Βιολί 292 ετών πουλήθηκε σε δημοπρασία αντί 9,4 εκατ. δολαρίων

Η τρίτη υψηλότερη τιμή που προσφέρθηκε ποτέ για συλλεκτικό μουσικό όργανο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένα βιολί που κατασκευάστηκε πριν από σχεδόν τρεις αιώνες πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 9,44 εκατομμύρια δολάρια.

Κατασκευασμένο το 1731 από τον αναγνωρισμένο Ιταλό λαουτίστα, Bartolomeo Giuseppe Guarneri «del Gesu», το σπάνιο βιολί είχε εκτιμηθεί στα 10 εκατομμύρια δολάρια, πριν από την δημοπρασία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Παρά το γεγονός ότι πουλήθηκε κάτω από αυτή την τιμή, το βιολί έγινε το τρίτο πιο ακριβό μουσικό όργανο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Το βιολί, με την ονομασία «Baltic», πωλήθηκε από τον Tarisio, έναν διαδικτυακό οίκο δημοπρασιών που ειδικεύεται στα έγχορδα όργανα και τα τόξα. Το έδωσε στον οίκο η οικογένεια του αείμνηστου Sau-Wing Lam, ενός Ασιατοαμερικανού επιχειρηματία που στήριξε νέους μουσικούς σε όλη του τη ζωή.

Σχετικά με το αποτέλεσμα της πώλησης, ο διευθυντής και επικεφαλής πωλήσεων του Tarisio, Carlos Tome, σχολίασε: «Το να πουλήσεις αυτό το εξαιρετικό βιολί για σχεδόν τριπλάσια τιμή ρεκόρ προηγούμενης δημοπρασίας για ένα Guarneri, δείχνει τη δύναμη της παγκόσμιας ζήτησης για σπάνια και ιστορικά μουσικά όργανα».

Ο οίκος Tarisio κατέχει επίσης την πρώτη και τη δεύτερη θέση για τα πιο ακριβά όργανα που πωλήθηκαν σε δημοπρασία:

Ένα Stradivarius που κατασκευάστηκε το 1714, με την ονομασία «da Vinci» και ακούστηκε στο soundtrack του «Wizard of Oz», πουλήθηκε το 2022 για 15,34 εκατομμύρια δολάρια, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Ένα άλλο Stradivarius, κατασκευασμένο το 1716, με την ονομασία «Lady Blunt», πουλήθηκε για 15,9 εκατομμύρια δολάρια, το 2011.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!