Οι δέκα δίσκοι της χρονιάς…

Το τραγούδι δεν είναι πρωτάθλημα. Έχει άλλες παραμέτρους, προϋποθέσεις, «προθέσεις» και διαθέσεις που δεν κατηγοριοποιούνται στεγνά με βαθμολογίες και «αποδόσεις». Το κείμενο αυτό…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

εστιάζει σε 10 δίσκους, που για διάφορους λόγους, «θετικούς» ή και «αρνητικούς» ακόμη -πάντα κατά την άποψη του υπογράφοντος- χρήζουν αναφοράς.

1. Νατάσα Μποφίλιου – «Οι Μέρες του Φωτός»

Σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Στα «χαρτιά» ίσως ο πιο φιλόδοξος δίσκος της χρονιάς. Η παρέα των τριών καταθέτει μια άρτια εργασία με καλές στιγμές αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν κάνει την «πολυπόθητη» διαφορά. «Εν Λευκώ» και ξάστερα μιλώντας, οι «Οι Μέρες του Φωτός» αποτελούν γερό «σκαλοπάτι» για το μετά σε μια ανοδική διαδρομή με σίγουρα «Εισιτήρια Διπλά» τόσο για την «ομάδα» όσο και για κάθε ένα από τους συντελεστές χωριστά.

2. Γιάννης Χαρούλης – «Μαγγανείες»

Ο δημοφιλέστερος ερμηνευτής των ημερών μας στο «έντεχνο» στρατόπεδο δεν βρίσκει στα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου την «Ανεμόσκαλα» που θα τον πάει ένα βήμα παραπέρα καλλιτεχνικά και θα τον «περάσει» σε ευρύτερα ακροατήρια. Ξέχειλη η ειλικρίνειά του έργου. Όμορφοι οι «Άγιοι» σε μουσική του Μανώλη Πάππου.

3.Βαγγέλης Κορακάκης – «Χωματόδρομος»

Ο λαϊκός τροβαδούρος συνεχίζει την ιδιαίτερη στράτα του δημιουργώντας στέρεα λαϊκά τραγούδια με τις παλιές καλές -για ορισμένους ίσως και «ντεμοντέ»- συνταγές τόσος τις μελωδικές φόρμες όσο και στιχουργικά. Στο «Χωματόδρομό» του σκεπάζει «Νύχτα βαριά» αυτό που «Ήταν κάποτε μια χώρα». Τραγουδούν ο ίδιος ο δημιουργός, η Μαρία Σουλτάτου, η Ανατολή Μαργιόλα, ο Βασίλης Κορακάκης, η Ελένη Καπηλίδου, ο Θοδωρής Στούγιος και ο παλιός συνεργάτης του Κορακάκη, ο Άλκης Μαύρος.

4. Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας – « Beat Poetry »

Στην ωριμότητά τους ξεχρεώνουν δημιουργικά με τα «γραμμάτια» απ’ το χθες. Ακρόαμα γκρίζο δίχως όμως να λείπουν οι φωτεινές εξάρσεις . Μελοποιήσεις των Άλεν Γκίνσμπεργκ, Γκρέγκορυ Κόρσο, Γουίλιαμ Μπάροουζ, Τσαρλς Μπουκόφσκι, Μάικλ Μακλιούρ, και Χάρολντ Νορς. «Ουρλιαχτό» στους σύγχρονους καιρούς η κραυγή του «Μολώχ». Η έκδοση συνοδεύεται από πολυσέλιδο βιβλίο, που περιλαμβάνει εκτενές σημείωμα των αδελφών Κατσιμίχα που εξηγούν τη σχέση τους με την ποίηση της beat γενιάς και το πώς αυτή επηρέασε την πορεία τους, κείμενα με αναλυτικές πληροφορίες για τη γενιά αυτή και τους κυριότερους εκπροσώπους της, βιογραφικά τους, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βέβαια τους στίχους των ποιημάτων που μελοποιήθηκαν, με επεξηγηματικά σχόλια.

5. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - «Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο»

Κυρίως για τις «μνήμες» που «μοιραία» ανασύρονται στην επιφάνεια και ορισμένες «ειδικές» στιγμές. Δεν είναι και το πιο απλό και εύκολο πράγμα να σμίγεις σε ένα δίσκο προσωπικότητες όπως οι Salvatore Adamo, Christophe , Nomadi , Angelo Braduardi , Tonino Carotone -και όχι μόνο- από τη μια και από την άλλη τους Μαρία Φαραντούρη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρις Αλεξίου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Διονύση Τσακνή καθώς και «κατοπινούς» σαν τον Φίλιππο Πλιάτσικα, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη κ.ά. «Σαν Αμερικάνος» στο «Καφέ του Χαμένου Χρόνου».


