«Τ’ αηδόνια της Ανατολής» του Χρόνη Αηδονίδη και τα «κομμένα»!

(ΑΚΟΥΣΕ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Τα «υπέρ» και τα «κατά» της επανέκδοσης ενός ιστορικού δίσκου!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σε μια από τις πολύ πρόσφατες επισκέψεις μου σε δισκοβιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, προμηθεύτηκα την επανέκδοση σε cd ενός ιστορικού, τολμώ να πω, δίσκου του Χρόνη Αηδονίδη με τίτλο «Τ’ αηδόνια της Ανατολής», με παραδοσιακά τραγούδια από την Ανατολική και Δυτική Θράκη, τη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το Μάρτη του 1990 σε διπλό βινύλιο από τη Minos και συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Ross Daly και δεκάδες σπουδαίοι μουσικοί.

Πριν προχωρήσω στο «δια ταύτα», νομίζω πως θα πρέπει να σημειώσω κάποια στοιχεία για την ιστορία του δίσκου, που κυκλοφόρησε μετά από πιέσεις του Νταλάρα προς την εταιρεία, η οποία τον θεωρούσε αντιεμπορικό. Το απόσπασμα της συνέντευξης του Χρόνη Αηδονίδη στο μέλος του Music Heaven Maria (MariahN) το 2004, είναι χαρακτηριστικό:
Το 1979, γνώρισα σε κάποια συναυλία ειρήνης, τον Γιώργο Νταλάρα στο στάδιο Καραϊσκάκη. Τότε έπεσε ο πρώτος σπόρος για συνεργασία. Κάναμε κάποιες συναυλίες και κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές μαζί, και το 1990 κάναμε την πρώτη δισκογραφική μας δουλειά, «Τ' Αηδόνια της Ανατολής». Αυτός ήταν και ο πρώτος σημαντικός δισκογραφικός σταθμός στην καριέρα μου. Ο Γιώργος έκανε πραγματικό αγώνα για να πείσει τη «Μίνως» για την κυκλοφορία του δίσκου και τελικά ανέλαβε ο ίδιος την παραγωγή, γιατί η εταιρεία δεν έπαιρνε το ρίσκο για μια παραγωγή με δημοτικά τραγούδια. Ο αγώνας του όμως δικαιώθηκε και αποδείχτηκε ότι έβλεπε μακριά, γιατί αυτός ο δίσκος πουλάει ακόμα. Είναι διαχρονικός. (1)

Η αρχική έκδοση του βινυλίου περιείχε 19 κομμάτια:

1)T’αηδόνια της Ανατολής (Το Κούρσος της Αδριανούπολης) (Καθιστικό, ιστορικό (λαϊκός θρήνος), Ανατολικής Θράκης)
2)Κυρ Κωστάκη έλα κοντά (Συρτοχασάπικο πολίτικο)  Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία
3)Η Ματέινια (Καρσιλαμάς, Ανατολικής Θράκης)
4)Μαύρο μου χελιδόνι (Καθιστικό της ξενιτιάς, Ανατολικής Ρωμυλίας)
5)Το καραβάκι (Συρτό, Προποντίδας)
6)Μοναχογιός ο Κωνσταντής (Αργό, ακριτικό, Προποντίδας) Γιώργος Νταλάρας & Χορωδία
7)Μελαχρινό μου πρόσωπο  (Συρτό, Μικράς Ασίας)
8)Τρία χρόνια παντρεμένη (Καθιστικό, Ανατολικής Θράκης)
9)Θα τραγουδήσω αγαληνά (Ζωναράδικο, Θράκης)
10)Τώρα που στήσαν το χορό (Καλαματιανός, Συρτός, Μακεδονίας)
11)Το μικρό βλαχόπουλο (Καθιστικό, ακριτικό, Ανατολικής Θράκης)  Γιώργος Νταλάρας / Χρόνης Αηδονίδης
12)Δώδεκα ευζωνάκια (Συρτό, Ανατολικής Θράκης) Γιώργος Νταλάρας
13)Σαν τα μάρμαρα της Πόλης (Αργός καρσιλαμάς, Μικράς Ασίας)
14)Όλοι με λεν τραγούδησε (Καθιστικό, της ξενιτιάς, Δυτικής Θράκης)
15)Από την Προύσα κίνησα (Ζωναράδικο, Ανατολικής Ρωμυλίας)
16)Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς (Λαϊκός Θρήνος για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης)
17)Αυτός που σέρνει το χορό (Συρτό, Μικράς Ασίας)
18)Κάτω στον κάμπο τον πλατύ (Συγκαθιστό, Δυτικής Θράκης)
19)Σαν απόψε τέτοια ώρα (Καλαματιανός, Συρτός , Μακεδονίας)

