Ο Μίμης Πλέσσας στη Ραφήνα

(VIDEO & PHOTOS) Αθήνα - Ραφήνα ήταν το δρομολόγιό μας το βραδάκι της 2ας Σεπτεμβρίου και ναι μεν δε φτάσαμε στη Ραφήνα με την «Άγια Κυριακή», αλλά αυτή η συγκεκριμένη Κυριακή, αποδείχτηκε μία απ’ τις ωραιότερες που μπορώ να θυμηθώ...
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σ’ έναν εκπληκτικής ομορφιάς χώρο, στο κολυμβητήριο του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, με προσεγμένες εγκαταστάσεις, γκαζόν, τρεχούμενα νερά κι όλα αυτά περιτριγυρισμένα από πευκόδασος, ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Γιώργος Χριστόπουλος κάλεσε τον σπουδαίο συνθέτη Μίμη Πλέσσα, για να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη της πόλης και να τον τιμήσει για την προσφορά του τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, όσο και για τη συμβολή του στη δημιουργία της Καλλιτεχνούπολης, όπου και διαμένει.

Ήδη από τις 8 ο κόσμος κυριολεκτικά κατέκλυσε το χώρο που είχε διαμορφωθεί ειδικά για τη συναυλία, ξεπερνώντας ευχάριστα τις προσδοκίες των διοργανωτών. Η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο, το οποίο είχε επιμεληθεί προσωπικά η σύζυγος του Μίμη Πλέσσα, κυρία Λουκίλα Καρρέρ και παρουσίαζε φίλους του, όπως τον κ. Μάτσα, να μιλούν γι’ αυτόν. Αμέσως μετά, ο δήμαρχος Ραφήνας προλόγισε την εκδήλωση μιλώντας για τον συνθέτη και το έργο του και τον κάλεσε επί σκηνής για την «παραδοσιακή» ανταλλαγή δώρων.

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο, προσωπικότητες της μουσικής, αλλά και του θεάτρου, αφού ο Μίμης Πλέσσας συνέθεσε μουσική για πάνω από 100 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά αναφέρω τις αγαπημένες Μαίρη Λίντα & Νόρα Βαλσάμη, το Γιώργο Πάντζα, τον Δημήτρη Ρίζο. Ο Γιώργος Πάντζας ένιωσε την ανάγκη και ζήτησε να πει από μικροφώνου δύο λόγια και να ευχαριστήσει το συνθέτη για την ουσιαστική συμβολή του στη δημιουργία της Καλλιτεχνούπολης.

Έτσι, ο Μίμης Πλέσσας, επίτιμος δημότης Ραφήνας πλέον, παρέλαβε τη σκυτάλη και μετά από έναν ξεκαρδιστικό, χειμαρρώδη πρόλογο ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για παρέα του, είχε επί σκηνής τρείς σπουδαίους ερμηνευτές. Τη γνωστή πλέον στο ελληνικό κοινό Fide Koksal από την Τουρκία, τον Σπύρο Κλείσσα, έναν από τους πιο αγαπημένους και μελωδικούς τραγουδιστές του και την Δήμητρα Σταθοπούλου, που γνωρίσαμε καλύτερα τον περασμένο χειμώνα στο πλάι του Δημήτρη Μητροπάνου. Μουσικά, εκτός απ’ τον ίδιο το Μίμη Πλέσσα στο πιάνο του, τους ερμηνευτές συνόδευσαν οι: Γιώργος Παχής (μπουζούκι), Νάσσος Σωπύλης (πλήκτρα), Δημήτρης Στασινός (μπάσο) και Σόλης Μπαρκή (κρουστά).

Στο πρόγραμμα παρουσιάστηκαν κομμάτια απ’ όλη την πορεία του Μίμη Πλέσσα, όπως και κάποιες δημιουργίες του διασκευασμένες στην τούρκικη γλώσσα, από τη Fide Koksal. Ακούσαμε «Αγία Κυριακή», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Όλα δικά σου μάτια μου», «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Τόσα καλοκαίρια», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Άγαλμα», «Πρώτη φορά», «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες», «Οι χάντρες», «Άνοιξε πέτρα» και πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια, που έκαναν τρεις ολόκληρες γενιές να θυμηθούν και να συγκινηθούν.

Μια όμορφη έκπληξη για μας, ήταν η ανακοίνωση του δημάρχου κ. Γιώργου Χριστόπουλου πως τις τελευταίες μέρες είχε την τιμή να ενώσει με τα δεσμά του γάμου στο δημαρχείο του τη Fide Koksal και τον πιανίστα Νάσσο Σωπύλη και μάλιστα με κουμπάρο τον Μίμη Πλέσσα!

Το χειροκρότημα του κοινού αβίαστο κι ενθουσιώδες στις εκπληκτικές ερμηνείες των τραγουδιστών. Ευρισκόμενη στα «παρασκήνια» στο τέλος της παράστασης, είδα απλό κόσμο να συνωστίζεται για να συγχαρεί και τα τρία παιδιά, καλλιτέχνες «άγνωστους» σε σύγκριση με όσους προβάλλονται μαζικά απ’ τα μέσα επικοινωνίας και πολύ συχνά δεν αξίζουν καν την προβολή αυτή, πράγμα που έχω δει να συμβαίνει σπάνια, είναι όμως ενδεικτικό του πόσο πολύ άρεσε στον κόσμο η συναυλία αυτή. Χαρακτηριστικά, θέλω να αναφέρω μία κουβέντα που μεταφέρθηκε στη Δήμητρα Σταθοπούλου μπροστά μου, ειπωμένη από καταξιωμένη ερμηνεύτρια: «Είναι καλύτερη κι απ’ την Κουμιώτη!»

Τελειώνω λοιπόν, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της βραδιάς αυτής, με την ελπίδα πρώτον ο κ. Χριστόπουλος να τηρήσει σύντομα τη δημόσια δέσμευσή του να διοργανώσει μια μεγάλη συναυλία με το Μίμη Πλέσσα και τη Μαίρη Λίντα στη Ραφήνα και δεύτερον να αρχίσουμε πλέον να επιλέγουμε και να μη μας επιλέγουν. Καλά πράγματα πάντα γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Από μας εξαρτάται το να τα ανακαλύπτουμε.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!