Τα «Τσιμεντένια πρόσωπα» των Κατσαρού & Λυμπερόπουλου με Μητροπάνο & Ρένα Πάντα

Η «συνέχεια» του «Δρόμου για τα Κύθηρα» που δεν έτυχε της ίδιας αποδοχής από το κοινό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα...

Στις 7 Μαρτίου 1934 γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο συνθέτης, σαξοφωνίστας και μαέστρος Γιώργος Κατσαρός…

«Κι από το βράδυ ως το πρωί, είναι ένα πρόβλημα η ζωή»*

Δυο χρόνια μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους με τον «Δρόμο για τα Κύθηρα», ο Γιώργος Κατσαρός με τον Ηλία Λυμπερόπουλο και τον Δημήτρη Μητροπάνο παρουσίασαν έναν δίσκο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1975 από τη Philips, με τίτλο «Τσιμεντένια πρόσωπα», με τη συμμετοχή σε τέσσερα τραγούδια της Ρένας Πάντα, αντί της Χριστιάνας που συμμετείχε στον «Δρόμο για τα Κύθηρα».

01.Tsimentenia prosopa

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Παιδί της ασφάλτου - Δημήτρης Μητροπάνος
2) Μεγάλος πουν' ο άνθρωπος - Δημήτρης Μητροπάνος
3) Πάρε με, πάρε με - Ρένα Πάντα
4) Ο μπάρμπα-Θανάσης - Δημήτρης Μητροπάνος
5) Και κει στις φτωχογειτονιές - Ρένα Πάντα
6) Μια καλημέρα πέστε μου - Δημήτρης Μητροπάνος
7) Στέγνωσε η καρδιά του κόσμου - Δημήτρης Μητροπάνος
8) Γείρε στον ώμο μου Στρατή - Δημήτρης Μητροπάνος
9) Τι να 'χει απόψε το φεγγάρι - Ρένα Πάντα
10) Μεγαλοκυρά μου, μεγαλοκυρά – Δημήτρης Μητροπάνος
11) Όπου τελειώνουν οι στεριές - Ρένα Πάντα
12) Πες μου παππού - Δημήτρης Μητροπάνος 13) Παιδί της ασφάλτου – Δημήτρης Μητροπάνος - Φινάλε

Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Θόδωρος Πανταλέων, η ηχογράφηση έγινε στο studio «Polysound» από τον Γιάννη Σμυρναίο και η παραγωγή από τον Φίλιππο Παπαθεοδώρου.

02.Tsimentenia prosopa

Λίγα λόγια για τη συνεργασία Κατσαρού - Μητροπάνου

Γιώργος Κατσαρός και Δημήτρης Μητροπάνος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1968, όταν ο ερμηνευτής έκανε τα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία, με αποτέλεσμα τις επανεκτελέσεις δυο τραγουδιών που είχαν ήδη κυκλοφορήσει με ερμηνευτή τον Θόδωρο Κανακάρη, το «Γιώργο που ξέρεις τα πολλά» και το «Δυο φίλοι απ’τον Βόλο» σε στίχους του Πυθαγόρα. Το 1972 ο Μητροπάνος ηχογράφησε τη δική του εκδοχή στη θρυλική «Κυρά Γιώργαινα», ενώ την ίδια χρονιά ο Γιώργος Κατσαρός μεσολάβησε έτσι ώστε ο ερμηνευτής να πάρει τις απαραίτητες άδειες από το στρατό και να κατέβει, από την Αλεξανδρούπολη που υπηρετούσε, στην Αθήνα και να ηχογραφήσει τα τραγούδια του «Άγιου Φεβρουάριου» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου.

Το 1974, μετά τον «Δρόμο για τα Κύθηρα» ο Μητροπάνος ηχογράφησε τα «Δεν μ’ ενδιαφέρει» και «Ποιος σε πήρε» του Γιώργου Κατσαρού, σε στίχους Πυθαγόρα και Ηλία Λυμπερόπουλου, που συμπεριλήφθηκαν στον προσωπικό δίσκο του Μητροπάνου «Κυρά ζωή» και πέρασαν, μάλλον, απαρατήρητα.

Μικρή αποδοχή, σε σχέση τουλάχιστον με τον «Δρόμο για τα Κύθηρα», είχαν και τα «Τσιμεντένια πρόσωπα». Έχω την αίσθηση πως, παρόλο που περιλάμβανε συμπαθητικά τραγούδια, όπως το «Παιδί της ασφάλτου», όπου ο Μητροπάνος ερμήνευσε εξαιρετικά χαμηλόφωνα, με τον ίδιο, σχεδόν, τρόπο που τραγούδησε στο κουπλέ από τα «Κύθηρα», από τα «Τσιμεντένια πρόσωπα» απουσίαζε, αυτό που λέμε «μεγάλο τραγούδι».

