Θα σας πω μια ιστορία: «Υπάρχω»

Η ιστορία του τραγουδιού του Χρήστου Νικολόπουλου και του Πυθαγόρα με τον Στέλιο Καζαντζίδη και η εκτέλεση του Δημήτρη Μητροπάνου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα...

Ήταν 17 Απριλίου του 2012 όταν τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωναν τον ξαφνικό χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου, στα εξήντα τέσσερά του χρόνια…

«Κι όσο υπάρχεις θα υπάρχω…»

Εκτός από τα εκατοντάδες τραγούδια που ηχογράφησε σε πρώτη εκτέλεση από το 1967 μέχρι το 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε δεκάδες κλασικά ή λιγότερο γνωστά, λαϊκά τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση, γνωρίζοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, σημαντική επιτυχία.

Μια από τις επανεκτελέσεις του Μητροπάνου, σε ένα από τα θρυλικά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου και του Πυθαγόρα, ηχογραφήθηκε ζωντανά, σε άγνωστο τόπο και χρόνο και συμπεριλήφθηκε το 2014 σε μια κασετίνα με 5 cd, με ανέκδοτες, ζωντανές ηχογραφήσεις του. Αναφέρομαι στο «Υπάρχω», η μελωδία του οποίου, σύμφωνα με αφηγήσεις του Χρήστου Νικολόπουλου, δόθηκε αρχικά από τον λαϊκό συνθέτη στον παραγωγό της Polygram Σπύρο Ράλλη, για να το πει ο Μητροπάνος, χωρίς όμως να πάρει ποτέ απάντηση. Έτσι, στράφηκε στον Στέλιο Καζαντζίδη κι από κει και πέρα, τον λόγο είχε η ιστορία. Βέβαια, Νικολόπουλος και Μητροπάνος συνεργάστηκαν στα νεότερα χρόνια για τη δημιουργία δεκαοκτώ καινούργιων τραγουδιών, ενώ ο Μητροπάνος τραγούδησε σε δεύτερη εκτέλεση άλλα έξι τραγούδια του λαϊκού συνθέτη.
01.Yparxo Istoria
Ο δίσκος με τον Καζαντζίδη κυκλοφόρησε από τη Minos τον Νοέμβρη του 1975, σε τρία τραγούδια συμμετείχε, κάνοντας τις δεύτερες φωνές, ο Γιώργος Νταλάρας, η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγινε από τον Χρήστο Νικολόπουλο και έπαιξαν οι μουσικοί: Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Παλαιολόγου, Μάκης Μαυρόπουλος (μπουζούκια), Κώστας Καβάκος, Δημήτρης Βράσκος, Σπύρος Στεργίου, Βασίλης Κάμπαλης (βιολιά), Μάριος Κώστογλου, Μπάμπης Μαλλίδης(κιθάρες), Διονύσης Πανταζής (μπάσο), Πάνος Ιατρού (μπαγλαμά), Τάκης Σούκας (σαντούρι, ακορντεόν), Χάρης Καλέας (πιάνο), Μέμος Κυριαζής, Βαγγέλης Μεθυμάκης(ντραμς), Μάνθος Χαλκιάς (κλαρίνο). Η ηχογράφηση έγινε από τον Τάκη Φιλιππίδη, με τη βοήθεια τον Γιάννη Παπαϊωάννου και η παραγωγή από τον Αχιλλέα Θεοφίλου.
02.Yparho istoria
Στο «Υπάρχω» και τις επανεκδόσεις του στην Ελλάδα και τον κόσμο, αναφέρθηκα εκτενώς σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr στις 29 Αυγούστου 2016, οπότε δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να επαναλάβω τα ίδια, εκτός από μια φράση του αείμνηστου Πάνου Γεραμάνη που, δικαίως, το χαρακτήρισε «έργο σύμβολο για το λαϊκό τραγούδι».
03.Yparho istoria
Ήταν 21 Ιανουαρίου 2015 και σε μια από τις συνεντεύξεις που μου παραχώρησε ο Χρήστος Νικολόπουλος στην εκπομπή «Εγώ, δεν έχω δεν έχω βγάλει το… ωδείο», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον στενό του φίλο και συνεργάτη, τον Πυθαγόρα, αλλά και στην ιστορία του «Υπάρχω»:

-Ο Πυθαγόρας για μένα, ήτανε μια άλλη περίπτωση όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Έγραψε πάρα πολύ μεγάλα τραγούδια κι αν δεν έφευγε νωρίς, νομίζω θα συνέχιζε τον δρόμο του, γράφοντας μία πολύ μεγάλη ιστορία, στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Ήταν πολύ προχωρημένος άνθρωπος, μορφωμένος πνευματικά και μπορούσε να γράψει και άλλου είδους τραγούδια, απλώς αγαπούσε πολύ το λαϊκό τραγούδι και περιορίστηκε λίγο σ ’αυτά. Αν του δινόταν ο χρόνος να γράψει τραγούδια, θα έγραφε και πολλών ειδών άλλα τραγούδια. Όπως και έγραψε, με τον Μούτση κλπ. Προσωπικά τον λάτρευα, είμαστε πολύ δεμένοι, έχει βαφτίσει και την κόρη μου, ήταν κουμπάρος μου, ήταν πολύ κοντινός μου άνθρωπος και όταν έφυγε από τη ζωή, μου στοίχισε πάρα πολύ.

-Επειδή αναφερόμαστε στον Πυθαγόρα, υπάρχει μια ιστορία, μια σύνδεση του «Υπάρχω» με τον Δημήτρη Μητροπάνο…

-Ναι, έχει και το «Υπάρχω» μια ιστορία. Το είχα δώσει τότε σε έναν παραγωγό που λεγόταν Σπύρος Ράλλης, που ήταν στην Polygram τότε, έτσι λεγόταν η μετέπειτα Universal, για να το πει ο Μητροπάνος. Είχα δώσει τις μελωδίες, τότε στέλναν μελωδίες, για να μπορούν οι παραγωγοί να διαλέγουν τα κατάλληλα για κάποιους τραγουδιστές. Δεν μου είχε απαντήσει πέντε – έξι μήνες και ο Καζαντζίδης, μετά από απουσία κάποιων ετών, μου είπε: «Να κάνουμε λίγα τραγούδια για τον κοσμάκη, τώρα που δεν περνάει καλά» κλπ και του έπαιξα τη μελωδία αυτή. Στην αρχή δεν του άρεσε, γιατί ο ρυθμός είναι slow rock και τότε το slow rock για τους λαϊκούς ήταν μοντέρνος ρυθμός. Και λέει «Μα τι, slow rock θα πούμε;» Και του απαντώ «Μη βιάζεσαι, άσε να το δώσουμε στον Πυθαγόρα, να δεις τι θα βγει και μετά αποφασίζεις». Όταν μπήκε ο στίχος μου είπε «Μικρέ συμφωνώ και επαυξάνω». Κι έτσι λοιπόν μπήκε το τραγούδι αυτό…

-Παρόλα αυτά, πριν από λίγο καιρό, πριν από ένα μήνα σχεδόν, κυκλοφόρησε και με τον Δημήτρη Μητροπάνο, σε μια κασετίνα που λέγεται «Κρυφά» και περιέχει πέντε cd με ανέκδοτες, ζωντανές ηχογραφήσεις του Δημήτρη Μητροπάνου από τα κέντρα που εμφανιζόταν…

-Ναι το πληροφορήθηκα, αλλά δεν το άκουσα…

-Θα το ακούσεις τώρα. Μέσα σ’ αυτά είναι και το «Υπάρχω».

-Και το λέει κι ο Τερζής στο καινούργιο cd, το τελευταίο…


(Αναφέρεται στο cd «Ο Πασχάλης Τερζής τραγουδά μεγάλες επιτυχίες του Χρήστου Νικολόπουλου – Τα φώτα άναψαν – Live», που μόλις είχε κυκλοφορήσει). Ακούγεται το τραγούδι από τη ζωντανή ηχογράφηση με τον Δημήτρη Μητροπάνο και ο διάλογος συνεχίζεται.

-Αυτός ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος στο «Υπάρχω». Πώς σου φάνηκε;

-Πολύ ωραία, πολύ ωραία. Ευχάριστα, πάρα πολύ ωραία…


Στο video μπορείτε να ακούσετε το απόσπασμα της συνέντευξης του Χρήστου Νικολόπουλου και τις δυο εκτελέσεις του τραγουδιού με τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Στο δεύτερο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή με τον Χρήστο Νικολόπουλο...

04.Yparho istoria

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!