Βρετανία: Οι μουσικοί θα χάσουν τα 2/3 του εισοδήματός τους φέτος

Ελπίζουν όμως ότι θα ανακάμψουν
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι δημιουργοί μουσικής θα χάσουν τα δύο τρίτα του εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα του Covid-19, σύμφωνα με νέα έκθεση της UK Music.

Η ακύρωση συναυλιών και φεστιβάλ θα προκαλέσει επίσης μείωση των εσόδων από τη ζωντανή μουσική κατά 85% το 2020.

Η πανδημία έχει προκαλέσει καταστροφικό πλήγμα στη μουσική βιομηχανία, δήλωσε ο Jamie Njoku-Goodwin της UK Music, θέτοντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.

Ωστόσο, είπε ότι η μουσική ήταν «ένα διεθνές success story σε κανονικές στιγμές» και μπορεί να αναπτυχθεί ξανά.

Τα λεγόμενά του συμπίπτουν με έκθεση που αποκαλύπτει ότι η μουσική συνέβαλε κατά 5,8 δισ. Λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019.

Ο οργανισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία ηχογραφήσεων και ζωντανής μουσικής (IFPI), ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 11% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε αξία 2,9 δισ. £.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Covid-19 έχει προκαλέσει ένα ντόμινο στον τομέα της μουσικής, με ακυρωμένες συναυλίες που στερούν από τους καλλιτέχνες χρήματα που θα είχαν ξοδέψει για την ενοικίαση στούντιο kai για να κάνουν νέους δίσκους.

Η έκθεση προβλέπει ότι οι μουσικοί και οι τραγουδοποιοί θα χάσουν το 65% του εισοδήματός τους φέτος, αυξάνοντας την απώλεια σε 80% για όσους εξαρτώνται περισσότερο από τις ζωντανές εμφανίσεις και τη δουλειά στο στούντιο.

Πριν από την πανδημία, ο μέσος μουσικός κέρδιζε 23.059 λίρες, πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο των 29.832 λιρών, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής. Μια μείωση μισθού 65% θα σήμαινε εισόδημα μόλις 8.070 λιρών.

Παρά τη ζοφερή εικόνα που παρουσίασε η έκθεση, ο κ. Njoku-Goodwin είπε στο BBC News ότι ήταν «αισιόδοξος και ελπίζει» ότι η βιομηχανία θα ανακάμψει όταν τελειώσει η πανδημία.

Είπε: "Το 2019 ήταν μια φανταστική χρονιά για τη μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου και ήμασταν σταθερά στο δρόμο για να είμαστε ένα από τα σπουδαία βρετανικά sucess story της επόμενης δεκαετίας.

«Παρόλο που αυτό δεν συνέβη φέτος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως από το μηδέν. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε πίσω πέντε ή έξι ή επτά χρόνια.

"Μπορούμε να πάμε καλά ξανά, μπορούμε να μεγαλώσουμε και πάλι, μπορούμε να συμβάλουμε ξανά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου".

Η έκθεση της UK Music υπογράμμισε επίσης τις προκλήσεις που θέτει το Brexit, ιδίως τον αντίκτυπο στις περιοδείες μετά το τέλος της απαγόρευσης της ελεύθερης κυκλοφορίας και την ανάγκη για νέο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Njoku-Goodwin είπε ότι περίμενε "με κομμένη ανάσα" τις λεπτομέρειες για μια πιθανή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, αλλά επέμεινε ότι η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις που θέτει το Brexit.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!