Γιώτα Νέγκα - Πρεμιέρα στη «Χελώνα»

(VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Ακούω και νιώθω το χώρο να τραντάζεται από το χειροκρότημα και τις φωνές και χαμογελώ.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η συγκλονιστική κυρία Γιώτα Νέγκα μόλις έχει αποχαιρετήσει για τρίτη φορά το κοινό που γέμισε τη μουσική σκηνή «Χελώνα», όπου έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου σε ένα πρόγραμμα δια χειρός Σταμάτη Κραουνάκη.

Ξεκινώ από το τέλος για να φτάσω στην αρχή στο πιο συνεπές πρόγραμμα από άποψη δομής και αισθητικής, που έχω δει τον τελευταίο καιρό. Ένα αυθεντικό πρόγραμμα-πρόταση με λαϊκά τραγούδια αγαπημένα και αναπάντεχα, χωρίς ίχνος φθήνιας μας παρουσίασαν οι Νέγκα-Κατσίκης-Ζαχαρίου. Απέδειξαν πώς τα τραγούδια μπορούν να αγγίξουν το λαϊκό συναίσθημα δίχως να χρειάζονται πανέρια με ψόφια λουλούδια και λαμέ ψευτο-τσιφτετέλια. Επιτέλους το λαϊκό τραγούδι στο βάθρο που του αξίζει χωρίς σκυλέ αποχρώσεις.

Η μουσικοθεατρική σκηνή «Χελώνα» εκπέμπει μία μίνιμαλ βιομηχανική αισθητική, με underground αποχρώσεις και ζεστή ατμόσφαιρα. Χωρίς φανφάρες. Ξύλο και μέταλλο τα υλικά και η φωνή σε συνδυασμό με τη σκηνική παρουσία της Γιώτας Νέγκα γέμισαν την αίθουσα και την ψυχή και ξύπνησαν ελληνικές μουσικές μνήμες. Διότι όσο και να το αποφεύγουμε, το έχουμε το λαϊκό τραγούδι τυπωμένο στο DNA μας.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης επιμελήθηκαν ένα πρόγραμμα χωρίς να «καπελώσουν» καθόλου την ερμηνεύτρια. Αντιθέτως «κούμπωσαν» τα τραγούδια πάνω στη φωνή και το συναίσθημα που εκπέμπει η Γιώτα Νέγκα. «Πάρε τα χνάρια», «Τα παιδιά της καταιγίδας», «Ζηλεύω τα πουλιά», «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Έχω ένα καφενέ», «Το σίδερο», «Πρώτο φθινόπωρο», «Σώσε με», «Με λεν Μαριάνθη», «Ποιος αντέχει απόψε μόνος», «Έχω άνθρωπο» είναι μερικές από τις επιλογές των τραγουδιών που χτες μας καθήλωσαν για 2 ώρες και ένα τέταρτο στις θέσεις μας. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στην επανεκτέλεση του τραγουδιού του Σταμάτη Κραουνάκη (στίχοι Μάνος Ελευθερίου) «Χρόνια σαν τριαντάφυλλα», ενώ συγκίνηση προκάλεσε η προσθήκη του παλιού και ιδιαίτερου τραγουδιού «Ο Γιώργος» - στίχοι, μουσική Σταμάτης Κραουνάκης- που χρόνια έλειπε από τα προγράμματα.

Ο Γιώργος Ζαχαρίου με το βελούδινο παίξιμο στο πιάνο και ο Νίκος Κατσίκης στο μπουζούκι συνόδευσαν την κυρία Γιώτα Νέγκα με εξαιρετική ακρίβεια και ανέδειξαν τα τραγούδια χωρίς να κουράζουν. Πολύ καλή και η κιθαριστική πινελιά του Σάκη Καραθανάση.

Και φτάνω στην αρχή. Δώστε προσοχή. Τα «Τρία Κουδούνια» του Δημήτρη Ν. Μανιάτη αποτελούν μία ξεχωριστή, πανέξυπνη έναρξη και σε προετοιμάζουν για τη λαϊκή ιστορία που αφηγείται η μεστή φωνή της Γιώτας Νέγκα. Κοινωνία-Πολιτική-Έρωτας και εντέλει ελληνικότητα. Τα απέδωσαν εξαιρετικά οι ηθοποιοί Μπάμπης Γούσιας και Σάκης Καραθανάσης. «Απαρνήσου αυτό που βαθιά σε σκάβει».

Σε όποιο μουσικό «στρατόπεδο» κι αν ανήκετε, οφείλετε να πάτε μία Δευτέρα να ακούσετε «την κυρία Γιώτα Νέγκα σε λαϊκά τραγούδια».

*Μεταξύ άλλων διακρίναμε εκπρόσωπους του θεάτρου και του τραγουδιού, όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Κώστας Λειβαδάς, η Θωμαΐς Ανδρούτσου, ο Χρήστος Φερεντίνος, η Σοφία Παυλίδου κ.ά.

Φωτογραφίες: Θάνος Σπηλιόπουλος
Video: Πάνος Παπαϊωάννου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!