Τυπώνει νέο χρήμα η Μεγάλη Βρετανία

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, γίνεται η πρώτη που προσφέρει στην κυβέρνηση ρευστότητα, για να αντιμετωπίσει την κρίση.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
09/04/2020
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετεί τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης για να καλύψει το άμεσο κόστος καταπολέμησης του κορονοϊού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να χρηματοδοτεί άμεσα τις κρατικές δαπάνες έως ότου υποχωρήσει η πανδημία Covid-19.

Παρακάμπτεται δηλαδή η αγορά βρετανικών ομολόγων με τους κινδύνους υπερπληθωρισμού που εμπεριέχει η πρακτική αυτή.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα επεκτείνει το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού της στην κεντρική τράπεζα, επιτρέποντας έτσι στους υπουργούς να δαπανούν περισσότερα βραχυπρόθεσμα, χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στην αγορά ομολόγων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη δεσμευτεί να εκτυπώσει 200 δισ. στερλίνες στην αγορά κρατικών ομολόγων, για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για βρετανικά ομόλογα και να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς.

Όπως δηλώνεται απ’ το υπουργείο Οικονομικών αυτή η άμεση νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης θα είναι προσωρινή και βραχυπρόθεσμη καθώς κάθε εκταμίευση από τον λογαριασμό θα επιστραφεί πριν το τέλος της χρονιάς.

Μόλις πριν από ένα μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωνε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη «λογική», γεγονός που όπως σημειώνουν οι Financial Times, δείχνει και το μέγεθος της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!