγράφος που’ ναι, στην επίπονη καταγραφή της σύγχρονης απελπισίας, που αυτόματα γίνεται και εθνική. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει».

«101 / 1970 – 2022»
2
«101 / 1970 – 2022» ονομάζεται το μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα και στόχο έχει να φέρει το έργο του Σταθόπουλου σ' ένα μεγαλύτερο κοινό (όχι στενά φιλότεχνο).

Ο τίτλος εξηγεί, μια συλλογή από 101 πρωτότυπα έργα που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια. Μέσα στη διαδρομή αυτήν που επιμελήθηκε ο ίδιος ο ζωγράφος, ο θεατής θα βιώσει τη διαδρομή του ζωγράφου μέσα από τα μοτίβα, τις μορφές και το χρώμα που καθιέρωσαν την εικαστική ταυτότητα του Γιώργου Σταθόπουλου. Από τους αφηρημένους ορίζοντες πολυκατοικιών και κτιρίων του '70 και την Νέα Υόρκη του '80 στις κλειστές κατακόρυφες πόλεις της “Καραντίνας” του 2020.

Στα έργα του Γιώργου Σταθόπουλου κυριαρχούν βέβαια ελληνικά σύμβολα όπως η ελληνική σημαία, κίονες, φλογέρες, μπουζούκια… «Με αυτά μεγαλώσαμε, αυτά θαυμάσαμε, είδαμε, μας ακολουθούνε δεν υπάρχει λόγος να αρνηθούμε την ελληνικότητά μας», μας είπε ο μεγάλος μας ζωγράφος.
3
Ο Ιστορικός της Τέχνης Γιώργος Μυλωνάς έγραψε πρόσφατα:

Ανάμεσα στις 101 συνθέσεις ξεχωρίζει και η «Κοπέλα της Μαριούπολης». Βλέποντας το έργο, ο νους πήγε στον Ροστροπόβιτς, τον κορυφαίο τσελίστα και αληθινά μεγάλο Ευρωπαίο. Τον Νοέμβριο του 1989 ο γεννημένος στη Ρωσία «Σλάβα» βρισκόταν στο διαμέρισμά του στο Παρίσι, όταν είδε σκηνές από το Βερολίνο, νεαρούς οπλισμένους με κασμάδες να επιτίθενται με μένος στο τσιμέντο μπροστά στο «τείχος της ντροπής». Ένιωσε την ιστορικότητα της στιγμής και πήρε αμέσως το αεροπλάνο για να σταθεί μπροστά στα ερείπια και να παίξει μια Σαραμπάντα του Μπαχ. Η πράξη του ήταν μια ιδιωτική στιγμή, σαν «προσευχή», που όμως έχτισε την αντιολοκληρωτική μας συνείδηση. Έτσι λειτουργεί και το έργο του Σταθόπουλου.

Η τέχνη κατασκευάζεται και με υλικά της εποχής, ποτίζεται από το πνεύμα του καιρού της κι έτσι μας βοηθά στην κατανόησή της. Ο ζωγράφος που ντύνει το νεαρό κορίτσι με τα χρώματα της Ουκρανίας, νιώθει την ιστορικότητα των στιγμών, τι σημαίνει η εισβολή του Πούτιν που κατακαίει μια πόλη ιστορική αλλά δεν μπορεί να γκρεμίσει το φρόνημά της. Η μουσική από το βιολί της κοπέλας ηχεί πιο δυνατά από την αντάρα της καταστροφής.

Είναι κι αυτό μια προσευχή, που με τη δύναμη της τέχνης μοιράζεται, όχι μόνο σε μας τους Έλληνες που έχουμε δεσμούς με τη Μαριούπολη, αλλά σε κάθε Ευρωπαίο.
4
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Ορέστης Σταθόπουλος με τον ζωγράφο.

Christmas Theater: Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι. Ώρες λειτουργίας έως τις 5 Φεβρουαρίου Δευτέρα - Παρασκευή 14:00 - 20:00, Σάββατο - Κυριακή: 10:00-16:00
5
Φωτογραφίες (Γιώργος Σπανός):

1. Ο Γιώργος Νταλάρας συνομιλεί με τον Γιώργο Σταθόπουλο

2.Ο Thro Def, από τους πιο αναγνωρίσιμους dj σ' όλη την Μεσόγειο, μοιράζεται με τον Γιώργο Σταθόπουλο την ίδια αγάπη για τις μοτοσυκλέτες.

3.Ο δεξιοτέχνης στο κανονάκι Πάνος Δημητρακόπουλος, ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός και ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος δίπλα στο συγκλονιστικό έργο «Κοπέλα της Μαριούπολης».

4.Η Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας κυρίως παραμυθιών και παιδικής λογοτεχνίας, μεταφράστρια και στιχουργός.

5.Ο Γιώργος Σταθόπουλος συνομιλεί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.
6
6.Μεταξύ πολλών, συνάδελφοι δημοσιογράφοι και κάμερες τηλεοπτικών σταθμών

7.Από τα έργα που φωτογραφήθηκε περισσότερο από τους καλεσμένους των εγκαινίων ήταν το ‘‘ Μυστήριο’’
7

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!