Ορφέας Περίδης - Το πρώτο τραγούδι του

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών, ο Ορφέας Περίδης γεννιέται στην Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου του 1957.
11/01/2012

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σπουδάζει μουσική και παίρνει πτυχίο Αρμονίας και κλασικής κιθάρας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το ότι παίζει κιθάρα ανάποδα, έχοντας στην ταστιέρα το δεξί του χέρι.

Αν είναι σωστά τα στοιχεία μου, η πρώτη δισκογραφική παρουσία του Ορφέα Περίδη γίνεται το 1979, όταν συμμετέχει σαν μουσικός, παίζοντας μπουζούκι, κλασική και ακουστική κιθάρα, στο δίσκο του Πάνου Τσαπάρα «Σε ζητώ», που κυκλοφορεί από την Seagull του Κώστα Γιαννίκου και επανακυκλοφορεί το 1985 με διαφορετικό εξώφυλλο από την United, επίσης του Γιαννίκου. Το 1983 ο Περίδης συμμετέχει με διαφορετικό τρόπο, γράφοντας μαζί με τον Πάνο Τσαπάρα τη μουσική του τραγουδιού «Ορφέα φυλάξου», που συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο του Τσαπάρα «Πόθος διάφανος».

Το 1990, ο Ορφέας Περίδης συμμετέχει συνθετικά στα «Σύνεργα» του Νίκου Παπάζογλου με τα τραγούδια «Μάτια μου», «Φεύγω» και «Θάνατο θέλω τραγικό», που τραγουδά ο Παπάζογλου. Το 1991 βραβεύεται, αποσπώντας την τέταρτη θέση στους «Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας», που διοργανώνονται στην πόλη στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, με το τραγούδι «Ο Ρομπέν των καμένων δασών».

Την κριτική επιτροπή των αγώνων αποτελούν οι Παντελής Βούλγαρης, Δημήτρης Γιαννημάρας, Μιχάλης Γκανάς, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Κυπουργός, Διονύσης Σαββόπουλος, Ντόρα Τσάτσου, Μάνος Χατζιδάκις και ο Νίκος Χουλιαράς. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος των αγώνων ο Νίκος Κυπουργός. Η παρουσίαση γίνεται από τη Δώρα Μασκλαβάνου, ενώ την ορχήστρα των αγώνων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Τα τραγούδια του φεστιβάλ ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό δίσκο (αργότερα και σε cd), από την εταιρεία «Σείριος» του Μάνου Χατζιδάκι.
Δυο χρόνια αργότερα ο Περίδης γίνεται πλέον γνωστός, μέσα από τη «Φωτοβολίδα» που βρίσκεται στον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Αχ ψυχή μου φαντασμένη». Εκεί ξαναμπαίνει σε νέα εκτέλεση και ο «Ρομπέν των καμένων δασών». Το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος του «Καλή σου μέρα αν ξυπνάς» με τραγούδια όπως το «Αχ να σε δω» και «Κάτι μου κρύβεις».

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει συνολικά οκτώ προσωπικούς δίσκους, καθώς κι ένα διπλό σε ζωντανή ηχογράφηση, ενώ συμμετείχε τραγουδώντας σε δουλειές άλλων τραγουδοποιών και συνθετών. Εκτός από τον ίδιο, συνθέσεις του έχουν τραγουδήσει σε πρώτη αλλά και σε μεταγενέστερη εκτέλεση, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Μελίνα Κανά, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Καίτη Κουλλιά και άλλοι.
Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του κυκλοφόρησε, πριν από ένα χρόνο περίπου, με τίτλο «Ονειροπόλων μόχθοι» και αποτελεί ένα αφιέρωμα στους δώδεκα μήνες του χρόνου…

Φωτογραφίες

3: Οι βραβευθέντες των Αγώνων Ελληνικού Τραγουδιού της Καλαμάτας
4 & 5: Κάποια από τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής των Αγώνων της Καλαμάτας 

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates