Ο Γιώργος Νταλάρας και «η βάρκα» που «γύρισε μόνη»

Ένα ιδιαίτερο τραγούδι αφιερωμένο στη μνήμη του σπουδαίου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Θαλασσάκι μου…»
 
Με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο Ogdoo.gr, αναφερθήκαμε στις λεπτομέρειες της μεγάλης συναυλίας του Γιώργου Νταλάρα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater στο Γαλάτσι με τίτλο «Θαλασσάκι μου».

Μαζί του τραγούδησαν ο Παντελής Θαλασσινός, η Ασπασία Στρατηγού, ο Γιάννης Διονυσίου, η Μαρία Αναματερού, η Βιολέτα Ίκαρη, ο Κώστας Αγέρης, ο Αλέξανδρος Τζουγανάκης, ο Βασίλης Κορακάκης, η νεαρότατη Ευαγγελία Κατσιγιάννη και η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
 
Ο Γιώργος Νταλάρας επιμελήθηκε καλλιτεχνικά το πρόγραμμα και ο Μιχάλης Κουμπιός τη σκηνοθεσία, τις προβολές στην οθόνη και τη διεύθυνση παραγωγής. 
Οι τραγουδιστές πλαισιώθηκαν από ενδεκαμελή ορχήστρα που αποτέλεσαν οι μουσικοί:  Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι, κιθάρα, λαούτο), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι), Απόστολος Βαγγελάκης (πνευστά), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Δημήτρης Χριστοδουλάκης (τύμπανα) και Στράτος Σαμιώτης (κρουστά). Τον ήχο επιμελήθηκαν ο Βαγγέλης Κουλούρης, ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Ηλίας Λάκκας και τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος. Η συναυλία μεταδόθηκε απευθείας σ’ όλο τον κόσμο από τη «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ.
 
«Κι οι ελπίδες πνίγηκαν όλες μέσα στα βαθιά νερά…»
 
Στη συναυλία παρουσιάστηκε μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών για τη θάλασσα και τους θαλασσινούς, οκτώ από τα οποία ήταν σε ποίηση του Νίκου Καββαδία, τα έξι μελοποιημένα από τον Θάνο Μικρούτσικο. 
 
Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με ένα απόσπασμα του τραγουδιού του Τώνη Μαρούδα και του Θάνου Σοφού «Και η βάρκα γύρισε μόνη»,  που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά στις 21 Νοεμβρίου 1957 από τον Τώνη Μαρούδα και το Τρίο Μπελκάντο και κυκλοφόρησε σε δίσκο γραμμοφώνου από την Columbia (DG-7354), έχοντας στην άλλη όψη ένα φιλοσοφημένο ζεϊμπέκικο των ίδιων δημιουργών, με τίτλο «Τα λεφτά τι θα τα κάνεις» με τον Μαρούδα και το Τρίο Μπελκάντο.
 
02.Kai i varka
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που «αλιεύσαμε» από το διαδίκτυο το τραγούδι γράφτηκε για τον Άγγελο Μεϊδάνη και αφιερώθηκε στη σύζυγό του. Ο Μεϊδάνης υπήρξε θρύλος του θαλασσινού κόσμου στις ελεύθερες καταδύσεις και συνιδρυτής του Ν.Ο. Βουλιαγμένης και χάθηκε στα βαθιά νερά του Πόρτο Γερμενό στις 22 Οκτωβρίου 1957. 
 
Το 1958 η «Βάρκα» ηχογραφήθηκε από την Εύα Στυλ και το Τρίο Μπριλλάντε, στα χρόνια του ’60 γνώρισε μια νέα εκτέλεση από τον Τώνη Μαρούδα, ενώ το 1985 και το 1990 επαναφέρθηκε στη δισκογραφία από τα «Τζαβαράκια» και τον Λάκη Παππά αντίστοιχα. 

Στη συναυλία στο Christmas Theater το τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας με τη συνοδεία ενός συγκινητικού video που αφιερώθηκε στον σπουδαίο φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη. 


Ο Μπεχράκης έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 59 ετών, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη από ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό. Εκτός των άλλων, είχε καλύψει πολέμους, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση και μεγάλά πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Είχε βραβευτεί για τη δουλειά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ, ως επικεφαλής της ομάδας φωτογράφων του πρακτορείου Reuters, είχε βραβευθεί το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ. 

Φωτογραφία: Γιώργος Σπανός (George Spanos Photography)

Video: Θανάσης Γιώγλου
 
 
 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!