Στράτος Διονυσίου – Το πρώτο μου τραγούδι

Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 είχε ήδη φτιάξει ένα μικρό όνομα, τραγουδώντας ερασιτεχνικά στα κεντράκια της συμπρωτεύουσας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε στο κέντρο «Φαρίντα», το 1958. Ήταν η περίοδος που ολοκλήρωνε τη θητεία του στο στρατό και έπειτα από την προτροπή του γείτονά του μπουζουξή Νίκου Μαύρου, ο οποίος του έδωσε και το πρώτο του τραγούδι, κατέβαινε στην Αθήνα για να ηχογραφήσει στην Odeon τον πρώτο του δίσκο. Στο λαϊκό τραγούδι μεσουρανούσε ο Καζαντζίδης και ακολουθούσαν ο Αγγελόπουλος, ο Περπινιάδης, ο Γαβαλάς και η θηλυκή τριάδα: Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Κάιτη Γκρέυ.


Στο ξεκίνημά του ο Διονυσίου, όπως και πολλοί άλλοι, πάτησε πάνω στον κανόνα της ερμηνείας του Στέλιου Καζαντζίδη. Για αυτό το λόγο η Καίτη Γκρέυ τον πήρε μαζί της στην Κοκκινιά, στο κέντρο «Αστέρας», όπου εργάστηκε χρόνια, κυρίως, όμως, στα δύο ιστορικά αντικριστά μαγαζιά, στου «Κεφάλα» και στου «Περιβόλα», μαζί με τον Βαγγέλη Περπινιάδη. Εκτός από την Γκρέυ, στο ταλέντο του πίστεψε και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης που του έδωσε το «Εγώ δεν είμαι ένοχος» το τραγούδι που τον ανέδειξε και με το οποίο υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Columbia, το 1960.


Η φωνή του είχε μια ιδιαίτερη δυναμική και αδρότητα που προκάλεσε αίσθηση κι έτσι πολύ γρήγορα όλα πήραν το δρόμο τους: συνεργασίες με τον Τσιτσάνη, στη δισκογραφία (Αχάριστη, Θεσσαλονίκη ξακουσμένη) και στο κέντρο «Φαληρικόν», με τον Χιώτη (Φτωχομπούζουκο) και τον Καλδάρα (Σ’ ένα βράχο φαγωμένο), τον Δερβενιώτη (Παίξε λατέρνα μου γλυκιά, Της νύχτας το μινόρε), τον Μπακάλη (Στης αγάπης μου το δίσκο και Καρδιά μου καημένη), αλλά και τον Μητσάκη, τον Παπαϊωάννου, τον Πετσά, τον Καραπατάκη, τον Καραμπεσίνη κ.α.

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!