To Google News αποχωρεί από την Ισπανία!

Το γιατί και το διότι της «Ισπανικής υποχώρησης»: Το κλείσιμο του Google News στην Ισπανία, ανακοίνωσε η Google εξαιτίας ενός
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
νέου νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.  

Ειδικότερα, όπως έγραψε ο Ρίτσαρντ Γκίνγκρας, επικεφαλής του Google News, στο επίσημο blog της εταιρείας για την Ευρώπη, «δυστυχώς, ως αποτέλεσμα ενός νέου ισπανικού νόμου, θα πρέπει σύντομα να κλείσουμε το Google News στην Ισπανία. Να εξηγήσω το γιατί. Η νέα νομοθεσία “θέλει” κάθε ισπανική έκδοση να χρεώνει υπηρεσίες όπως το Google News για την προβολή ακόμη και του μικρότερου αποσπάσματος από τις εκδόσεις τους, είτε το θέλουν είτε όχι. Καθώς το Google News το ίδιο δεν βγάζει λεφτά (δεν προβάλλουμε διαφημίσεις στη σελίδα) η νέα αυτή προσέγγιση είναι απλά μη βιώσιμη. Οπότε, με λύπη μας, στις 16 Δεκεμβρίου, (πριν ο νέος νόμος τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο) θα βγάλουμε τους ισπανούς εκδότες από το Google News και θα κλείσουμε το Google News στην Ισπανία».

Το Google News είναι διαθέσιμο σε πάνω από 70 διεθνείς εκδόσεις, καλύπτοντας 35 γλώσσες. Οι εκδότες μπορούν να επιλέγουν το αν εμφανίζονται σε αυτό ή όχι, ενώ η χρήση του είναι δωρεάν. Όπως σημειώνει ο Γκίνγκρας, «η μεγάλη πλειονότητα επιλέγουν να περιλαμβάνονται  σε αυτό, και έχουν καλούς λόγους. Το Google News παράγει αξία για αυτές τις εκδόσεις, στέλνοντας κόσμο στις σελίδες τους, που με τη σειρά του βοηθά στη δημιουργία διαφημιστικών εσόδων»

Στο πλαίσιο του εν λόγω ισπανικού νόμου (ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «φόρος Google») δεν έχει διευκρινιστεί ποιο θα ήταν το ποσό που θα έπρεπε να πληρώνεται στους εκδότες.

Σημειώνεται ότι το θέμα του αν το Google News παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν σε εφημερίδες, δημιουργώντας μια online λίστα επικεφαλίδων, αποτελεί αντικείμενο «κόντρας» μεταξύ εφημερίδων από όλο τον κόσμο και του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας εδώ και καιρό. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του BBC, η Google άρχισε να ζητεί την άδεια εκδοτών για να παρουσιάσει περιλήψεις υλικών τους μετά την αναθεώρηση των γερμανικών νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας το 2013.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!