Πέθανε ο "Seeco" των Wailers του Bob Marley

Ένας πρωτοπόρος της reggae music και ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Bob Marley and the Wailers.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο κρουστός και μουσικολόγος Alvin "Seeco" Patterson, ένας πρωτοπόρος της reggae music και ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Bob Marley and the Wailers, πέθανε. Ο Πάτερσον, ο οποίος εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Δυτικών Ινδιών πριν από δύο εβδομάδες, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 90 ετών.
Seeco dead
«Ο μπαμπάς μου εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πριν από δύο εβδομάδες. Η αδερφή μου, η οποία είναι εργαζόμενη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τον φρόντιζε στο σπίτι όταν κατάλαβε ότι άρχισε να αναπνέει βαριά και τον μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έκαναν αξονική τομογραφία και είπαν ότι υπήρχε έντονη αιμορραγία στον εγκέφαλο, καθώς και η αρτηριακή του πίεση ήταν πολύ υψηλή. Πήραμε όμως την απόφαση να βάλουν ένα στεντ και να το πάρουν από εκεί. Ο μπαμπάς ήταν ακόμα σε κώμα, αλλά μετά δεν τα κατάφερε», είπε στο The Gleaner η κόρη του Patterson, Marcia Willie.

Εξήγησε ότι ο πατέρας της είχε υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό ανεύρυσμα στη Βραζιλία πριν από χρόνια.

Ο θάνατος του Πάτερσον έρχεται περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον θάνατο του Μάρλεϋ. Ο ισχυρός δεσμός του με το σύμβολο της reggae είναι καλά τεκμηριωμένος. Η βιογραφία του στη Wikipedia αναφέρει ότι ο Patterson βρισκόταν στο σπίτι του Marley στο νούμερο 56 της Hope Road τον Δεκέμβριο του 1976 όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των Wailers, τραυματίζοντας τον Bob και τη Rita Marley καθώς και τον μάνατζερ Don Taylor.
Wailers with Bob and Seeco
«Τον Σεπτέμβριο του 1980, ο Patterson ήταν μαζί με τον Marley όταν κατέρρευσε κάνοντας τζόκινγκ στο Central Park και παρέμεινε με τον Marley στη θεραπεία του για τον καρκίνο τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στη συνέχεια στην κλινική του Dr Josef Issels στο Rottach-Egern της Γερμανίας», προσθέτει το λήμμα του Wiki.

Ο βετεράνος τραγουδιστής Ken Boothe εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Patterson.

«Ο Seeco ήταν το πρώτο άτομο που μετέφερε τον Bob [Marley] στο Studio One. Και η Coxsone απέρριψε τον Bob την πρώτη φορά και ο Seeco τον πήρε ξανά πίσω. Την εποχή που ήμασταν πολύ φτωχοί για να έχουμε ένα πικάπ, έπρεπε να επισκεπτόμαστε το σπίτι των ανθρώπων που είχαν. Και το σπίτι του Seeco ήταν ένα μέρος όπου πηγαίναμε και ακούγαμε τα τραγούδια και προπονούμασταν. Έχει κάνει μεγάλη συνεισφορά στη μουσική βιομηχανία και πρέπει να τον θυμόμαστε», είπε ο Boothe.

Η κόρη του Seeco, Willie σημείωσε ότι ο Boothe είχε περάσει όλη την ημέρα στο πλευρό του πατέρα της λίγες μέρες πριν νοσηλευτεί.

ΦΟΒΕΡΟ ΑΤΟΜΟ
Seeco 3
«Τόσο ο Κεν όσο και η γυναίκα του ήταν εδώ την Παρασκευή και ο πατέρας μου πήγε στο νοσοκομείο την Κυριακή. Ξέρω τον Κεν για όσο καιρό γνωρίζω τον εαυτό μου. Όλοι μεγαλώσαμε στην Trench Town και έχουμε διατηρήσει αυτή την στενή σχέση. Ο πατέρας μου ήταν υπέροχος άνθρωπος και υπέροχος μπαμπάς. Ήταν αφοσιωμένος και με τα έξι παιδιά του. Οτιδήποτε λέγεται εκπαίδευση, ήταν εκεί για αυτό. Ο πατέρας μου με έστειλε στο σχολείο και λέω σε όλους ότι κι αν είμαι σήμερα, το οφείλω στον μπαμπά μου», είπε η Willie, το δεύτερο από τα έξι παιδιά του Seeco και νοσοκόμα στη Νέα Υόρκη.

Ο Πάτερσον, του οποίου το βιογραφικό αναφέρει ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Francisco Willie, μοιραζόταν έναν ιδιαίτερο δεσμό με τη Rita Marley, καθώς και οι δύο γεννήθηκαν στην Κούβα.

Ο Πάτερσον γεννήθηκε στην Αβάνα στις 30 Δεκεμβρίου 1930. Ο πατέρας του ήταν Τζαμαϊκανός και η μητέρα του, Σελεστίνα Χάρντιν, από τον Παναμά.

Πήρε το όνομα Άλβιν Πάτερσον ως καλλιτεχνικό και απέκτησε το παρατσούκλι «Seeco» σαν νόθευση του ονόματος του λόγω του γενέθλιου ονόματός του, Φρανσίσκο. Αναφερόταν επίσης κατά καιρούς ως «Pep», ένα παρατσούκλι που είχε κερδίσει στο σχολείο. Ως παιδί, ο Patterson μετανάστευσε στην Τζαμάικα με τους γονείς του και έζησε πρώτα στο Westmorland.

Η κόρη του Willie ανέφερε ότι η οικογένεια σχεδίαζε μια γιορτή για τα 90ά γενέθλια του πατέρα της τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά ο COVID δεν το επέτρεψε.

«Αποφασίσαμε να το αναβάλουμε για φέτος, λόγω της πανδημίας, καθώς ο πατέρας μου ήταν διαβητικός και είχε υποκείμενα προβλήματα, οπότε δεν θέλαμε να τον εκθέσουμε. Είμαστε χαρούμενοι που τον είχαμε μαζί μας τόσο καιρό και ήμασταν όλοι εδώ για αυτόν και τον επισκεπτόμασταν τακτικά. Υποτίθεται ότι έπρεπε να φύγω σήμερα, αλλά ο μπαμπάς μου είχε άλλα σχέδια. Οπότε είμαστε εδώ απλά να τακτοποιήσουμε τα πράγματα», είπε η Γουίλι.

*Οι πληροφορίες είναι από το jamaica-gleaner.com

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!