6. Μιχάλης Δημητριάδης – «Σημαιοστολισμός»

Συνθέσεις του Ανδρέα Λάμπρου. Στους στίχους των τραγουδιών συναντάμε πρωτομάστορες όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλους και ο Μάνος Ελευθερίου αλλά και άξιους τεχνίτες όπως η Βάσω Αλαγιάννη, ο Άρης Δαβαράκης, η Λίνα Δημοπούλου, ο Νίκος Μωραίτης, η Ρεβέκκα Ρούση, η Ελεάνα Βραχάλη κ.ά. Ακόμη ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και δυο ανέκδοτες καταθέσεις της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Αλέκου Σακελλαρίου. Το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα δίνουν ο Γιώργος Νταλάρας (Δώσε στη χαρά), η Κατερίνα Κούκα (Ραντεβού στο Νέον), ο Γεράσιμος Ανδρεάτος (Ρίξε μου φίλε δυο πενιές) και η Λένα Αλκαίου (Αν πληρώνω νοίκι) που συμμετέχουν στον «Σημαιοστολισμό». Η ενορχήστρωση είναι του δεξιοτέχνη μπουζουξή Μανώλη Μιχαλάκη. Σε σημείωμα του ο ερμηνευτής μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κλείνοντας 30 χρόνια στο τραγούδι σας παρουσιάζω τον 11ο προσωπικό μου δίσκο, νιώθοντας μεγάλη υπηρηφάνεια και χαρά μιας και πιστεύω ότι τέτοιες δουλειές και από θέμα συντελεστών και τραγουδιών αλλά και από θέμα παραγωγής, τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο σπάνια… Εύχομαι τα τραγούδια αυτά να περάσουν στα χείλια σας και στην καρδιά σας

7. Μπάμπης Στόκας – «Η Αυλή των τρελών»

Ολοκληρωμένος κύκλος τραγουδιών σε στίχους του Άλκη Αλκαίου με την ενορχηστρωτική φροντίδα του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Χαρισματικός τραγουδιστής ο Μπάμπης Στόκας καταφέρνει να «περάσει», ευχάριστα τους στίχους του Αλκαίου. Ωραίες ερμηνείες και τραγούδια που περιμένουν να ανακαλυφθούν στα χρόνια, και να κάνουν «Το Πέταγμα»-αφιερωμένο στην Κατερίνα Γώγου- «Εκεί που δεν το περιμένεις».

8. Θάνος Ανεστόπουλος – «Ως το Τέλος»

Πρώτο προσωπικό άλμπουμ για τον ερμηνευτή και δημιουργό που γνωρίσαμε μέσα από την 15άχρονη πορεία του με τα Διάφανα Κρίνα. 9 μεστά τραγούδια που περικλείουν όλα τα χαρακτηριστικά που τον έχρισαν ως ιδιαίτερο ερμηνευτή και τραγουδοποιό. Οι στίχοι του γκρίζοι αλλά και με αισιόδοξα αχνοφεγγίσματα μέσα σ’ ένα θολό και αβέβαιο τοπίο, καθαρά προσωπικοί αλλά υποδόρια αναζητούν την επικοινωνία, συντροφεύουν αρμονικά δύο ποιήματα των Αρσένι Ταρκόφσκι και Νίκου Καββαδία. Αντίστοιχης οπτικής και η επιτυχημένη συνεύρεση του Ανεστόπουλου με συνοδοιπόρους τον Μανώλη Αγγελάκη τον Στάθη Ιωάννου και τους υπόλοιπους μουσικούς σε ροκ-μπλουζ καμβάδες. Αγγελάκης και Ιωάννου πέρα από την δεινότητά τους στις κιθάρες είναι και ίδιοι εξαίρετοι δημιουργοί. Η έκδοση έχει τον χαρακτήρα ποιητικής συλλογής-βιβλίου που εμπεριέχει το cd.

9. Κατερίνα Γώγου - «Πάνω κάτω η Πατησίων»

Οι ανατρεπτικές «όψεις» της μοναξιάς και της «οργής» της Γώγου μέσα από 20 μελοποιημένα ποιήματά της. Πολυσυλλεκτική έκδοση αφιέρωμα στην ποιήτρια και ηθοποιό. Εμπεριέχει βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα για αυτήν, από την Όλια Λαζαρίδου, τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τον παραγωγό Άγγελος Σφακιανάκης, το σκηνοθέτη και στιχουργό Γιώργο Κορδέλλα. Οι δύο τελευταίοι είναι και οι εμπνευστές της όλης εργασίας. Το κεντρικό κείμενο είναι η πτυχιακή εργασία της ηθοποιού Θωμαής Ουζούνη, απόφοιτης του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ ενώ ο φιλόλογος Γιώργος Μπαλούρδος γράφει για την ποίηση της Γώγου (Μια αιρετική γυναικεία φωνή της γενιάς του '70). Μελοποιούν και ερμηνεύουν οι: Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Καλλίτσης - Μάρθα Φριτζήλα, Μάκης Σεβίλογλου - Όλια Λαζαρίδου, Άρης Ζαρακάς , Νίκος Μαϊντάς - Magic De Spell - Σωκράτης Μάλαμας, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάσος Ρωσόπουλος-Σαβίνα Γιαννάτου, Κώστας Χαριτάτος - Βασιλική Καρακώστα, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Μάριος Στρόφαλης - Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Βαρελόπουλος - Ματ σε δύο υφέσεις - Σπυριδούλα Μπάκα, Κώστας Αθυρίδης - Γεωργία Βεληβασάκη – Gaia, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος.

10. Αρετή Κετιμέ – «Πίνακας Ζωγραφικής»

«Τρίτος προσωπικός δίσκος της Κετιμέ σε μουσική του νέου συνθέτη Δημήτρη Στάθη. Περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, τα επτά σε στίχους του Στάθη, ένα σε στίχους Δημήτρη Καρρά κι ένα του Γιώργου Γκώνια. Ένα τραγούδι ερμηνεύει ο συνθέτης, ενώ υπάρχει ακόμα το παραδοσιακό «Θαλασσάκι» καθώς και ένα μικρό ταξίμι με κανονάκι» (Αυτά έγραψε για το δίσκο ο φίλος και συνοδοιπόρος Θανάσης Γιώγλου).

Κάτι μου «λείπει» ακούγοντας την όλη εργασία, ένα συναίσθημα «μισό» αλλά την ίδια ώρα γεννιέται η «σπίθα» πως από το νέο και ταλαντούχο αυτό κορίτσι μπορεί να περιμένουμε πολλά και σπουδαία. Μακάρι να ‘ρθουν.

ΥΓ. Η σειρά της παρουσίασης δεν έχει αξιολογικό χαρακτήρα.

ΥΓ2. Δίσκοι που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και δεν έχουν «ακουστεί» πολλές φορές δεν μπαίνουν στη οπτική του άρθρου. Σε λίγες γραμμές και με νωπές ακόμη εντυπώσεις:

-Καλή η «Αφετηρία» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Οδυσσέα Ιωάννου. Μην περιμένετε από τους γερόλυκους την ανατροπή. Γευτείτε τη σταθερή αξία τους.

-Αμήχανο το «Τι θα Πει Έτσι Είναι» του Γιώργου Νταλάρα και του Νίκου Αντύπα με ορισμένες όμως πολύ δυνατές στιγμές -σκόρπια- που εν μέρει «αποζημιώνουν» τον ακροατή και τις δικαιολογημένα υψηλές «προσδοκίες». Τα ίδια ισχύουν και εδώ περί βετεράνων. Η ερμηνεία του Νταλάρα αποτελεί «μέτρο» στο «άμετρο» σήμερα.

Κόκκινος Ήλιος» τα «τελευταία» του Τόκα με τα «προτελευταία» του Μητροπάνου. Στιγμές συγκίνησης.

Τρίπλα». Διαθέτει όλα τα «ατού» ώστε να ζαλίσει το «κοινό» και να πετύχει το «τέρμα» της νίκης. Θα δείξει.

Ένας Αιώνας Λαϊκό Τραγούδι» με τον Γιώργο Μαργαρίτης σε μεγάλα κέφια και καταθέσεις ερμηνευτικής ωριμότητας.

- «Ίμβρος-Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης» οι περίτεχνες μελωδίες του Ανδρέα Κατσιγιάννη για το ομότιτλο ντοκιμαντέρ και 2 τραγούδια σε ποίηση του Κωνσταντινουπολίτη πολυβραβευμένου ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, σε 2 εκτελέσεις το καθένα. Στα ελληνικά με το Γιώργο Νταλάρα και στα τουρκικά με το Ζulfu Livaneli.

-Εξαιρετική επίσης η προσέγγιση του Κατσιγιάννη και της Εστουδιαντίνας στο δίσκο «Η Σμύρνη του Έρωτα» με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα.

- «Πέρασες» η επάνοδος του συνθέτη Γιώργου Σταυριανού με ερμηνευτές τους: Παντελή Θαλασσινό, Λιζέτα Καλημέρη, Μίλτο Πασχαλίδη, Μελίνα Ασλανίδου, Κώστα Παρίσση και Πάνος Παπαϊωάννου.


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!