Η ψηφιακή πειρατεία σκοτώνει τη δημιουργία!

Συγκριτική μελέτη σε δείγμα 136 χωρών που αποδεικνύει με αριθμούς πόσο δυνατό αντικίνητρο αποτελεί η ψηφιακή πειρατεία για τη δημιουργία.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
20/04/2015

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τίτλο «Το δημιουργικό κόστος της πειρατείας», το άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες στο The Innovative Files (www.innovativefiles.org) εξηγεί με απλά μαθηματικά τους λόγους για τους οποίους η έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει σοβαρή επίπτωση στη δημιουργία πνευματικής ιδιοκτησίας (Π.Ι.).

Η πειρατεία αντικίνητρο για τη δημιουργία

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «είναι θέμα απλής λογικής: όταν οι δημιουργοί περιεχομένου, όπως και άλλοι καινοτόμοι δημιουργοί, γνωρίζουν ότι σημαντικό μέρος της δουλειάς τους θα γίνει αντικείμενο πειρατείας ή θα κλαπεί με κάποιον τρόπο, δεν θα αισθάνονται μόνο περισσότερο αποθαρρυμένοι, αλλά θα έχουν και λιγότερο εισόδημα για να δημιουργήσουν νέες ιδέες, αγαθά και καινοτομίες». Το πόσο δυνατό αντι-κίνητρο μπορεί να είναι η πειρατεία για τη δημιουργία έρχεται να υποστηρίξει με αριθμούς η συγκριτική μελέτη που υλοποίησε ο ιστότοπος, Innovative Files.

«Αντιπαραβάλλοντας δεδομένα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που αναφέρονται λεπτομερώς τη Διεθνή Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2014-2015, η οποία παρουσιάζει την ισχύ των νόμων Π.Ι., αλλά και την αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα των νόμων για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης (anti-counterfiting), με τα αποτελέσματα της δημιουργικής απόδοσης από τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2014 (μια έκθεση των Cornell University, INSEAD και WIPO)».

Κοντολογίς, οι χώρες που έχουν υψηλή βαθμολογία στην προστασία της Π.Ι. έχουν επίσης υψηλά δημιουργικά αποτελέσματα, κατ’ αναλογίαν πάντα του μέγεθος της οικονομίας τους. Σε δείγμα 136 χωρών διαπιστώθηκε ισχυρή θετική συσχέτιση –της τάξης του 0,72– μεταξύ της δύναμης της προστασίας Π.Ι. και της βαθμολογίας των δημιουργικών αποτελεσμάτων

Πηγή: osdel.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!