Έλειπε το σουξέ. Το «όχημα» που θα παρέσερνε μαζί του και τα υπόλοιπα τραγούδια. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα ο δίσκος δεν εκδόθηκε ποτέ σε cd.

Η συνεργασία του Γιώργου Κατσαρού με τον Δημήτρη Μητροπάνο συνεχίστηκε το 1977 με τον «Γιάγκο», που συμπεριλήφθηκε στον δίσκο με τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης «Τα παιδιά της πιάτσας», σε στίχους Κώστα Καραγιάννη, Νίκου Καμπάνη και Βύρωνα Μακρίδη και ολοκληρώθηκε το 1980 με το «Ήρθα με τον βοριά», σε στίχους του Πυθαγόρα, που γράφτηκε πάνω στη μελωδία του συνθέτη από την τηλεοπτική σειρά «Να η ευκαιρία» και συμπεριλήφθηκε στη συλλογή τραγουδιών του Μητροπάνου «Πορτραίτο». Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον Δάκη, με μικροδιαφορές στους στίχους και τίτλο «Τώρα θα μείνω», για τις ανάγκες του ομότιτλου δίσκου του…

«Ενθάδε κείται ο Άνθρωπος»

ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη.

ΣΕΦΕΡΗΣ

ΤΣΙΜΕΝΤΑ, ΣΙΔΕΡΑ, τσιμέντα σίδερα, άσφαλτος, καυσαέρια, - και τ’ Όνειρο. Ένα διαμέρισμα, τριάρι, τεσσάρι, κουτί, βεράντα ένα επί ένα – δεν πειράζει, στο τρίτο, ναι.

Τρίτo: Εμείς καλέ, πέμπτο, βέεεβαια.

Ίδιοι διάδρομοι, ίδιες πόρτες, ίδια πόμολα, ίδια τα κουτιά, ίδια τα Πρόσωπα – Τσιμεντένια, στο χρώμα των καυσαερίων.

ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΑΣΤΕΙΟΙ ΑΣΤΟΙ. Ψυγεία, κουζίνες, τηλεοράσεις, κουμπιά, κουμπιά, ποια είναι η πόρτα μου άραγε; Α, ναι, η κάρτα γράφει «Αθανάσιος Μικροαστός» - ποιος είστε κύριε;

Τυποποιημένα προϊόντα της ίδιας βιομηχανίας – ποιος είμαι; - μα υπάρχει αύξων αριθμός κύριε κοιτάχτε. Α, ναι, η ταυτότητα στην τσέπη μου – να ξέρω ποιος είμαι.

-Αθανάσιος Μικροαστός. Του τρίτου.

-Παντελής Ρετιρές, χαίρω πολύ. Του πέμπτου.

Διασταυρωνόμαστε, την ίδια ώρα, στον ίδιο διάδρομο, κάθε μέρα – γιατί δεν λέμε ποτέ μια «καλημέρα»;

-Ο ΟΥΡΑΝΟΣ. – Πού είναι; Τα πουλιά. – Ποια πουλιά; Υπάρχουν ακόμα πουλιά, μήπως εννοείτε; Όχι – για τα χελιδόνια σας μιλάω, κύριε.

Λεφτά. Λεφτά. Το χώμα, τι έγινε το χώμα, να παίξουν τα παιδιά; Το κράτος, τι κάνει το κράτος ήθελα να’ξερα, δεν τα βλέπει;

Τα δέντρα, οι κήποι… τι λέτε κύριε; Άσε τα δέντρα, λεφτά, διαμερίσματα, όνειρα πουλάμε τοις μετρητοίς.

-ΕΙΜΑΙ ΔΕΚΑΟΧΤΩ χρονών, πάμε περίπατο στην αλλέα, φεγγάρι, έβρεξε, θα μυρίζει το χώμα. – Ποιο χώμα, τι λέτε, το χώμα, το φεγγάρι, η βροχή – έγινε μπαρ, ατμόσφαιρα, θα πιούμε, σ’ αγαπώ, άσε τώρα πού ζούμε;

Όλα τα όνειρα γίνανε Πίκρα, τα ποτάμια είναι μακριά, η Ελπίδα έχει πράσινο χρώμα, πάρε ένα πινέλο και γράψε στο Τσιμέντο: «Ενθάδε κείται ο άνθρωπος».


Ηλίας Λυμπερόπουλος
(Το σημείωμα του στιχουργού στο εσώφυλλο του δίσκου).

*«Κι από το βράδυ ως το πρωί, είναι ένα πρόβλημα η ζωή»: Στίχος του Ηλία Λυμπερόπουλου από το τραγούδι «Γείρε στον ώμο μου Στρατή».

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο τον δίσκο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!