Πέθανε ο θρυλικός μπλουζίστας και σόουμαν Guitar Shorty

Ήταν 87 ετών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/04/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το κοφτό και απρόβλεπτο παίξιμο της ηλεκτρικής κιθάρας του επηρέασε τόσο τον Τζίμι Χέντριξ όσο και τον Μπάντι Γκάι. Υπήρξε βασικό μέλος της μπάντας του Ρέι Τσαρλς.

Ο βραβευμένος master bluesman David Kearney - γνωστός και αγαπημένος από τους θαυμαστές του παγκοσμίως ως Guitar Shorty - πέθανε την Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από φυσικά αίτια. Ήταν 87 ετών.

Το κόφτο και απρόβλεπτο παίξιμο της ηλεκτρικής κιθάρας του επηρέασε τόσο τον Τζίμι Χέντριξ όσο και τον Μπάντι Γκάι. Επίσης τα τραχιά φωνητικά και τα εξαιρετικά ζωντανά σόου, όπου συχνά έκανε back flips και τούμπες ενώ έπαιζε είναι αξιομνημόνευτα.

«Από τους πιο ενεργητικούς μπλουζίστες διασκεδαστές στη σκηνή, όπως αναφέρει η Chicago Reader. Το Billboard είπε ότι έπαιξε «καταπληκτικό, μοντέρνο blues-rock, με τεχνική και δυνατά φωνητικά».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Shorty περιόδευσε με κορυφαία ονόματα του Blues και του R’n’B συμπεριλαμβανομένων των Ray Charles, Sam Cooke, B.B. King, Guitar Slim και T-Bone Walker.

Στα πρώτα 30 χρόνια της καριέρας του, ηχογράφησε μόνο λίγα σινγκλ σε διάφορες δισκογραφικές και ένα LP για μια μικρή βρετανική εταιρεία. Έκτοτε κυκλοφόρησε δέκα σόλο ηχογραφήσεις στις 33 στροφές, πολλές από τις οποίες έτυχαν τεράστιας αναγνώρισης από τους κριτικούς και τον κόσμο. Οι φημισμένες ζωντανές εμφανίσεις του τον κράτησαν συνεχώς σε ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Το περιοδικό MOJO υπογράμμισε την «σκληρή, αμείλικτη έντασή του στην σκηνή» και το «εμπρηστικό παίξιμο της κιθάρας». Το Paste έγραψε: "Είναι θεός της κιθάρας και απλά εξαπολύει το ένα υπέροχο σόλο μετά το άλλο."

Ο Guitar Shorty γεννήθηκε ως David William Kearney στις 8 Σεπτεμβρίου 1934 στο Χιούστον του Τέξας και μεγάλωσε στο Kissimmee της Φλόριντα από τη γιαγιά του. Άρχισε να παίζει κιθάρα από μικρός, ενθουσιασμένος από τους ήχους του B.B. King, Guitar Slim, T-Bone Walker και John Lee Hooker. Μετά από μια μετακόμιση στην Τάμπα όταν ήταν 17 ετών, ο νεαρός Kearney κέρδισε μια θέση ως διακεκριμένος κιθαρίστας και τραγουδιστής στην τοπική αλλά δημοφιλή 18μελή ορχήστρα με επικεφαλής τον Walter Johnson.

Όντας νεότερος - και πιο κοντός - από το υπόλοιπο συγκρότημα, ένας ιδιοκτήτης κλαμπ του έδωσε το όνομα Guitar Shorty και αυτό κόλλησε. Μετά από μια ιδιαίτερα δυνατή εμφάνιση στη Φλόριντα, ο σπουδαίος Willie Dixon, που ήταν στο κοινό, πλησίασε τον Shorty. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Shorty ήταν στο Σικάγο και, με την υποστήριξη του Otis Rush στη δεύτερη κιθάρα, έκοψε το πρώτο του σινγκλ για τη διάσημη Cobra Records του Σικάγο το 1957.

Η περιουσία του Σόρτι συνέχισε να αυξάνεται όταν ο θρυλικός Ρέι Τσαρλς τον προσέλαβε ως βασικό μέλος της μπάντας του. Κατά την περιοδεία του στη Φλόριντα με τον Ray, ο Shorty συνδέθηκε με τον κιθαρίστα / τραγουδιστή Guitar Slim, διάσημο για την επιτυχία του "Things That I Used To Do" καθώς και για την άγρια σκηνική παρουσία του.

