Η Γιορτή της ΕΔΕΜ

Με δεκάδες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού αλλά και του πολιτικού κόσμου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Δεκάδες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού αλλά και του πολιτικού κόσμου πέρασαν την προηγούμενη Κυριακή από την Πειραιώς 260, όπου νέοι δημιουργοί και ταλέντα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δείγμα του έργου τους σε ένα ολοήμερο φεστιβάλ ανοιχτό στο κοινό

Μια μεγάλη γιορτή της μουσικής και της δημιουργίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στην Πειραιώς 260, εκεί όπου η ΕΔΕΜ - Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής έδωσε την πρώτη ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να προβάλουν τις μουσικές και τα τραγούδια τους στο κοινό. Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, που ξεκινούσε με ποτό και φαγητό στο χέρι από την αυλή της Πειραιώς, που είχε ντυθεί τα γιορτινά της με food truck και τραπέζια για τους επισκέπτες, μέχρι τη σκηνή του Χώρου Η, όπου εννέα ξεχωριστά μουσικά σχήματα παρουσίασαν ζωντανά δείγμα της δουλειάς τους, η Γιορτή της ΕΔΕΜ Vol. 1 ήταν μια μοναδική συνάντηση όσων αγαπούν τη μουσική… εκεί που ανθίζει η μουσική!
LINA KOLAKOPOULOU NORA KATSELH
Η ΕΔΕΜ, που προασπίζεται τα πνευματικά δικαιώματα Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, δεν ξεχνά ότι καταστατικός στόχος της είναι επίσης να αναδεικνύει νέους δημιουργούς και ταλέντα. Γι’ αυτό και στην πρώτη της γιορτή κάλεσε τα εννέα νέα μουσικά σχήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας που είχαν διακριθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Ανοιχτές Πλατφόρμες - Γέφυρες» που είχε συνδιοργανώσει με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έτσι, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα Reggetiko Project, Babo Koro, Δημήτρης Υφαντής, Loopia, Χριστίνα Ψύχα, Argalios, Γιάννης Μαθές - Μάνος Σαγκρής & Οι Φίλοι, Ελένη Αράπογλου και Fausto Sierakowski Trio διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στη σκηνή του Χώρου Η της Πειραιώς 260, σε ένα μοναδικό live με τη συμμετοχή αγαπημένων καλλιτεχνών-μελών της ΕΔΕΜ.
Foivos Delivorias
Στην Πειραιώς 260 έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ Χρήστος Νικολόπουλος, η Αντιπρόεδρος Λίνα Νικολακοπούλου και τα μέλη Παρασκευάς Καρασούλος και Θάνος Φουργιώτης, η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Αγαθή Δημητρούκα και το μέλος Νίκος Καλλίνης, καθώς και η Γενική Διευθύντρια Λούκα Κατσέλη. Χαιρέτισαν την εκδήλωση με λόγια ή τραγούδια οι Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Ανδρέου, Κώστας Μπίγαλης και Θεόδωρος Βουτσικάκης παρουσία σημαντικών δημιουργών-μελών της ΕΔΕΜ (Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Γιαννατσούλια, Αντώνης Παππάς, Σοφία Παπαβασιλείου κ.ά.) αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων (Σία Αναγνωστοπούλου, Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Άννα Νταλάρα κ.ά.).
EDEM
Κοινός τόπος αλλά και δέσμευση όλων ήταν η πρώτη αυτή ευκαιρία για νέα μουσικά σύνολα και νέους ερμηνευτές να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να γιορτάσουν μαζί να γίνει θεσμός, στο πλαίσιο της μέριμνας της ΕΔΕΜ να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών και την ελληνική μουσική δημιουργία με κάθε τρόπο – πόσο μάλλον τη νέα μουσική που γεννιέται στη χώρα μας και συναντά εμπόδια να επικοινωνήσει το έργο της.

