Ο «Αστρικός χάρτης» του Κώστα Τριανταφυλλίδη προμηνύει επιτυχία!

(VIDEO & PHOTOS) Με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και όλων των συντελεστών παρουσιάστηκε η νέα δισκογραφική εργασία του Κώστα Τριανταφυλλίδη.
Ο «Αστρικός χάρτης» του Κώστα Τριανταφυλλίδη προμηνύει επιτυχία! Φωτογραφία: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το βραδάκι της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου 2016 ο Ρυθμός γέμισε από κόσμο που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τον Κώστα Τριανταφυλλίδη στην πρώτη, επίσημη παρουσίαση της νέας του δισκογραφικής εργασίας, με τίτλο «Αστρικός Χάρτης». Ο νέος δίσκος του Κώστα Τριανταφυλλίδη περιλαμβάνει εννέα τραγούδια, επτά από τα οποία είναι σε μουσική του ίδιου και στίχους των Γρηγόρη Μαρινάκη, Πέπης Δουρέκα και Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Υπάρχει επίσης ένα τραγούδι σε μουσική Βαγγέλη Μαχαίρα και στίχους Ηλία Κατσούλη (ενορχήστρωση Βασίλη Γκίνου) κι ένα του Άρη Κούκου με στίχους Γιάννη Μπελεσιώτη. Τη μπαλάντα με τίτλο «Αγάπες που παλιώσατε» ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας.

Την εκδήλωση προλόγισε, εκ μέρους της Protasis Music, ο Νίκος Οικονόμου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Κώστας έχει παντού μόνο φίλους, γι’ αυτό και δεν κάλεσα κανέναν από εσάς, ήξερα ότι θα είστε όλοι εδώ. Τον συναντούσα, εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον, σε οποιαδήποτε συνομιλία έκανα με φίλους, συναδέλφους, ανθρώπους της δισκογραφίας, μέχρι που τον γνώρισα. Γνώρισα έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη, άκουσα τα τραγούδια, μαγεύτηκα και δεν το λέω τυχαία, είναι πραγματικά μαγικός ο δίσκος. Πρόκειται για έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο, μια ιδιαίτερα προσεγμένη δουλειά. Παίζουν πολλοί μουσικοί, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι στο όργανό τους, μέχρι και ο ηχολήπτης, ο Ηλίας Λάκκας, είναι ένας από τους καλύτερους που υπάρχουν. Με χαροποίησε το γεγονός ότι βρήκα τον αγαπημένο μου φίλο, τον αείμνηστο Ηλία Κατσούλη, μετά από πολλά χρόνια ξανά σε ένα δίσκο, με χαροποίησε το ότι είδα δυο ανθρώπους που αγαπώ ιδιαίτερα, τον Άρη Κούκο και το Βαγγέλη Μαχαίρα, που τους θεωρούσα απλώς μπουζουξήδες, να έχουν γράψει δυο από τα πιο ωραία τραγούδια».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Τσάμπρας. «Όταν μου ζήτησε ο Κώστας Τριανταφυλλίδης να έρθω να μιλήσω σήμερα, δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη, ένιωσα ιδιαίτερη τιμή και χαρά, καθώς τον ξέρω έντεκα χρόνια. Τα δύσκολα άρχισαν από τη στιγμή που άρχισα να σκέφτομαι τι θα πω! Ωραία! Να πω ότι είναι ένας «ταλαντούχος καλλιτέχνης που βρίσκεται χρόνια στο χώρο, έχει καλές σπουδές, πολλές και επώνυμες συνεργασίες και πάντα προσέχει τις επιλογές του». Και είναι έτσι... Κι αλλιώς να ‘τανε, μια τέτοια στιγμή, τα ίδια δε θα ‘λεγα; Να πω για το δίσκο ότι «πρόκειται για μια δουλειά η οποία αγκαλιάζει μουσικά το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι, αλλά περιλαμβάνει από στιβαρά ζεϊμπέκικα μέχρι ηλεκτρικές μπαλάντες»... Να πω ότι «χαρακτηρίζεται από αμεσότητα στο στίχο και η ιδιαίτερη φωνή του καλλιτέχνη εκτοξεύει τα τραγούδια στα ύψη»... Ακόμα κι αν είναι έτσι... Πόσες φορές έχουν ξαναγραφτεί τα ίδια πράγματα έτσι - ακόμα κι όταν ΔΕΝ είναι έτσι; Και ποιος θα πιστέψει ότι λέω την αλήθεια κι ότι δεν «χαρίζομαι» «λόγω της ημέρας»; Η αλήθεια είναι ότι πάντα δυσκολεύομαι σε ανάλογες περιπτώσεις. Δεν ξέρω τι να πω... Αλλά και δεν ξέρω αν χρειάζεται να πω κάτι... Κατ’ αρχήν, δε μ’ αρέσει ο ρόλος του πληρωμένου «ντελάλη». Επίσης, δεν πιστεύω στην προοπτική του να επηρεάσω οποιονδήποτε για οτιδήποτε - χωρίς να μεσολαβήσει δική του κριτική σκέψη... Αλλά πέρα απ’ αυτό, όσο μεγαλώνω, τόσο πιστεύω όλο και πιο πολύ ότι τα τραγούδια, οι μουσικοί, οι δημιουργοί, οι τραγουδιστές, ότι έχουν να πουν, το λένε καλλίτερα μόνοι τους. Κι ότι ο δικός μας ρόλος, πρέπει να περιορίζεται στην έρευνα, στην παρουσίαση, στην έντιμη επιλογή και την καταγραφή...». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και κατέληξε με μια ευχή: «Του εύχομαι να κερδίζει πάντα αυτό που βάζει στόχο, είτε είναι ένας δίσκος σαν τον Αστρικό Χάρτη, είτε είναι ένα πρόγραμμα σαν αυτά που ετοιμάζει. Και, βεβαίως, όταν λέω να κερδίζει, το λέω με δεδομένο ότι η έννοια του κέρδους δεν είναι ίδια για όλους. Όπως λέει και ο στίχος του Ηλία Κατσούλη, που κλείνει το δίσκο και τον έχει τραγουδήσει ο ίδιος ο Κώστας Τριανταφυλλίδης