Στον Shorty προσφέρθηκε η θέση έναρξης στην επερχόμενη περιοδεία του Slim και ο Shorty άρπαξε την ευκαιρία. Εμπνευσμένος από τον Slim, ο Shorty άρχισε να ενσωματώνει μερικά από τα χαρακτηριστικά του παλαιότερου καλλιτέχνη στις δικές του παραστάσεις. Σε λίγη ώρα, ο Guitar Shorty έκανε τούμπες και ανατροπές στη σκηνή. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο περιοδεύον συγκρότημα του Sam Cooke και τελικά εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες. Έδωσε συναυλίες σε τοπικό επίπεδο και ηχογράφησε τρία 45άρια για την εταιρεία Pull Records με έδρα το Λος Άντζελες το 1959.

Ο Σόρτι μετακόμισε στο Σιάτλ το 1960 και εκεί γνώρισε τον Τζίμι Χέντριξ μέσω κοινών φίλων. Ο Χέντριξ λάτρευε το παιχνίδι του Σόρτι και ομολόγησε ότι το 1961 και το 1962 πήγαινε από τη βάση του στρατού του για να παρακολουθήσει τις παραστάσεις του Σόρτι στην περιοχή και να πάρει ιδέες. Σύμφωνα με τον Shorty, «Ο Τζίμι μού είπε ότι ο λόγος που άρχισε να βάζει φωτιά στην κιθάρα του ήταν επειδή δεν μπορούσε να κάνει τα πίσω χτυπήματα όπως εγώ».

Μετακομίζοντας στο Λος Άντζελες το 1971, ο Shorty άνοιξε τις συναυλίες όλων των μεγάλων σταρ του μπλουζ που πέρασαν από την περιοχή του συμπεριλαμβανομένων των Little Milton, B.B. King, Lowell Fulson, Johnny Copeland και T-Bone Walker.

Το 1978 εμφανίστηκε (και κέρδισε) στο The Gong Show, παίζοντας κιθάρα ενώ αυτή στεκόταν στο κεφάλι του. Εμφανίστηκε, παίζοντας τον εαυτό του, στην ταινία του Tommy Chong Far Out Man του 1990. Μια σημαντική ιστορία στο περιοδικό Living Blues του έφερε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και τον οδήγησε στην πρώτη βρετανική περιοδεία του το 1991 στην οποία ηχογράφησε το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ.

Ο Guitar Shorty έκανε τρία άλμπουμ για την εταιρεία Black Top με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και ένα αργότερα για την Evidence Records. Η επιτυχία των άλμπουμ οδήγησε τον Shorty σε πολλές περιοδείες στις Η.Π.Α. και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Οι εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Monterey Bay Blues Festival, το San Francisco Blues Festival, το Chicago Blues Festival και το The King Biscuit Blues Festival τον έφεραν σε όλο και μεγαλύτερο κοινό.

You Done Me Wrong (SO LONG) - Guitar Shorty - LIVE!!! 

Το 2004, ο Guitar Shorty εντάχθηκε στην Alligator Records, κυκλοφορώντας τρεις από τους δίσκους του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις: Watch Your Back το 2004, We The People το 2006 και Bare Knuckle το 2010. Θαυμαστές, ραδιοφωνικοί προγραμματιστές και κριτικοί φώναξαν την υποστήριξή τους.

Το Living Blues αποκαλούσε τον Shorty «έναν αυθεντικό μπλουζ ροκ μουσικό που παίζει ουρλιάζοντας με τέρμα τον ενισχυτή της κιθάρας του». Το Texas Music Magazine είπε: «Ο απίθανος Guitar Shorty είναι ένας παλιός σόουμαν κιθάρας. Παίζει με τεχνική και φλας, χωρίς ποτέ να θυσιάζει το πάθος. Είναι ένας ήρωας του μπλουζ-ροκ».

Ο Shorty συνέχισε να κάνει περιοδείες και να παίζει καλά μέχρι τα 80 του. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ του ήταν το Trying To Find My Way Back του 2019, σε παραγωγή του θρυλικού μουσικού Jerry "Swamp Dogg" Williams.

Ο Guitar Shorty άφησε πίσω την αδερφή του Gertrude Kearney Williams, τα τέσσερα παιδιά του: Sean Kearney, Edmond Kearney, Tamara Kearney και Rodney Kearney, και τις ανιψιές Sheena Kearney και Estalita Williams.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!