«Μη μου γράφεις γράμματα» μέσα από 10 Φωτογραφίες

Η παράσταση της Εστουδιαντίνους με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και την συμμετοχή ξεχωριστών καλλιτεχνών…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε στην Ιερά Οδό η παράσταση «Μη μου γράφεις γράμματα» με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας και τον Γιώργο Νταλάρα, με τη συμμετοχή και άλλων διαλεκτών καλλιτεχνών.

Η έκπληξη του Σταμάτη Γονίδη, παρότι είχαμε παρακολουθήσει και τις σχετικές πρόβες, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε… Οι φωτογραφίες κι εκεί… αλλά και εδώ είναι της Αγγελικής Παπαϊωάννου.

«Μη μου γράφεις γράμματα», μια παράσταση ωδή στην ιστορία των λαών, των λαών εκείνων που βίωσαν τον διωγμό, την ξενιτιά, την μετανάστευση, τον ξεριζωμό, και τον αγώνα για επιβίωση, για μια θέση στη ζωή και το όνειρο, το όνειρο που άλλοτε την κυριεύει κι άλλοτε την στοιχειώνει.
untitled 0231
Με τον Τάσο Νούσια και την συγκλονιστική ερμηνεία του να αφηγείται ποιήματα, ιστορίες και μνήμες, μεταφέροντας το συναίσθημα των ανθρώπων που βίωσαν την εξαθλίωση, την καταστροφή, την ξενοφοβία και τον κοινωνικό ρατσισμό, ξεριζωμένοι, με την ελπίδα της νέας ζωής, παλεύοντας για την επιβίωση και την ελευθερία…
untitled 0065
…και με το όραμα της επιστροφής στον τόπο τους, και τις εικόνες που προβάλλονταν σε μια γιγάντια οθόνη να συνοδεύουν και να συμπληρώνουν την αριστουργηματική ενορχήστρωση, κάναμε αυτό το μεγάλο συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στις μουσικές της Μεσογείου.

Σημείο ένωσης και μέσο έκφρασης του πόνου, της χαράς, της ελπίδας, του έρωτα, της ζωής, η μουσική!
untitled 0238
Η χορωδία «fones» υπό την διδασκαλία της Μαρίνας Σάττι, οι «λευκοί άγγελοι», όπως τις αποκάλεσε ο Τάσος Νούσιας, γέμισαν τη σκηνή, συμπλήρωσαν αυτήν την αριστουργηματική παράσταση με τις υπέροχες φωνές τους, και μας περιπλάνησαν με τις μελωδίες τους στον Ιταλικό Νότο, θυμίζοντάς μας τις ομοιότητες στην κουλτούρα που έχουν οι λαοί μεταξύ τους.
untitled 0027
Η Ρία Ελληνίδου με την βελούδινη φωνή της ερμήνευσε θεσπέσια, τραγούδια ενταγμένα επιμελώς στην θεματολογία της παράστασης, καθώς και ο ταλαντούχος Θοδωρής Κοτονιάς.
untitled 0227
Ξεχωριστός καλεσμένος ο συνθέτης και τραγουδιστής Eddy Napoli τίμησε με την παρουσία του και τραγούδησε μεταξύ άλλων το Luna Rossa παρέα με τον Γιώργο Νταλάρα.
untitled 0301
Εντύπωση έκανε η ερμηνεία του νεαρού ταλαντούχου λυράρη Χρήστου Καλιοντζίδη, γιού του γνωστού επίσης κεμεντζετζή Μιχάλη Καλιοντζίδη, ύμνος στον Πόντο, που κέρδισε αρκετό χειροκρότημα συγκινώντας το κοινό.
untitled 0357
Μετά από είκοσι χρόνια μελέτης της μεσογειακής μουσικής ο Γιώργος Νταλάρας ξέρει πολύ καλά πώς να πιάσει τον σφυγμό του κοινού πώς να θυμίσει τις ρίζες μας, να «αναδύσει» τραύματα της σύγχρονης ιστορίας μας και παρέα με την υπέροχη ορχήστρα «Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αντρέα Κατσιγιάννη όπου δημιουργεί ερωτήματα και απορίες, για το αν υπάρχει παρόμοια ορχήστρα που να δημιουργεί ανάλογες συγκινήσεις, μας πρόσφεραν μια υπέροχη βραδιά μνήμης στους παλιούς, και συμπαράστασης στους σύγχρονους μετανάστες, που η ιστορία τους θέλει να αποδημούν, αναζητώντας την ελπίδα μακριά από την πατρίδα τους.
untitled 0321
Από την Σμύρνη ως την Ιταλία και από την Αμερική ως την Γερμανία. Από τον Μαρκόπουλο στον Bregovic και από τον Λοΐζο στον Παπαδόπουλο, από τον Ελευθερίου στη Νικολακοπούλου και από τον Σκούρτη στον Ανδρέου, τραγούδια νοσταλγίας, πόνου, χαράς, ερωτικά, αγαπημένα, διαχρονικά και προπαντώς επίκαιρα τόσο τότε, όσο και τώρα!
untitled 0109
Συγκλονιστικές ερμηνείες, θαυμάσιες ενορχηστρώσεις, με οδηγό τον ακούραστο, γεμάτο ζωντάνια, παθιασμένο και… ξεσηκωτικό Γιώργο Νταλάρα, στην μαγευτική ένωση διαφορετικών ειδών μουσικής και ηχοχρωμάτων, συνέθεσαν αυτή την σπουδαία παράσταση.

Ανάμεσα στο κοινό που συμμετείχε τραγουδώντας συγκινημένο, βρέθηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες και μουσικοί, που χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι όλους τους συντελεστές.
untitled 0365
Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

Ανδρέας Κατσιγιάννης: σαντούρι, Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Φίλιππος Ρέτσιος: πλήκτρα
Νίκος Μέρμηγκας: μπουζούκι
Γιώργος Μάτσικας: μπουζούκι
Αποστόλης Βαλαρούτσος: κιθάρα
Κώστας Κωνσταντίνου: μπάσο
Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί
Αποστόλης Βαγγελάκης: πνευστά
Νίκος Σαμαράς: τρομπέτα
Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν
Θέμης Συμβουλόπουλος: κρουστά
Μιχάλης Μπακάλης: κρουστά
Άγγγελος Πολυχρόνου: κρουστά
Χρήστος Καλιοντζίδης: ποντιακή λύρα

Συμμετέχει ο Γιώργος Παπαχριστούδης, πιάνο

Ενορχηστρωτική επιμέλεια: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Γιώργος Παπαχριστούδης, Γιώργος Νταλάρας

Διδασκαλία της χορωδίας «Fonέs»: Μαρίνα Σάττι
Ηχητική επιμέλεια: Βαγγέλης Κουλούρης, Αντώνης Ζαχόπουλος
Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!