Η Λιζέτα Νικολάου στην Καλαμαριά (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & PHOTOS) Μετά από αρκετά χρόνια, η Λιζέτα Νικολάου τραγούδησε για τους Καλαμαριώτες που παραβρέθηκαν χθες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο της «Οδού Χηλής», σε μια
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Γυμνασίου-Λυκείου Καλαμαριάς (σχολείο από το οποίο αποφοίτησε η τραγουδίστρια), υπό την αιγίδα του Δήμου.

Η εκδήλωση, που θα τη θυμούνται για πολλά χρόνια όσοι παραβρέθηκαν, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του συλλόγου Χάρη Τζαβαρτζίδη και της Αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Βασιλικής Νικολέττου Σκάρλιου. (Ο Δήμαρχος της Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης απουσίασε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, που τον κράτησαν εκτός πόλης).

Μαζί με τη Λιζέτα έπαιξαν μπουζούκι ο Παύλος Παφρανίδης και πιάνο ο Σάκης Κοντονικόλας, ενώ στο τέλος, ο Βασίλης Μουρτιάδης με τον κεμεντζέ του και ο Κώστας Ζώης με το νταούλι, πλαισίωσαν την ερμηνεύτρια σε τρία ποντιακά κομμάτια. Τον ήχο και τους φωτισμούς φρόντισε ο Παύλος Γαβριηλίδης.

Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος κάλυψαν τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου, με τον οποίο η Λιζέτα συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χρόνια του ’70. Ακούστηκαν επίσης αρκετά τραγούδια που πρωτοηχογραφήθηκαν για τη δισκογραφία με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού. Και ακόμη, δυο τραγούδια για την Καλαμαριά, από αυτά που δεν ακούγονται συχνά, αλλά και οι «Μέλισσες» του Καλαμαριώτη Γιώργου Καζαντζή, σε στίχους Ελένης Φωτάκη. Δεν ξέρω γιατί, αλλά, αν και το συγκεκριμένο τραγούδι ακούγεται κατά κόρον, τα τελευταία χρόνια, χθες το βράδυ στην Καλαμαριά, παρόντος μάλιστα του συνθέτη του, ακούστηκε κάπως αλλιώς, τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά… Είχε ένα συναίσθημα που αδυνατώ να περιγράψω μέσα σε λίγες λέξεις… Η εμφάνιση της Λιζέτας έκλεισε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, με τρία ποντιακά τραγούδια… Η ερμηνεία της, ειδικά στο «Αναστορώ τα παλαιά» ήταν, τουλάχιστον, αποκαλυπτική…

Οφείλω να σημειώσω κάποια από τα σχόλια που άκουσα στη διάρκεια της εκδήλωσης: «Αγέραστη», «Αειθαλής», «Η φωνή της είναι όπως τότε…» και άλλα παρόμοια, με τα οποία συμφωνώ απολύτως. Τόσο η φωνή της, όσο και η παρουσία της γενικότερα, είναι όπως ακριβώς ήταν 20-30 χρόνια πριν… Λες και δεν την έχει αγγίξει ο χρόνος…

Το πρόγραμμα είχε αναλυτικά ως εξής:

1) Η Καλαμαριά (Σταύρος Κουγιουμτζής-Θανάσης Παπαδόπουλος ή Μαργαρίτης)
2) Μαλαματένια λόγια (Γιάννης Μαρκόπουλος-Μάνος Ελευθερίου)
3) Τα λόγια και τα χρόνια (Γιάννης Μαρκόπουλος-Μάνος Ελευθερίου)
4) Μιλώ για τα παιδιά μου (Γιάννης Μαρκόπουλος-Γιώργος Σκούρτης)
5) Η μάνα του Αλέξανδρου (Γιάννης Μαρκόπουλος-Πάνος Θεοδωρίδης)
6) Τώρα γι’άλλα τραγουδάμε (Δήμος Μούτσης-Γιώργος Κανελλόπουλος)
7) Έτσι είν’η ζωή (Δήμος Μούτσης-Γιάννης Λογοθέτης)
8) Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια (Νίκος Ξυδάκης-Μανώλης Ρασούλης)
9) Της Γερακίνας γιος (Βασίλης Τσιτσάνης-Κώστας Βίρβος)
10) Αλήτη (Γιώργος Ζαμπέτας-Αλέξανδρος Καγιάντας)
11) Κανείς εδώ δεν τραγουδά (Νίκος Παπάζογλου-Τάκης Σιμώτας)
12) Αυτή η νύχτα μένει (Σταμάτης Κραουνάκης)
13) Άνθρωποι μονάχοι (Γιάννης Σπανός-Γιάννης Καλαμίτσης)
14) Ο φαντάρος (Μάνος Λοΐζος-Μανώλης Ρασούλης)
15) Ναύτης βγήκε στη στεριά (Γιάννης Σπανός-Μάνος Ελευθερίου)
16) Η Ρόζα η ναζιάρα (Γιάννης Μαρκόπουλος-Μιχάλης Φακίνος)
17) Δεν ξέρω πόσο σ’αγαπώ (Απόστολος Καλδάρας-Χρήστος Αργυρόπουλος)
18) Δε λες κουβέντα (Δήμος Μούτσης-Κώστας Τριπολίτης) συμμετείχε ο Ντίνος Μπιζόπουλος
19) Πριγκηπέσσα (Σωκράτης Μάλαμας)
20) Της Καλαμαριάς τ’ αγόρια (Γιάννης Γλέζος-Κώστας Κινδύνης)
21) Μέλισσες (Γιώργος Καζαντζής-Ελένη Φωτάκη)
22) Αναστορώ τα παλαιά (Χρύσανθος Θεοδωρίδης)
23) Η μάνα εν κρύον νερόν (Γιάννης Βλασταρίδης ή Τσανάκαλης)
24) Πατρίδα μ’αραεύω σε (Χρήστος Χρυσανθόπουλος-Χρήστος Αντωνιάδης)

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την αυτοσχέδια ορχήστρα του συλλόγου σε μια επιλογή από κλασικά λαϊκά τραγούδια. Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου απένειμε στην ερμηνεύτρια αναμνηστική πλακέτα. Έπαιξαν (κιθάρες, μπουζούκια, μπαγλαμά) και τραγούδησαν οι: Ελπίδα Κωνσταντινίδου, Φιλιώ Καζάρα, Φιλάρετος Γραμματικόπουλος, Χρήστος Δροσινάκης, Νεοκλής Δροσινάκης, Φώτης Δρόσος, Γιώργος Κουρτσίδης, Ντίνος Μπιζόπουλος, Γιάννης Γκουτούλας, Βασίλης Πιτιτζόγιας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο. 

Δυο λόγια για το Σύλλογο Αποφοίτων Γυμνασίου-Λυκείου Καλαμαριάς.

Πριν από δυο περίπου χρόνια μια ομάδα αποφοίτων της χρονιάς 1965-1966 έριξε την ιδέα να ξαναφέρει στην επιφάνεια τον ανενεργό σύλλογο των αποφοίτων του Γυμνασίου-Λυκείου της χρονιάς ’65-’66, με σκοπό τη σύσφιξη και τη διατήρηση φιλικών δεσμών και αλληλεγγύης, τη συνέχιση και την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των σχέσεων μεταξύ των μελών του, την ηθική ενίσχυση των μελών και τη βοήθεια σε συνανθρώπους που πραγματικά την έχουν ανάγκη και τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, φιλανθρωπικών και ανθρωπιστικών ενεργειών, ακόμη και εξωραϊσμού της γειτονιάς (δενδροφύτευση, καθαρισμός ακτών κλπ). Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσθηκε η διεύρυνση του συλλόγου, από τους αποφοίτους της χρονιάς ’65-’66, σε όλους όσους αποφοίτησαν από το σχολείο τόσο στα προηγούμενα, όσο και στα επόμενα χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Χάρη Τζαβαρτζίδη στο τηλέφωνο 6937457226 ή με την γραμματέα κ.Μαίρη Τιτοπούλου στο 6948600277.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Καλαντζόγλου. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Video: Θανάσης Γιώγλου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!