…όλα είναι κάτι άλλο στη ζωή του καθενός,
όλα έχουν δύο όψεις, αφετέρου κι αφενός…»
o astrikos xartis tou kosta triantafyllidi prominyei epityxia 23
Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, με τη σειρά του, περιέγραψε την «ιστορία» της φωτογραφίας του εξωφύλλου, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο Γιώργος Τσάμπρας, λέγοντας πως πρόκειται για τον ίδιο πάνω σε ένα ποδηλατάκι, φωτογραφημένο στην Τασκένδη, όπου και γεννήθηκε, το 1979 και σε ηλικία περίπου δυόμιση χρονών. «Είμαι εγώ, στο χάρτη του κόσμου. Η ιδέα ήταν του φίλου μου Γιάννη Παπαφωτίου και τον ευχαριστώ πάρα πολύ» είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νέα δουλειά κι εξήγησε όλη την πορεία από τη συλλογή των κομματιών ως και την κυκλοφορία τους, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές και φίλους του που συνέβαλαν, καθένας με τον τρόπο του. Δεν παρέλειψε να αναφέρει και μικρές ιστορίες σχετικά με τη γνωριμία του με τους στιχουργούς. Κατέληξε, μιλώντας για το Γιώργο Νταλάρα: «Ήθελα να δω πώς είναι, ένα τραγούδι δικό μου, να το λέει κάποιος άλλος και τη συνέχεια την ακούσατε. Για την οικογένειά μου, ο Γιώργος Νταλάρας είναι πολύ παραπάνω από ένας τραγουδιστής. Ο Νταλάρας, ο Μίκης, η Χαρούλα, ο Μπιθικώτσης και κάποιοι άλλοι κράτησαν ζωντανή την Ελλάδα μέσα μας. Στους πολιτικούς πρόσφυγες, εννοώ. Οπότε, το θεωρώ μεγάλη τύχη και μεγάλη τιμή, πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι, που δε μπορεί κανείς να το καταλάβει σε όλη του τη διάσταση, παρά μόνο όποιος το έχει ζήσει, που δέχτηκε να τραγουδήσει ένα κομμάτι μου».

