Ένα «Πρωινό τσιγάρο» για τον Σωκράτη Μάλαμα

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο Σωκράτης Μάλαμας συμμετέχει σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο.

«Φέρε μαζί σου χρόνο»


Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική έκδοση, ένα αφιέρωμα στα τραγούδια με στίχους του Άλκη Αλκαίου, από την Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η επιμέλεια έγινε από την Μαρία Θωίδου, η ενορχήστρωση από τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη που έπαιξε κιθάρα, ενώ την προσπάθεια ενίσχυσε ο Σωκράτης Μάλαμας, που συμμετέχει τραγουδώντας το «Πρωινό τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή και του Άλκη Αλκαίου. Ανάμεσα στα τραγούδια, παρεμβάλλονται αφηγήσεις στίχων του Άλκη Αλκαίου, που επιλέχθηκαν από την συνεπιμελήτρια του αφιερώματος Βιργινία Αναστασίου. Εκτός από τα τραγούδια του Άλκη Αλκαίου, στο δίσκο συμπεριλήφθηκε το «Εγώ δεν είμαι ποιητής» του Νίκου Παπάζογλου και του Λάζαρου Ανδρέου, ένα τραγούδι που, όπως αναφέρεται στις σημειώσεις του ένθετου, θα ταίριαζε στον Άλκη Αλκαίο.

Τα τραγούδια του cd


1) Φέρε μαζί σου χρόνο (μουσική: Μπάμπης Στόκας) Έλενα Αβραμιώτη, Χρυσιάννα Καραμέρη
2) Εγώ δεν είμαι ποιητής (μουσική: Νίκος Παπάζογλου, στίχοι: Λάζαρος Ανδρέου) Μαρία Θωίδου, χορωδία
3) Οι μύστες της ερήμου (Σωκράτης Μάλαμας) Χρυσιάννα Καραμέρη, χορωδία
4) Της θάλασσας τα μάγια (Θάνος Μικρούτσικος) Μαρία Εμμανουηλίδου, Ευγένιος Ζαρκάδας
5) Της αγκαλιάς η ξενιτιά (Σωκράτης Μάλαμας) Φιλιώ Αζαριάδη
6) Εναέρια τρένα (Αλκίνοος Ιωαννίδης) Αγγελική Πατακιούτη, Αναστασία Καραγκούνη, Ευτυχία Σταματάκη, Νανά Κούλη, Χρυσιάννα Καραμέρη, χορωδία
7) Μη με φοβάσαι (Δημήτρης Παπαδημητρίου) Φώτης Στρατηγός, Δέσποινα Αριστείδου
8) Πάντα γελαστοί (Θάνος Μικρούτσικος) Ελένη Μαγαλιού
9) Ιπτάμενο χαλί (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας) Άννα Θωίδου, Κατερίνα Φουτάκη
10) Αγύριστο κεφάλι (Μίλτος Πασχαλίδης) Γιάννης Πουρνάρας, Μαρία Ανδρίτσου, Φώτης Στρατηγός, χορωδία
11) Πρωινό τσιγάρο (Νότης Μαυρουδής) Σωκράτης Μάλαμας, χορωδία
12) Πρωινή ή βραδινή σερενάτα (Θάνος Μικρούτσικος) Γιάννης Πουρνάρας, Νανά Κούλη
13) Εχεμύθεια (Νίκος Ζούδιαρης) Άντρη Ευριπίδου, χορωδία
14) Φύλλα αλκαλικά (Σωκράτης Μάλαμας) Ευτυχία Σταματάκη, Μανόλης Ανδρουλιδάκης
15) Νυχτολούλουδο (Σωκράτης Μάλαμας) Εύα Δημοκωστούλα
16) Όσο κρατάει ένας καφές (Θάνος Μικρούτσικος) Λευτέρης Κωνσταντίνου, Μαρία Θωίδου
17) Ερωτικό (Θάνος Μικρούτσικος) Μαρία Θωίδου, Κική Καραγιάννη

Έπαιξαν οι μουσικοί


Μανόλης Ανδρουλιδάκης (Κιθάρες, μαντολίνα, μπάσο, πιάνο, τζουράς), Αποστόλης Μαλλιάς (νέι), Νώντας Αδάμος (ακορντεόν), Σάκης Τσώλης (μπουζούκι).

Το έργο με τίτλο «Των ματιών σου ο γλυκασμός» που κοσμεί το εξώφυλλο, φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο - εικαστικό Λάκη Μουρατίδη, ο οποίος βασίσθηκε στη φωτογραφία της ταυτότητας του Άλκη Αλκαίου. Ο δίσκος κυκλοφορεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις εκδόσεις «Μετρονόμος».
ksjd.jpg

Μουσικά Σύνολα του Π.Θ.


Τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και Οργανικά Σύνολα), ιδρύθηκαν με στόχο τη μουσική καλλιέργεια των φοιτητών μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της μουσικής (πραγματοποίηση συναυλιών, εκδόσεων cd κ.α).

Οι μουσικές αναζητήσεις στηρίζονται στη συλλογική δράση και λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας με φορείς και ιδρύματα της πόλης του Βόλου αλλά και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τη μουσική εμψύχωση και τη φωνητική διδασκαλία των Μ.Σ. έχει η Μαρία Θωίδου, μέλος Ε.Ε.Π.

Η Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης αποτελείται από φοιτητές - φοιτήτριες και απόφοιτους - απόφοιτες του Π.Θ. καθώς και από εξωτερικούς συνεργάτες. Η ενασχόλησή μας με τα τραγούδια αυτά ξεκίνησε το 2013. Αφορμή υπήρξε η πρόταση της φιλολόγου Βιργινίας Αναστασίου για ένα αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο με σύμπραξη μαθητών από το 5ο Λύκειο Βόλου και των Μουσικών Συνόλων του Π.Θ. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε σε συνεργασία με τους φοιτητές και μαθητές με βάση βιωματικά κριτήρια. Από τότε πολλοί φοιτητές αποφοίτησαν και εργάζονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συνεχίσαμε όμως να υποστηρίζουμε το πρόγραμμα αυτό διατηρώντας την επικοινωνία και ξεπερνώντας τις αποστάσεις, τόσο με συναυλίες όσο και με ηχογραφήσεις όποτε και όπου ήταν αυτό εφικτό.

«Πρωινό τσιγάρο»


Στο video μπορείτε να ακούσετε τον Σωκράτη Μάλαμα (σε μια «εκ βαθέων» ερμηνεία), να τραγουδά, μαζί με τη χορωδία, το «Πρωινό τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή και του Άλκη Αλκαίου, τραγούδι που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1984 από χορωδία, αφιερώθηκε στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου και κυκλοφόρησε στο δίσκο του Νότη Μαυρουδή «Στην όχθη της καρδιάς μου»…

Στο ένθετο οι συντελεστές ευχαριστούν τον Σωκράτη Μάλαμα για τη συμμετοχή του:

«Ευχαριστούμε τον Σωκράτη Μάλαμα για την καθαρότητα της ευαισθησίας και της φωνής».

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates