Βιρτζίνια Γουλφ: Βρέθηκε βιβλίο της με σπάνιες σημειώσεις από το 1941

Θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για την ψυχική υγεία και τη συγγραφική διαδικασία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
23/07/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προσωπικό αντίγραφο του πρώτου μυθιστορήματος της Βιρτζίνια Γουλφ «Το Ταξίδι» επανεμφανίζεται και ψηφιοποιείται πλήρως για πρώτη φορά.

Όπως σημειώνει το BBC, το βιβλίο ανακαλύφθηκε το 2021, αφού κατά λάθος είχε φιλοξενηθεί στο επιστημονικό τμήμα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ για 25 χρόνια.

Είναι το μοναδικό διαθέσιμο στο κοινό αντίγραφο του είδους του και περιέχει σπάνιες σημειώσεις και διορθώσεις της ίδιας της Βιρτζίνια Γουλφ.

σδφβν.jpg

Μια άλλη βρετανική πρώτη έκδοση που χρησιμοποιήθηκε προσωπικά από τη Γουλφ ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη με έδρα το Λονδίνο.

Οι μελετητές λένε ότι το εύρημα είναι «αξιοσημείωτο» και θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για την ψυχική υγεία και τη συγγραφική διαδικασία της Αγγλίδας συγγραφέως.

Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ δήλωσε ότι φαίνεται πως το αντίτυπο του «Ταξιδιού» που ανακαλύφθηκε εκ νέου είχε χαθεί «μέσα στη φασαρία της καθημερινής ζωής της πανεπιστημιούπολης και της βιβλιοθήκης».

fdsfgvsdfghsfg-571x600.jpg

Ο Σάιμον Κούπερ, υπεύθυνος υπηρεσιών δεδομένων της βιβλιοθήκης Fisher, βρήκε το βιβλίο λανθασμένα τοποθετημένο στα ράφια του 2021.

«Ήξερα ότι το βιβλίο δεν ανήκε εκεί, οπότε το έβγαλα και τότε είδα το όνομα της συγγραφέως γραμμένο χειρόγραφα στην πρώτη σελίδα» είπε.

«Έτσι, κοίταξα τον γραφικό της χαρακτήρα για να τον συγκρίνω και ταίριαζε. Είναι το αντίγραφό της».

Το Πανεπιστήμιο απέκτησε το βιβλίο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέσω του βιβλιοπωλείου Bow Windows στο Lewes του East Sussex.

Η Γουλφ και ο σύζυγός της Λέοναρντ Γουλφ είχαν ζήσει στην περιοχή – και το κοινό μπορεί να επισκεφθεί το εξοχικό τους καταφύγιο του 16ου αιώνα, το Monk’s House, το οποίο ανήκει στο National Trust.

Χειρόγραφες διορθώσεις με μπλε και καφέ μολύβι
Στην επανευρεθείσα έκδοση του «Ταξιδιού», διακρίνονται χειρόγραφες διορθώσεις που έκανε η Γουλφ με μπλε και καφέ μολύβι, με δακτυλογραφημένα αποσπάσματα κολλημένα στις σελίδες.

Ορισμένες από τις αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν γίνει από έναν εκδότη ή κάποιον άλλον.

Οι ακαδημαϊκοί λένε ότι το σπάνιο κείμενο αντανακλά την κατανόηση της Γουλφ για τη δική της διαδικασία της συγγραφής και τον τρόπο με τον οποίο ανέπτυξε την τέχνη της.

«Φέρει εικονική αξία» δήλωσε στον Μαρκ Μπάιρον – καθηγητή Σύγχρονης Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος έχει μελετήσει το βιβλίο αυτοπροσώπως.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!