Δύο από τους στιχουργούς του δίσκου, ο Γρηγόρης Μαρινάκης & η Πέπη Δουρέκα που παραβρέθηκαν, μίλησαν για τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη συνεργασία τους, ευχαριστώντας τον που έδωσε φωνή στο έργο τους.

Ο Γιώργος Νταλάρας ευχήθηκε καλό δρόμο & καλή τύχη στο δίσκο του Κώστα Τριανταφυλλίδη. «Ο Κωστής είναι ένα αξιαγάπητο πλάσμα, πραγματικά, και καλός τραγουδιστής. Γράφει ωραία τραγούδια κι είναι και καλός άνθρωπος» είπε κι απευθυνόμενος στον ίδιο πρόσθεσε: «Σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες ένα από τα πιο ωραία σου τραγούδια, να ξέρεις όμως πως εσύ δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, αφού φοράς τον ουρανό σου κι ονειρεύεσαι. Αυτό που με συγκίνησε πιο πολύ απ’ όλα, δεν είναι μόνο η γνωριμία μας κι όλα αυτά που έγιναν αυτό τον καιρό στο στούντιο, είναι αυτό το μικρό παιδάκι με το ποδήλατο. Έχει μεγάλη σημασία γιατί οι πιο πολλοί από εμάς είμαστε ξένοι εδώ. Εσύ ήρθες απ’ την Τασκένδη, ο Θεοδωράκης ήταν πρόσφυγας στη μισή του ζωή, εμένα η μητέρα μου ήρθε απ’ τη Σμύρνη σ’ αυτόν τον ευλογημένο και πολλές φορές ευεργετικά αλλά και ανησυχητικά ανήσυχο τόπο. Όμως, είναι ο τόπος μας, είναι ο λαός μας, τα αγαπάμε και τα δυο, τα γράφουμε, τα πονάμε, θα κλαίμε και θα γελάμε μαζί τους».
o astrikos xartis tou kosta triantafyllidi prominyei epityxia 6
Ακολούθησε ζωντανή παρουσίαση όλων των τραγουδιών από τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, με τη σειρά που αποτυπώθηκαν στο δίσκο. Ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε το «δικό» του «Αγάπες που παλιώσατε», ενώ ο Άρης Κούκος συνόδευσε με το μπουζούκι του την ερμηνεία του Κώστα στο «Ζεϊμπέκικο για δυο», ένα τραγούδι σε στίχους Γιάννη Μπελεσιώτη, που όπως ανέφερε ο δημιουργός, γράφτηκε τη μέρα που ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή και είναι αφιερωμένο σ’ εκείνον. Άρης Κούκος & Κώστας Τριανταφυλλίδης υπήρξαν για χρόνια σταθεροί συνεργάτες του Δημήτρη Μητροπάνου, μέχρι τέλους, όπως και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μέλη της ορχήστρας που συμμετείχε στην παρουσίαση και τα οποία είναι: Μάκης Πελέκας στο μπουζούκι, Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν, Γρηγόρης Συντρίδης στα τύμπανα, Γιώργος Γουρζουλίδης στο πιάνο, Πέτρος Βαρθακούρης στο μπάσο & Νίκος Παπαδόπουλος στην κιθάρα. Συμμετείχε, επίσης, ο Αποστόλης Βαγγελάκης με το νέι του, στο τραγούδι «Όταν σμίγουν οι ψυχές».

Εντυπώσεις


Αναλυτική παρουσίαση του «Αστρικού Χάρτη» του Κώστα Τριανταφυλλίδη μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του φίλου & συνεργάτη Θανάση Γιώγλου. Όσο για τις προσωπικές μου εντυπώσεις και καθώς με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη είναι πολλά και τα χρόνια και οι στιγμές, αλλά και τα πρόσωπα που μας συνδέουν, δε ξέρω κατά πόσο μπορώ να είμαι αντικειμενική, πάντως μπορώ ανερυθρίαστα να σας προτείνω να τον ψάξετε και να τον ακούσετε. Στη χαρά του, χθες, το χάρηκα όσο κι εκείνος. Ο «Αστρικός χάρτης» του Κώστα Τριανταφυλλίδη προμηνύει επιτυχία και του εύχομαι ολόψυχα να την έχει.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!