Νάντια Κομανέτσι: Οι ιστορίες κακοποίησης πίσω από το «τέλειο 10άρι»

Το νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Ρουμανία περιγράφει την κακοποίηση που δεχόταν από τον προπονητή της.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο προπονητής ενόργανης γυμναστικής Μπέλα Καρόλι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης αθλητριών ήδη από τη δεκεατία του 1960.

Ο Μπέλα Καρόλι, προπονητής της εθνικής ομάδας γυμναστικής της Ρουμανίας, φέρεται να έχει κακοποίησει, με τη βοήθεια της συζύγου του Μάρθα, σωματικά αθλητριες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσε μεθόδους λιμοκτονίας εις βάρος τους και αρνήθηκε την ιατρική περίθαλψή τους.

Μεταξύ των φερόμενων θυμάτων ήταν και η Νάντια Κομανέτσι, την οποία ο Καρόλι εντόπισε να κάνει ρόδα μαζί με μια φίλη της στην αυλή του σχολείου τους σε μια μικρή πόλη της Ρουμανίας όταν ήταν μόλις έξι ετών.

Υπό την καθοδήγηση του Ρουμάνου προπονητή η Νάντια Κομανέτσι πέτυχε το τέλειο δεκάρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες - ένα επίτευγμα που προηγουμένως έμοιαζε ανέφικτο.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί περιέχονται σε παλιά αρχεία της Securitate, της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής εποχής της Ρουμανίας, η οποία παρακολούθησε προσεκτικά τον Καρόλι, λόγω της σημασίας των επιτευγμάτων της εθνικής ομάδας γυμναστικής της Ρουμανίας στην επιβολή προπαγανδιστικών πρακτικών.

Το ζεύγος Καρόλι αντιμετωπίζει ήδη αγωγές στις ΗΠΑ, σχετικά με ισχυρισμούς κακοποίησης την περίοδο που ήταν προπονητής ο Μπέλα στην Αμερική το 1981, αλλά και για τη σχέση τους με τον παιδόφιλο πρώην γιατρό των εθνικών ομάδων ενόργανης γυμναστικής στις ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ.

O Μπέλα Καρόλι με τη σύζυγό του Μάρθα
karoli
Τα έγγραφα που περιέχουν τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί σε ένα νέο βιβλίο από τον Ρουμάνο συγγραφέα Stejarel Olaru με τον αγγλικό τίτλο: Nadia and the Securitate.

Στο βιβλίο γράφει πως ακόμη κι οι ίδιοι οι αστυνομικοί σοκαρίστηκαν μερικές φορές από τη μεταχείριση που έλαβαν τα κορίτσια από τον προπονητή Μπέλα Καρόλι.

«Οι μέθοδοι λιμοκτονίας ήταν μία τακτική πρακτική από του Καρόλι» αναφέρει ο συγγραφέας.

Μάλιστα σε μία αδημοσίευτη συνέντευξή της, που βρίσκεται μέσα στο βιβλίο, η Νάντια Κομανέτσι δήλωσε ότι την χαστούκιζαν και λιμοκτονούσε έως και τρεις ημέρες κάθε φορά.

Εν τω μεταξύ, τα έγγραφα μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν πως ο Καρόλι έτρωγε μερικές φορές γεύματα, όπως μπριζόλες και πατάτες τηγανιτές επιδεικτικά μπροστά σε κορίτσια που λιμοκτονούσαν.

Ο Καρόλι ήταν σχετικά άγνωστος ως προπονητής, μέχρις ώτου να ανακαλύψει την Νάντια, η οποία τον έφερε στην προσοχή του κομμουνιστικού καθεστώτος και του τότε δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου.

Μετά τις επιδόσεις της Νάντια Κομανέτσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, ο Τσαουσέσκου έστειλε καθεστωτικούς υπαλλήλους του για να παρακολουθήσουν τον Καρόλι.
Nadia Comăneci Montreal1976f
Με τον ίδιο τον προπονητή να αναφέρει σε συνέντευξή του στην Sports Illustrated πως: «Το καθεστώς παρέμβαινε στο πρόγραμμά μου».

Τέλος όταν ο ίδιος παραπονέθηκε στο καθεστώς της Ρουμανίας για τις παρεμβάσεις αυτές, έλαβε ως «απάντηση» μειώσεις στις κρατικές χρηματοδοτήσεις για ενίσχυση των προγραμμάτων ενόργανης γυμναστικής και μετέφεραν την Νάντια Κομανέτσι σε διαφορετικό γυμναστήριο.









ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!