Ο μύθος του Curt Cobain

Στις 8 Απριλίου 1994 ένας ηλεκτρολόγος, που είχε πάει να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας σε ένα σπίτι στην λίμνη Ουάσιγκτον, ανακάλυψε το πτώμα ενός άνδρα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο νεκρός είχε αυτοπυροβοληθεί με καραμπίνα, τρεις μέρες πριν σε ένα δωμάτιο όπου υπήρχαν σακουλάκια με ηρωίνη και κουτιά με ηρεμιστικά. Από εκεί ξεκίνησε να φτιάχνεται ο μύθος του Κερτ Κομπέιν, του ρομαντικού δημιουργού που κάτω από συμπτώσεις μεταμορφώθηκε σε ροκ σταρ, αλλά δεν άντεξε το βάρος της ίδιας του της φήμης.

Άλλωστε, ο Κομπέιν ήταν ο ιδανικός μουσικός για να εκπληρώσει το κλισέ περί «Τζέιμς Ντιν της σύγχρονης ροκ εν ρολ σκηνής».

Ήταν ο ευαίσθητος μουσικός που έφτιαξε ένα συγκρότημα σαν τους Nirvana για να παίξει τη μουσική που ήθελε. Χάρη σε ένα τραγούδι -το «Smells Like Teen Spirit»- και με τη βοήθεια του νεοσύστατου μουσικού καναλιού MTV, έγινε σε μια νύχτα ροκ σταρ και ηγέτης ενός κινήματος του grunge, που έδωσε νέα πνοή στο ανεξάρτητο ροκ εν ρολ.

Και ύστερα έδωσε μόνος του τέλος στη ζωή του αρνούμενος να υποκύψει στις επιταγές της μουσικής βιομηχανίας. Σε αντίθεση με τους άλλους διάσημους νεκρούς, δεν άφησε πίσω ούτε ακυκλοφόρητα τραγούδια, ούτε μισοτελειωμένους δίσκους.

Οπότε η εταιρεία αρκέστηκε να κυκλοφορεί ζωντανά ηχογραφημένους δίσκους και να επανακυκλοφορεί τους παλιούς όπως πέρυσι το «In Utero», τον πιο προσωπικό δίσκο του Κομπέιν.

Μόνο το 2006 το όνομά του ακούστηκε δίπλα στου Ελβις, όταν βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου των νεκρών σταρ με πολλά κέρδη, καθώς αποκαθήλωσε τον βασιλιά, μετά την πώληση των δικαιωμάτων όλων των τραγουδιών των Nirvana, από τη χήρα του Κέρτνεi Λαβ.

Όμως ο μύθος του λειτούργησε αλλιώς, καθώς εδώ και είκοσι χρόνια δεν πωλούνται οι δίσκοι αλλά όλα τα υπόλοιπα. Το ημερολόγιό του μαζί με προσωπικά σημειώματα, οι κάρτες που έστελνε και πάνω από όλα οι εκατοντάδες φωτογραφίες, από τις περιοδείες, όπου όλες έχουν τη λεζάντα «ο Κομπέιν σε ευτυχισμένες στιγμές».

Του Δημήτρη Αναστασόπουλου

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!