Πάνω από 2.000 οι νεκροί από τον σεισμό στο Αφγανιστάν

Το μέγεθος του κυρίως σεισμού καταγράφηκε στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Περισσότεροι από 2.060 νεκροί είναι ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το πρωί του Σαββάτου το δυτικό Αφγανιστάν. Οπως ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο για τη διαχείριση καταστροφών, οι τραυματίες ανέρχονται σε 9.240, ενώ έχουν καταστραφεί 1.328 σπίτια.

Το μέγεθος του κυρίως σεισμού καταγράφηκε στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ τον ακολούθησαν άλλοι έξι σεισμοί κοντινού μεγέθους και αρκετοί ακόμη μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Οι καταστροφές σημειώθηκαν σε τουλάχιστον είκοσι χωριά, τα δεκαοκτώ από τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, καθιστώντας τον σεισμό τον φονικότερο που έχει ζήσει η χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Δώδεκα χωριά στην επαρχία της Ζίντε Γιαν και έξι στην επαρχία της Γκοριάν έχουν μετατραπεί σε ερείπια», δήλωσε στον βρετανικό Guardian εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Οι αριθμοί αναμένεται να μεγαλώσουν μιας και ακόμη υπάρχει ανυπολόγιστος αριθμός ατόμων κάτω από τα ερείπια. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, αλλά το μέγεθος της καταστροφής ξεπερνά τις δυνατότητες των διασωστών», πρόσθεσε. «Οι επιζώντες δεν έχουν τίποτα. Χρειάζονται φαγητό, ρούχα, σκηνές και φάρμακα. Οι περιοχές που χτυπήθηκαν είναι πολύ απομακρυσμένες και φτωχές. Πολλοί από αυτούς είναι πρόσφυγες που ήρθαν από το Ιράν και το Πακιστάν», επισήμανε άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, που απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να σπεύσει σε βοήθεια.

Σειόταν 5 ώρες
Το βράδυ του Σαββάτου, ένας ρεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου AFP ανέφερε πως η περιοχή της Ζίντε Γιαν, στην οποία ήταν και το επίκεντρο του σεισμού, «σειόταν για πέντε ώρες». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών βρίσκονταν σε δρόμους και πλατείες βλέποντας αβοήθητοι τα σπίτια τους να καταρρέουν. Το νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Χεράτ γέμισε με τραυματίες από όλες τις πληγείσες περιοχές. Δεκάδες άνθρωποι χρειάστηκε να λάβουν περίθαλψη στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου, καθώς και οι 600 κλίνες γέμισαν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε πως αναμένεται να φτάσει στην περιοχή και κινητή νοσοκομειακή μονάδα.

«Τα ασθενοφόρα φτάνουν εδώ κάθε λεπτό γεμάτα με πτώματα», δήλωσε ένας γιατρός του νοσοκομείου. «Παλεύουμε να βοηθήσουμε έναν τεράστιο αριθμό ασθενών. Δεν μπορώ να μετρήσω πόσοι είναι οι νεκροί. Τα νεκροτομεία μας έχουν ξεπεράσει το όριό τους, δεν έχουν άλλον χώρο», πρόσθεσε με απόγνωση.

Φοβούμενοι ισχυρούς μετασεισμούς που θα μπορούσαν να πλήξουν την πόλη τους, πολλοί κάτοικοι της Χεράτ κοιμήθηκαν σε πάρκα και πλατείες. «Εγώ κι η οικογένειά μου μείναμε στο πάρκο μέχρι τις πέντε το πρωί. Διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως έρχεται μεγαλύτερος σεισμός. Μόνο δύο άνθρωποι έμειναν να περιπολούν τη γειτονιά για να μην πέσουν τα σπίτια μας θύματα κλοπών. Ολοι οι υπόλοιποι μείναμε στο πάρκο», είπε ένας κάτοικος της Χεράτ εν ονόματι Φιρούζ. «Δεκάδες χωριά έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», εξήγησε ο Νταγούντ, κάτοικος της Ζίντε Γιαν. «Τώρα επιστρέφω από τη Χεράτ. Εχω πάει τα νεκρά σώματα εννέα συγγενών μου μέχρι εκεί. Οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι, πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν κάτω από τα χαλάσματα απόψε. Μπορώ να σας πω ότι στο χωριό μου ζουν πια μόνο 50 από τους 400 ανθρώπους που υπήρχαν εκεί πριν». Αυτή τη στιγμή, πολλές από τις άστεγες οικογένειες μένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία και σχολεία, ενώ αναμένεται βοήθεια από άλλα ισλαμικά κράτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 4.200 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό και αναμένεται να αυξηθούν. Το Αφγανιστάν βρίσκεται ήδη στο μέσον μιας ανθρωπιστικής κρίσης ύστερα από την απόσυρση μεγάλου μέρους της διεθνούς στήριξης που ακολούθησε την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021. Η χώρα θεωρείται αρκετά σεισμογενής. Τον Ιούνιο του 2022, ένας μεγάλος σεισμός είχε πλήξει ορεινή περιοχή στα ανατολικά της χώρας στοιχίζοντας τη ζωή σε 1.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 1.500.

Η δυτική επαρχία της Χεράτ, στην οποία ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι και βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με το Ιράν, υποφέρει τα τελευταία χρόνια και από πρωτόγνωρες ξηρασίες.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!