Ολυμπιακός, η επόμενη μέρα: Για τα χώματα ή για ψηλά πατώματα;

Αν δεν προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια, ο Ολυμπιακός, μπορεί να μπει σε περιπέτειες, πρωτόγνωρες γι’ αυτόν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γι’ αυτό και δύσκολα διαχειρίσιμες.

Για πού βαδίζει ο Ολυμπιακός…


Το 1973 ο Στέλιος Καζαντζίδης ηχογράφησε μόλις 11 τραγούδια. Τα γνωστά προβλήματα με την εταιρεία του και όχι μόνο τον οδηγούσαν σε αυτή τη διακριτική «παρουσία». Πέντε από αυτά φέρουν τη σφραγίδα του Άκη Πάνου: Μίσος, Τα όνειρα χτίζονται, Το θολωμένο μου μυαλό, Οι μισοί καλοί, Άντε να περάσει η μέρα.

Λείπει μόνο το σπουδαίο, Η ζωή μου όλη, που θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά.

Τα υπόλοιπα έξι είναι συνθέσεις του Χρήστου Νικολόπουλου πάνω σε στίχους του Πυθαγόρα. Στενοί φίλοι και συνεργάτες και οι δυο του Καζαντζίδη ήξεραν τι έπρεπε να γράψουν για να αναδείξουν και να υπογραμμίσουν με την τέχνη τους το χάρισμα του ερμηνευτή. Δεν είναι τυχαίο πως όλα σχεδόν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην εποχή τους και ακόμη και σήμερα αποτελούν για τους λάτρεις το είδους, εικονίσματα.

Την ξεχωριστή αυτή εξάδα συγκροτούν τα: Η αγάπη κι ο παράς, Ο ανεπιθύμητος, Τώρα μην κλαις, Ο παρεξηγημένος, Πάει κι αυτός και το περίτεχνο, καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο, Απ’ τα ψηλά πατώματα.

Απ’ τα ψηλά πατώματα
Κι απ’ τα μεγάλα σπίτια
Κατρακύλησα στ’ αλήθεια…

Κάπως έτσι κύλησε η φετινή χρονιά για τον Ολυμπιακό. Απ’ την αρχή του πρωταθλήματος που ξεκινούσε ως φαβορί για την κατάκτησή του, έως και το σημείο όπου επί Λεμονή φιγουράρισε για λίγο και στην κορυφή. Μετά ήρθαν οι επιλογές της ηγεσίας που κοιτώντας περισσότερο την μελλοντική προοπτική έβαλαν σε δεύτερη μοίρα την «πρακτική» και σε συνδυασμό με τις αδυναμίες του ρόστερ φέραν την ομάδα στα… χώματα.

Σίγουρα οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούν να έχουν κάνει τάμα με την πρώτη θέση παντοτινά. Όμως πραγματικά ακόμα και αυτήν την τραγική για εκείνους χρονιά, ίσως αν παρέμενε ο Έλληνας προπονητής στη θέση του, να τον πάλευαν τον τίτλο. Και το σημαντικότερο δεν θα παρουσίαζαν αυτήν την αποκαρδιωτική εικόνα.

Έχει δίκιο ο Μαρινάκης να αστράφτει και να βροντά… αλλά με τα λεφτά και μόνο, δεν κάνεις ομάδα. Τότε θα λέγαμε απ’ την αρχή τι μπάτζετ διαθέτει ο καθένας και θα βγάζαμε τη βαθμολογία. Για πιο λόγο να παιδευόμαστε, αφού έτσι κι αλλιώς μπάλα αξιώσεων δεν βλέπουμε.

Οι δανεικοί και μόνο του Ολυμπιακού, μπορούν υπό προϋποθέσεις να συγκροτήσουν μια πλήρη ομάδα με αξιοπρεπή πορεία…

Για να επανέλθει ο σύλλογος στο σημείο να κατακτήσει και πάλι άμεσα τίτλο απαιτούνται χρήματα και καλοί μαστόροι με εμπνευσμένες επιλογές. Ειδικά τώρα που και η ΑΕΚ θα διεκδικεί το πλουσιοπάροχο μερίδιο της ευρωπαϊκής πίτας και ο ΠΑΟΚ θα είναι ακόμη πιο αποφασισμένος για τη δική του υπέρβαση. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Πειραιώτες, δείχνουν να έχουν χάσει και την ώθηση που συνήθως επιφυλάσσει η διαιτησία στους ισχυρούς και όχι μόνο.

Αν δεν προσέξει και την παραμικρή λεπτομέρεια, ο Ολυμπιακός, μπορεί να μπει σε περιπέτειες, πρωτόγνωρες γι’ αυτόν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γι’ αυτό και δύσκολα διαχειρίσιμες.

Και τότε θα επαληθευτεί και ο στίχος του αλησμόνητου Πυθαγόρα που έδωσε και τον τίτλο στο σημείωμα αυτό.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates