Απεργία Χόλιγουντ: Προσωρινή συμφωνία των σεναριογράφων με τα στούντιο

Η συμφωνία αφορά σε σύμβαση τριετούς διάρκειας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες των συγγραφέων του Χόλιγουντ με τα μεγάλα στούντιο χθες Κυριακή.

Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει στον τερματισμό της μίας από τις δύο μεγάλες απεργίες, εξαιτίας των οποίων έχει «παραλύσει» μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής των ΗΠΑ. Σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί η οικονομία της Καλιφόρνιας.

Η συμφωνία αφορά σε σύμβαση τριετούς διάρκειας, η οποία θα πρέπει να λάβει έγκριση από την ηγεσία του σωματείου Συγγραφέων της Αμερικής (WGA,) καθώς και από τα μέλη του, πριν τεθεί σε ισχύ.

Η WGA, η οποία εκπροσωπεί 11.500 συγγραφείς κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, χαρακτήρισε τη συμφωνία «εξαιρετική», καθώς φέρεται να διασφαλίζει «σημαντικά κέρδη, καθώς και προστασία για τους συγγραφείς».

Οι ηθοποιοί συνεχίζουν την απεργία

«Η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη στη διαρκή αλληλεγγύη των μελών του WGA και την εξαιρετική υποστήριξη των αδελφών μας στο συνδικάτο που μας ενίσχυσαν στις γραμμές περιφρούρησης για πάνω από 146 ημέρες», ανέφερε η επιτροπή διαπραγμάτευσης σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Ο συμβιβασμός της WGA, αν και αποτελεί ορόσημο, δεν εγγυάται επιστροφή του Χόλιγουντ στους συνήθεις ρυθμούς, καθώς, ακόμα και αν οι συγγραφείς επανέλθουν, το συνδικάτο ηθοποιών SAG-AFTRA παραμένει σε απεργία.

Οι συγγραφείς ξεκίνησαν την απεργία τους στις 2 Μαΐου, όταν οι διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις, την ελάχιστη στελέχωση των γραφείων συγγραφέων, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τις αμοιβές για δημοφιλείς εκπομπές συνεχούς ροής, κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η Alliance of Motion Picture and Television Producers, η οποία εκπροσωπεί τις Walt Disney, Netflix, Warner Bros Discovery και άλλα μεγάλα στούντιο στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η διπλή απεργία στο Χόλιγουντ έχει «παραλύσει» την παραγωγή, οδηγώντας σε διαρκείς επαναλήψεις βραδινών τοκ σόου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!