«Ζούμε σε εποχή δύσκολη και μεταβατική τόσο για τη μουσική δημιουργία όσο και για τη Συλλογική Διαχείριση. Οι νέοι και οι νέες δημιουργοί υφίστανται τη διακινδύνευση της δυνατότητας (και του δικαιώματός τους) στην καλλιτεχνική δημιουργία και στην επιβίωσή τους με αξιοπρέπεια ασκώντας την τέχνη τους κι όχι λειτουργώντας ως “ερασιτέχνες”. Η πρωτοβουλία της ΕΔΕΜ αναδεικνύει την ευαισθησία όλων των μελών της, της διοίκησής της και των ανθρώπων που εργάζονται για εκείνην στο μείζον ζήτημα της στήριξης των νέων καλλιτεχνών και του έργου τους. Το βήμα που δίνει αυτή η πρωτοβουλία της ΕΔΕΜ στη νεότερη (και νεότατη) δημιουργική γενιά των Ελλήνων συνθετών, στιχουργών και τραγουδοποιών υπενθυμίζει και αναδεικνύει την ευθύνη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους νέους της και συγχρόνως υπερασπίζεται το Πνευματικό Δικαίωμα και την Καλλιτεχνική Δημιουργία στον τόπο μας», σχολίασε ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, με τον Γιώργο Νταλάρα να σημειώνει: «Η Γιορτή της ΕΔΕΜ. Το συζητούσαμε πάντα μεταξύ μας εδώ και πολλά χρόνια και το ευχόμασταν. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αγαπήσει και να φροντίσει τους νέους όσο το ίδιο τους το σπίτι. Ένας υγιής οργανισμός συλλογικής διαχείρισης των Ελλήνων δημιουργών που, πέρα από την προστασία, τη διαχείριση και την είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων, έχει υποχρέωση να προβάλλει το έργο, τα τραγούδια, τις μουσικές των νέων δημιουργών», συγχαίροντας τους διοργανωτές με την επισήμανση: «Μια καλή προσπάθεια που πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να συνεχιστεί».
unnamed 17
Στο εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας που είχε η Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού «Ανοιχτές Πλατφόρμες - Γέφυρες» με την ΕΔΕΜ και στη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας της να αναδείξει τα σχήματα που διακρίθηκαν σε αυτόν αναφέρθηκε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος εκ μέρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο οποίος ευχήθηκε η ωραία αυτή συνεργασία να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο όφελος για τη μουσική δημιουργία.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ Λούκα Κατσέλη επισήμανε: «Την Κυριακή η ΕΔΕΜ πέτυχε μια μεγάλη νίκη: να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα ότι αποστολή ενός σύγχρονου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης δεν είναι μόνο η είσπραξη και διανομή δικαιωμάτων προς όφελος των δικαιούχων του, αλλά και η ουσιαστική στήριξη της εθνικής μουσικής δημιουργίας και της βιωσιμότητάς της. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, που πραγματοποιήθηκε κάτω από αρκετά αντίξοες συνθήκες: πολύ σύντομος χρόνος προετοιμασίας, εξεύρεση χορηγιών στο τέλος του έτους, μέρα Μουντιάλ κ.ά. Παρ’ όλα αυτά, παρουσιάστηκαν 9 πολλά υποσχόμενα σύνολα, έδωσαν το “παρών” μέλη του Δ.Σ. και του Εποπτικού μας Συμβουλίου καθώς και μέλη μας, έγινε γνωστή και συζητήθηκε η πρωτοβουλία μας γενικότερα, σφυρηλατήθηκαν συνεργασίες με άλλους Οργανισμούς και όσοι ήρθαν έφυγαν κατενθουσιασμένοι. Είναι μόνο η αρχή, γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά για να περάσει το μήνυμα της αξίας του κοινωνικού, αναπτυξιακού και πολιτισμικού αποτυπώματος και της ουσιαστικής δημιουργίας σε μια κοινωνία που βάλλεται από την εμπορευματοποίηση των πάντων».
giorgos andreou
Τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για την παρουσία τους στη Γιορτή της ΕΔΕΜ εξέφρασαν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, οι οποίοι, μαζί με τις ευχαριστίες προς την ΕΔΕΜ για την πρωτοβουλία της, δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πόσο σημαντικό και παραγωγικό είναι για τους νέους αλλά και για τους ήδη καταξιωμένους δημιουργούς να έχουν ένα βήμα προβολής του έργου τους, και παράλληλα τη δυνατότητα να συναντηθούν με συναδέλφους τους, ν’ ακούσουν όλοι μαζί τις μουσικές δημιουργίες τους και να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες.

Η Γιορτή της ΕΔΕΜ Vol. 1 ήταν η πρώτη επιτυχημένη πρωτοβουλία ώστε ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης να δηλώσει το δυναμικό κοινωνικό «παρών» του αγκαλιάζοντας τη μουσική δημιουργία – υπάρχουσα και νέα. Μείνετε συντονισμένοι για τις πολλές γιορτινές πρωτοβουλίες που έπονται!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!