Ποια τελικά ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη!

Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου του 1996 έφυγε η Αλίκη. Όποιος την χάρηκε στο θέατρο κατάλαβε ποια τελικά ήταν. Ευτυχώς ανήκω στους αρκετούς τυχερούς.
Και μάλιστα στις παραστάσεις που έπρεπε! Δυο όλες κι όλες αλλά ξεχωριστές.

Ειλικρινά δεν ανήκα στους «Βουγιουκλακικούς». Αναγνώριζα την αμεσότητα, το χάρισμα αλλά πολλές απ’ τις ταινίες της, του '50 και του '60 δεν ταίριαζαν στα «ζητούμενά» μου. Άλλωστε στη δεκαετία του ’80 που άρχισα να «θεωρητικολογώ» τα σινεφιλικά, πρόλαβα τον απόηχο του παρά ταύτα ισχυρού και αειθαλούς μύθου της. 

Κρατούσα όμως πάντα κάποια χαρακτηριστικά ανεπανάληπτα αποσπάσματα (σκηνές) που μοιραία δε μπορούσες να αντισταθείς και να παραδεχτείς την απαράμιλλη μαστοριά της.

Η Βουγιουκλάκη είναι γέννημα και ανάγκη της εποχής της και του κοινού που τη λάτρεψε και την έκανε δικιά του. Και μοιραία δέσμια των ορέξεων και αναγκών του.

Κι αυτό το λέω γιατί όταν παρακολούθησα την παράσταση «Φιλουμένα Μαρτουράνο» στο θέατρο Αλίκη το 1986 σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου και στο πλευρό του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, είδα και μια άλλη Αλίκη. Όπου παρά τη «μανιέρα» της και τις «ευκολίες» -που όμως ζεσταίνουν την πλατεία και φέρνουν πλατύ χειροκρότημα- η Βουγιουκλάκη μου απέδειξε –για μια ακόμη φορά- πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι…

Ανάλογες επιδόσεις αξιώσεων είχε και στα «40 Καράτια» (Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά) την επόμενη χρονιά σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου. Κι εδώ δεν άφησε τις σιγουριές της αλλά υπήρχαν στιγμές υψηλών κορυφώσεων και απαιτήσεων.

Να σημειωθεί πως και τους δύο αυτούς ρόλους, είχε σφραγίσει η Έλλη Λαμπέτη

Και τότε, αλλά και τώρα, μου ήρθε στο μυαλό η παταγώδης αποτυχία  της στην «Κλεοπάτρα» στα καλύτερά της και με τον Χατζιδάκι δίπλα της, τον Αλέξη Σολωμό και όχι μόνο.

Τελικά το «πρόστιμο»* μάλλον δεν το πληρώσαμε οι Έλληνες, αλλά πρωτίστως η ίδια η Αλίκη…

*Το τραγούδι της Αλίκης

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Οι Έλληνες το νόστιμο
το λένε και κουκλάκι
πληρώσαμε και πρόστιμο
Αλίκη Βουγιουκλάκη
στην ιστορία φύσηξε καινούργιο αεράκι…

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 23/07/2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates