«Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο»

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER) Ένα νέο ντοκιμαντέρ για το ακριτικό νησί, με τις ερμηνείες του Γιώργου Νταλάρα σε μουσικές Ανδρέα Κατσιγιάννη & στίχους Ελένης Φωτάκη.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) με το ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο», πραγματοποιεί μια αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλόριζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, το 1948.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών. Στο νοερό αυτό ταξίδι σε Αντίφελο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα, Καστελλόριζο, οι μαρτυρίες των κατοίκων πρωταγωνιστούν, καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του.

«Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο»


Η τελευταία αυτή παραγωγή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. βασίζεται στο ημερολόγιο «Ιστορίες του Kαστελλορίζου» της Χριστίνας Ευστρατιάδου, γερόντισσας Καστελλοριζιάς, στο βιβλίο «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο 1890 -1948» των Νικολάου Γ. Παπαναστασίου και Νικολάου Κ. Βογιατζή, αλλά και σε πλούσιο αρχειακό υλικό του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και της ΕΡΤ.

Η πρώτη παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:30, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Στην άκρη του Αιγαίου: Καστελλόριζο 1890 -1948» των Ν. Γ. Παπαναστασίου και Ν. Κ. Βογιατζή. Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί και η ομώνυμη εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη με υδατογραφίες του Καστελλόριζου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

Είσοδος Ελεύθερη

Οι συντελεστές


Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου - Άγγελος Κοβότσος
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας
Αφήγηση: Νένα Μεντή - Γιώργος Κέντρος
Εικαστική Επιμέλεια: Παύλος Χαμπίδης

Παραγωγή: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)
Συμπαραγωγή: ΟΤΕ TV – ΕΡΤ
KASTELORIZZO 2

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates