Όταν το περίφημο «Καράβι του Μπουρνόβα» έφτασε στο λιμάνι της Μπραΐλας

Μια ηχογράφηση του 1928 στην Αμερική, με τελικό «προορισμό» την Μπραΐλα της Ρουμανίας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η αναζήτηση στο διαδίκτυο, πριν από μερικές μέρες, έφερε μπροστά μου ένα σπάνιο, ηχητικό ντοκουμέντο, με τον σπουδαίο Γιάννη Παπαϊωάννου να τραγουδά, με τη συνοδεία του ξακουστού Ιωάννη Χαλικιά (Τζακ Γκρέγκορυ), μια εκδοχή από το περίφημο «Παποράκι του Μπουρνόβα», με μια διαφορετική μελωδία από αυτήν του Μάνου Λοΐζου, που όλοι γνωρίζουμε.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση σχετικού άρθρου στο Ogdoo.gr η ξεχωριστή ραδιοφωνική παραγωγός στο Δεύτερο Πρόγραμμα Έλενα Φαληρέα, έσπευσε – και πολύ καλά έκανε – να μου θυμίσει μια καταγραφή του τραγουδιού από τη Μαρίκα Παπαγκίκα και ορχήστρα με βιολί, τσέλο και κύμβαλο, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 1928 στην Αμερική και κυκλοφόρησε σε δίσκο γραμμοφώνου από την Columbia Αμερικής, με κωδικό δίσκου 56181-F. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετικέτας του δίσκου πρόκειται για τραγούδι του Νικήτα Τσοπανάκη.

02.MPRAILA.jpg

Σύμφωνα με τον μύθο, το «Παποράκι» το τραγουδούσαν το 1922 οι Έλληνες λιποτάκτες στρατιώτες, ξεκινώντας από τον Μπουρνόβα και βάζοντας ο καθένας διαφορετικό προορισμό, ανάλογα με το πού ήθελε να τον πάει το βαπόρι. Στην εκτέλεση της Μαρίκας Παπαγκίκα ο προορισμός είναι το λιμάνι της Μπραΐλας (ή Μπράιλα ή Βραΐλα) στον παραθαλάσσιο Δούναβη, στην περιοχή της Βλαχίας στη Ρουμανία. Όπως αναφέρει ο «πρύτανης» της έρευνας του ρεμπέτικου τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης:

«Η αναγραφή της πόλης Μπραΐλα ως τίτλου του δίσκου ρεμπέτικου ύφους μάς παραπέμπει στις κοινότητες του παροικιακού ελληνισμού στη Ρουμανία, σε πόλεις όπως το Βουκουρέστι, η Κωστάντζα, το Γαλάζι(τσι), το Πλοέστι, το Ιάσιο και η Βραΐλα. Ο κοινότητες των Ελλήνων γνώρισαν μεγάλη άνθηση στη χώρα αυτή μέχρι το 1948, οπότε υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Αν και τα περίχωρα της Σμύρνης Μπουρνόβας, Μπουτζάς και Κουκλουτζάς δεν ήταν παραλιακά, πριν από το 1872, οπότε συνδέθηκαν μέσω σιδηροδρομικής γραμμής με τη Σμύρνη, υπήρχε μια “σκάλα” από την οποία μπορούσε κανείς να ταξιδεύει στη Σμύρνη ή αλλού, ατμοπλοϊκώς. Στη δυνατότητα αυτής της μετακίνησης παραπέμπει το τραγούδι αυτό, με τελικό βέβαια σκοπό επίσκεψης, όπως φανερώνουν τα δυο τελευταία δίστιχα, τη χρήση του χασίς» .

Η «Μπράιλα» συμπεριλήφθηκε τα νεότερα χρόνια σε συλλογές τραγουδιών με τη Μαρίκα Παπαγκίκα και το 2008 αποτέλεσε ένα από τα «Λαλεδάκια» της Μαριώς, όπου φέρεται σαν λαϊκό τραγούδι της Σμύρνης…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!