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Νίκο Φιλιππίδη και τον Ross Daly, ενώ συμμετείχαν η χορωδία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Γιάννη Τσιαμούλη από το Περιστέρι και οι : Βαγγέλης Δημούδης, Εύα Γρηγοράκη και Μαρία Σκουλαξινού. Τα κείμενα και τα σχόλια έγιναν από τον Νίκο Διονυσόπουλο και η εικονογράφηση και σχεδίαση του εξωφύλλου από τον Χάρη Σπυρόπουλο. Οι καρτ ποστάλ ήταν από το αρχείο του Παναγιώτη Κουνάδη. Η επιμέλεια παραγωγής ήταν του Γιώργου Νταλάρα. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Master Sound από τον Μάιο του 1988 ως τον Δεκέμβριο του 1989.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε παράλληλα και σε μονό cd και μάλιστα σε πολύ προσεγμένη έκδοση για την εποχή του, με ένθετο φυλλάδιο που περιείχε στίχους, φωτογραφίες, ονόματα μουσικών κλπ. Το σημειώνω αυτό, γιατί τότε, στα ένθετα των cd, αντί για τα στοιχεία του δίσκου, υπήρχαν οι οδηγίες για τη χρήση του cd player! Το μόνο μειονέκτημα ήταν πως από το cd έλειπαν δυο τραγούδια, τα οποία δεν χώρεσαν στο δισκάκι, που διαρκούσε 74 λεπτά… Σύνηθες φαινόμενο τότε, όταν διπλά βινύλια κυκλοφορούσαν σε μονά cd, να κόβονται 2-3 ή και παραπάνω τραγούδια. Τα κομμάτια αυτά ήταν το «Τώρα που στήσαν το χορό» και «Σαν απόψε τέτοια ώρα».



Όπως έγραψα στον πρόλογό μου, το cd επανακυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, σε μια προσεγμένη έκδοση, όσον αφορά το ένθετο, με όλα τα στοιχεία που υπήρχαν και στην πρώτη έκδοση και με διαφορετικές γραμματοσειρές. Η γραφιστική επιμέλεια της επανέκδοσης είναι του Πέτρου Παράσχη. Και από τη στιγμή μάλιστα που η πρώτη έκδοση του cd ήταν εξαιρετικά δυσεύρετη, πολύ σωστά η εταιρεία αποφάσισε την επανέκδοσή του. Η τιμή του μάλιστα, τουλάχιστον από το σημείο που το προμηθεύτηκα, ήταν σχετικά χαμηλή. 

Αλλά…

Και σ’ αυτή τη νέα έκδοση έμειναν εκτός, τα δυο κομμάτια που δεν συμπεριλήφθηκαν το 1990. Κι αυτό γιατί, μάλλον, ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνει μια απλή αντιγραφή από την πρώτη έκδοση και να μην μπει κανείς στη διαδικασία να ασχοληθεί με νέο mastering και όλες αυτές τις τεχνικές διαδικασίες, προκειμένου να προστεθούν τα δυο κομμάτια. Αν προσθέσουμε μάλιστα τους χρόνους των 19 τραγουδιών, βλέπουμε πως η συνολική διάρκεια είναι 79 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα, που σημαίνει πως χωρούσαν όλα τα κομμάτια σε ένα cd 80 λεπτών… Δεν χρειαζόταν δηλαδή να εκδοθεί διπλό cd…

Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας…



Πηγή: Συνέντευξη του Χρόνη Αηδονίδη στο μέλος του Music Heaven Maria (MariahN) τον Φεβρουάριο του 2004 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!