Η περίφημη «Φάτα Μοργκάνα» με Γιώργο Νταλάρα & Μαρία Αναματερού

Μια ιδιαίτερη στιγμή από την πρόσφατη συναυλία με τα «Τραγούδια της θάλασσας» στο Christmas Theater
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 10 Φεβρουαρίου 1975 έφυγε από τη ζωή, στα 65 του χρόνια, ο Νίκος Καββαδίας…

«Θαλασσάκι μου…»

Με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr, αναφερθήκαμε εκτενώς σε όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης 27 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater, στη μεγάλη εορταστική συναυλία με τίτλο «Θαλασσάκι μου», με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και συνοδοιπόρους τον Παντελή Θαλασσινό, την Ασπασία Στρατηγού, τον Γιάννη Διονυσίου, τη Μαρία Αναματερού, την Βιολέτα Ίκαρη, τον Κώστα Αγέρη, τον Αλέξανδρο Τζουγανάκη, τον Βασίλη Κορακάκη, την νεαρότατη Ευαγγελία Κατσιγιάννη και την Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος ήταν του Γιώργου Νταλάρα και η σκηνοθεσία και η καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής του Μιχάλη Κουμπιού, ο οποίος επιμελήθηκε το οπτικό υλικό που προβάλλονταν στη μεγάλη οθόνη.

Τους τραγουδιστές πλαισίωσε μια ορχήστρα αποτελούμενη από έντεκα σπουδαίους μουσικούς: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι, κιθάρα, λαούτο), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα), Ηλίας Μαντικός (κανονάκι), Απόστολος Βαγγελάκης (πνευστά), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Δημήτρης Χριστοδουλάκης (τύμπανα) και Στράτος Σαμιώτης (κρουστά). Τον ήχο επιμελήθηκαν ο Βαγγέλης Κουλούρης, ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Ηλίας Λάκκας και τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος. Η συναυλία μεταδόθηκε απευθείας σ’ όλο τον κόσμο από τη «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ.

«Θα μεταλάβω με νερό θαλασσινό…»

Στη συναυλία παρουσιάστηκε μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών για τη θάλασσα και τους θαλασσινούς, που περιλάμβανε παραδοσιακά και προπολεμικά ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και «έντεχνα», μαζί με σύγχρονα τραγούδια ανάμεσα στα οποία και οκτώ σε ποίηση του Νίκου Καββαδία, το ένα από την εργασία της Μαρίζας Κωχ πάνω στον ποιητή, που κυκλοφόρησε το 1977 σε μεγάλο δίσκο με γενικό τίτλο το όνομά της.
02.Fata Morgana
Η Μαρίζα Κωχ μελοποίησε και τραγούδησε, με ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη, οκτώ ποιήματα του Καββαδία, από τις ποιητικές συλλογές «Μαραμπού και πούσι» και «Τραβέρσο». Ήταν το «Πούσι», η «Αρμίδα», ο «Μουσώνας», ο «Σταυρός του νότου», η «Θεσσαλονίκη ΙΙ», το «Νανούρισμα», το «Μαραμπού» και η περίφημη «Φάτα Μοργκάνα», που στη συναυλία στο Christmas Theater τραγούδησαν η Μαρία Αναματερού και ο Γιώργος Νταλάρας και μπορείτε να απολαύσετε στο video που ακολουθεί…

Φωτογραφία: Γιώργος Σπανός (George Spanos Photography)
Video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!