Έληξαν τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης εκδοχής του Μίκι Μάους

Μόλις χθες, 1η Ιανουαρίου του 2024, έληξαν τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας Steamboat Willie στις ΗΠΑ έπειτα από 94 χρόνια.
Μικι Μαους Μικι Μαους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/01/2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην ταινιά αυτή, γνωρίσαμε για πρώτη φορά ίσως τον πιο διάσημο χαρακτήρα της Disney, τον Μίκι Μάους.

Από εδώ και στο εξής, οποιοσφήποτε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη εκδοχή χωρίς άδεια ή κόστος. Παρόλα αυτά, η Disney χτυπα το καμπανάκι και διευκρινίζει ότι οι πιο σύγχρονες εκδόσεις του Μίκυ Μάους εξακολουθούν να καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα. «Θα συνεχίσουμε, φυσικά, να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στις πιο σύγχρονες εκδόσεις του Μίκι Μάους και σε άλλα έργα που εξακολουθούν να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Στις ΗΠΑ, η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα σε χαρακτήρες μπορούν να διατηρηθούν για 95 χρόνια. Επομένως η αρχική εκδοχή του Μίκι Μάους και οποιαδήποτε άλλα έργα έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο, μπορούν πλέον να μοιράζονται, να επαναχρησιμοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται ως δείγματα νομίμως.

Οι πρώιμες εκδοχές του Μίκι και της Μίνι είναι μόνο δύο από τα έργα που έγιναν δημόσια. Εκτός από αυτά και άλλες διάσημες ταινίες, βιβλία, μουσική και χαρακτήρες από το 1928 είναι πλέον επίσης διαθέσιμα στο αμερικανικό κοινό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η βωβή ρομαντική κωμωδία The Circus του Τσάρλι Τσάπλιν, το βιβλίο The House at Pooh Corner του Άγγλου συγγραφέα AA Milne, το Orlando της Βιρτζίνια Γουλφ και το Lady Chatterley's Lover του DH Lawrence.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Disney εξακολουθεί να κατέχει τα δικαιώματα για το εμπορικό σήμα του Μίκι Μάους, κάτι που σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν όρια στον τρόπο με τον οποίο το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις εκδοχές. Εκπρόσωπος της Disney δήλωσε ότι από την πρώτη εμφάνιση του Μίκι Μάους το 1928, ο κόσμος έχει συνδέσει τον χαρακτήρα με την εταιρεία. «Αυτό δεν θα αλλάξει όταν λήξουν τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας Steamboat Willie. Οι πιο σύγχρονες εκδοχές του Μίκι δεν θα επηρεαστούν από τη λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων της ταινίας Steamboat Willie και ο Μίκι θα συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο ως παγκόσμιος πρεσβευτής της Walt Disney Company στις αφηγήσεις μας, στα θεματικά πάρκα και στα εμπορεύματα», σημείωσε.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!