Πέθανε ο Τζον Σινκλέρ, μορφή του ροκ και της αντικουλτούρας

Έζησε μια ζωή κόντρα στο κατεστημένο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
04/04/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Τζον Σινκλέρ —ο άνθρωπος με τις πολλές ιδιότητες όπως πολιτικός ακτιβιστής, ποιητής, μάνατζερ των MC5 και ήρωας της αντικουλτούρας— πέθανε στο Ντιτρόιτ.

Ο Σινκλέρ έζησε μια ζωή κόντρα στο κατεστημένο, ήταν επικεφαλής του αντιρατσιστικού Κόμματος των Λευκών Πανθήρων, ηχογράφησε τα γραπτά του έργα, συμπεριλαμβανομένης της ποίησης και των δοκιμίων του. Επίσης ήταν ο ίδιος το θέμα ενός τραγουδιού που έγραψε και ηχογραφήθηκε από τον Τζον Λένον, το οποίο εμφανίστηκε στο άλμπουμ Some Time in New York City το 1972.

Ο θάνατος του Σινκλέρ, οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια μετά από «χρόνια φθίνουσας υγείας», σύμφωνα με την Detroit Press. Ήταν 82 ετών.

Γεννημένος στο Flint του Μίτσιγκαν, στις 2 Οκτωβρίου 1941, ο Sinclair έγινε ποιητής και ακτιβιστής στις αρχές της δεκαετίας του 1960, συνεισφέροντας επίσης με άρθρα για την τζαζ στο περιοδικό Down Beat. Το 1967, ίδρυσε την underground εφημερίδα Ann Arbor Sun με τη σύζυγό του Leni Sinclair και τον καλλιτέχνη Gary Grimshaw.

Μέχρι εκείνη την εποχή, ο Sinclair είχε ήδη ευθυγραμμιστεί με το ροκ συγκρότημα του Ντιτρόιτ MC5, για το οποίο έκλεινε δουλειές από το 1966 έως το 1969, με μεγάλο αντίκτυπο του ίδιου στην πόλη του Ντιτρόιτ. Ο Sinclair ήταν υπεύθυνος για την επιτυχία του γκρουπ στην περιοχή του Ντιτρόιτ, ιδιαίτερα στο Grande Ballroom της πόλης, όπου έδωσε μια ιστορική συναυλία.

Ο Sinclair συμμετείχε με το συγκρότημα όταν εμφανίστηκε έξω από το Δημοκρατικό Συνέδριο του 1968 στο Σικάγο και συνέβαλε καθοριστικά στην υπογραφή του γκρουπ με την Elektra Records, για την οποία κυκλοφόρησε το αμφιλεγόμενο proto-punk live άλμπουμ Kick Out the Jams το 1969.
MC5_with_John_Sinclair.jpg
13 Αυγούστου 1967. Ο Τζον Σινκλέρ στο μέσον της σκηνής χορεύει με τους MC5.

Την ίδια χρονιά, ο Sinclair καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για την κατοχή δύο joints μαριχουάνας. Στο Woodstock, o ακτιβιστής των Yippie Abbie Hoffman διέκοψε τους Who για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση του Sinclair, με αποτέλεσμα ο Pete Townshend του γκρουπ να τον χτυπήσει με την κιθάρα του και να τον πετάξει κάτω από την σκηνή τον Hoffman.

Τον Δεκέμβριο του 1971, το Ράλι Ελευθερίας (Freedom Rally) του John Sinclair έλαβε χώρα στο Ann Arbor, στο οποίο εμφανίστηκαν ο Lennon και η Yoko Ono (όπως και οι Stevie Wonder, Bob Seger, Phil Ochs και άλλοι). Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμήνευσαν οι Lennon και Ono ήταν το "John Sinclair", το οποίο συμπεριλήφθηκε στην επόμενη κυκλοφορία του ζευγαριού. Ο Σινκλέρ αποφυλακίστηκε τρεις μέρες μετά τη συγκέντρωση.
eae898a8-4d6f-4673-8bc1-12e57815ad85_fullsize.jpg
Τα επόμενα χρόνια, ο Sinclair έγινε ακτιβιστής υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, έπαιξε με την συγκρότημά του τους Blues Scholars, δούλεψε ως τζαζ τζόκεϊ για το WWOZ της Νέας Ορλεάνης και συνέχισε να γράφει ποίηση και δοκίμια, τα οποία συχνά έπαιζε ζωντανά ή/και ηχογραφούσε με πρώτο του άλμπουμ το Full Moon Night του 1994 στα οποία οι μουσικοί συνοδεύσουν με ψυχεδελικά ηχοχρώματα την spoken word ερμηνεία του Sinclair.

Ανάμεσά τους και ο κιθαρίστας των MC5, Wayne Kramer. Ηχογράφησαν συνολικά τέσσερα άλμπουμ έως το 2017.

Ο Σινκλέρ το 2006 μαζί με τον μπασίστα των MC5, Michael Davis, ίδρυσαν το Music Is Revolution Foundation το οποίο έχει ως σκοπό του την υποστήριξη προγραμμάτων μουσικής εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία. Επίσης έδωσε μεγάλο αγώνα για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας, συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση των συγγραφέων του Detroit και στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα.

*Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα του John Sinclair στο facebook

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!