Οι ακτιβιστές για το κλίμα στόχευσαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Gucci στο Μιλάνο

Το δέντρο πιτσιλίστηκε με κουβάδες πορτοκαλί μπογιάς μέχρι να φτάσει η αστυνομία.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Με το δέντρο Gucci με το οποίο στολίζουμε την Galleria, θέλουμε να μεταδώσουμε ένα μήνυμα χαράς και ομορφιάς με όλους εσάς και σε ολόκληρη την πόλη του Μιλάνου», ήταν το μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Gucci, Jean-François Palus, κατά την τελετή φωταγώγησης του δέντρου τον Δεκέμβριο.

Αυτό το πνεύμα της γιορτής χάθηκε από μια ομάδα ακτιβιστών που ονομαζόταν «Ultima Generazione [Τελευταία Γενιά]», οι οποίοι την Παρασκευή πέταξαν κουβάδες με πορτοκαλί μπογιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Gucci, στην πολυτελή εμπορική στοά του Μιλάνου Galleria Vittorio Emanuele II.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο από την ιταλική καθημερινή Corriere della Sera δείχνει θεατές να φωνάζουν απαιτώντας από τους ακτιβιστές να σταματήσουν μέχρι να φτάσει η αστυνομία.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι σημείωσαν οι ακτιβιστές για το κλίμα, που φέρεται να προωθούσαν την εκστρατεία «Fondo Riparazione», ζητώντας από την κυβέρνηση να εκδώσει ένα ταμείο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις κλιματικές αλλαγές «που καταστρέφουν τις ζωές μας».

Στοχεύουν την Gucci, ανέφερε η εφημερίδα, αναφέροντας το σημείωμά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «μια εταιρεία με πωλήσεις 10 δισ. ευρώ ετησίως που δωρίζει 1 εκατομμύριο ευρώ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και ταυτόχρονα συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα σύστημα πολυτέλειας και καταναλωτισμού που επιβάλλει την θανατική μας ποινή. Το δέντρο Gucci όχι μόνο επικρίνεται εκτενώς, αλλά είναι σύμβολο ενός τρόπου ζωής που είναι εντελώς μη βιώσιμος και «σκανδαλώδης υπό το πρίσμα του οικονομικού χάσματος στην Ιταλία».

Η ομάδα προέτρεψε την πόλη του Μιλάνου να αφιερώσει την τοποθεσία στη Galleria σε «κοινωνικές ή εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες» για τη χώρα αντί να την παραχωρήσει σε μια διεθνή ομάδα πολυτελείας που «με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτεί το κενό όνειρο του καταναλωτισμού».

Το επόμενο πρωί, η Gucci έστειλε στην WWD ένα σημείωμα που έλεγε ότι η εταιρεία είχε επιλέξει να μην αφαιρέσει την πορτοκαλί μπογιά «ενθαρρύνοντας τον προβληματισμό σχετικά με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη», υπογραμμίζοντας ότι αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη «παρά την κατηγορηματική καταδίκη κάθε μορφής και εκδήλωσης βανδαλισμού». Στο σημείωμα, ο οίκος που ελέγχεται από τον Όμιλο Kering δήλωσε ότι «επέδειξε πάντα δέσμευση για την αντιμετώπιση των περίπλοκων ζητημάτων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης. Επιβεβαιώνοντας την αταλάντευτη καταδίκη της πράξης, ελήφθη η απόφαση να μην παρέμβει, χρησιμοποιώντας το περιστατικό ως καταλύτη για συλλογικό προβληματισμό. Με μια μακροχρόνια αφοσίωση στην προώθηση του εποικοδομητικού διαλόγου, η Gucci επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα για αυτά τα θέματα, τονίζοντας ότι η κοινή ευθύνη δεν πρέπει ποτέ να εκδηλώνεται με βίαιες ή βανδαλιστικές πράξεις».

Μετά τη Swarovski - η οποία ήταν χορηγός του χριστουγεννιάτικου δέντρου για την πόλη από το 2013 - ο οίκος μόδας που ανήκει στην Kering επέλεξε μια εγκατάσταση που αποτελείται από 78 κουτιά δώρων σφραγισμένα και σε λευκές και ασημί αποχρώσεις και στην κορυφή λογότυπο της μάρκας. Εκείνη την εποχή, η Gucci είπε ότι ορισμένα από τα υλικά που αποτελούν τα κουτιά δώρων θα τα δωρίσει στον ForMattArt, έναν πολιτιστικό σύλλογο για την κοινωνική πρόοδο που προωθεί δραστηριότητες προσανατολισμένες στην κοινωνική αλληλεγγύη και την εκπαίδευση.
Η χορηγία της Gucci στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Μιλάνου είναι μέρος ενός εκτεταμένου έργου που στοχεύει στην προώθηση της ομορφιάς και στη βελτίωση των γύρω περιοχών της πόλης.

Γράφει η Stefani K.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!