Ο Γιάννης Λεμπέσης θυμάται στιγμές του με την Ευαγγελία Μαργαρώνη

(PHOTOS) Η ηχογράφηση στο στούντιο, οι φράσεις της, το αγαπημένο της τραγούδι, η τελευταία της βραδινή έξοδος και άλλα ξεχωριστά.
07/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Γράφει ο Γιάννης Λεμπέσης:

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στις 12.30 το μεσημέρι φίλοι και συγγενείς στον Άγιο Ιωάννη στην Κοκκινιά αποχαιρετήσαμε έναν πραγματικό θρύλο της Λαϊκής μας μουσικής, την Ευαγγελία Μαργαρώνη

Για την πορεία της, τις συνεργασίες της και τη ζωή της θα βρείτε πολλά στοιχεία στο Ogdoo.gr.
0124545
Σκέφτηκα να γράψω μερικά λόγια για τη γνωριμία μας και τη συνεργασία μας, μιας και είχα την ΕΥΛΟΓΙΑ το 1998 να μου ενορχηστρώσει και να παίξει πιάνο στα 18 τραγούδια του δίσκου μου «Με ψυχή και με μεράκι» που έγινε χρυσός με πωλήσεις πλέον των 25000 αντιτύπων.

Φυσικά από πιτσιρίκος γνώριζα και θαύμαζα τη θρυλική Πιανίστα και Ακορντεονίστα του Βασίλη Τσιτσάνη αλλά τη γνώρισα και δια ζώσης μέσω ενός σπουδαίου συνεργάτη μου και ανιψιού της, του αείμνηστου Στέλιου Καρμανιόλα που δυστυχώς βιάστηκε να φύγει νωρίς και να μετακομίσει στο πάλκο των Αγγέλων.
4568769
Της άρεσε ο τρόπος που αντιμετώπιζα το Λαϊκό τραγούδι, η αγάπη μου και το πάθος μου για αυτό και έγινε μόνιμη ακροάτρια των εκπομπών που έκανα τότε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
364
Με συμβούλευε, με διόρθωνε και πολλές φορές με μάλωνε γλυκά.

Και ήρθε η μεγάλη στιγμή. Στις αρχές του 1998 ετοίμαζα τα τραγούδια για τον καινούργιο μου δίσκο. Είχα αποφασίσει να συνεργαστώ στο studio εκτός από σπουδαίους μουσικούς της γενιάς μου και με παλιότερους μουσικούς που θαύμαζα και αγαπούσα.

Με μεγάλη χαρά δέχτηκαν ο Στάθης Κουκουλάρης βιολί, ο Νίκος Σαραγούδας ούτι και ο Νίκος Καρατάσος σαντούρι. Με την Ευαγγελία Μαργαρώνη υπήρχε ένα ιδιαίτερο δέος. Της τηλεφώνησα, συναντηθήκαμε και της είπα επί λέξει:

«Κυρία Μαργαρώνη, ετοιμάζω τον καινούργιο μου δίσκο και θα ήταν χαρά και τιμή για μένα να μου ενορχηστρώσεις και να παίξεις πιάνο έστω σε ένα τραγούδι μου».

Στην αρχή ήταν λίγο διστακτική, επικαλούμενη τα κουρασμένα χέρια της από το πολύ «σκάψιμο» στο πάλκο με τον Τσιτσάνη, αλλά μου ζήτησε να ακούσει τα τραγούδια μόνο με το μπουζούκι μου και τη φωνή μου. Ετοίμασα μία κασέτα με τα 18 τραγούδια που είχα επιλέξει, έβγαλα και φωτοτυπία τους στίχους μου και την άλλη μέρα τα πηγαίνω στο σπίτι της στην Κοκκινιά, Γανοχώρων 5.

Μετά από 3 μέρες μου τηλεφωνεί και μου λέει ότι της άρεσαν πολύ τα τραγούδια μου, θα τα ενορχηστρώσει και θα παίξει πιάνο σε ΟΛΑ χωρίς καμία αμοιβή.

Εγώ νόμιζα ότι ζω σε όνειρο. Ξεκινήσαμε τις πρόβες στο σπίτι της, εγώ με το μπουζούκι μου και εκείνη στο πιάνο της. Μετά από λίγες πρόβες έπαιζε στο πιάνο με ένα μαγικό τρόπο και τα 18 τραγούδια και είχε κάνει γραπτώς και την ενορχήστρωσή τους.

Και ήρθε η ώρα της ηχογράφησης. Στο ιστορικό Studio Sigma στο Νέο Ηράκλειο. Φυσικά γράφαμε όλη η ορχήστρα μαζί. Εγώ στο μικρό δωματιάκι «οδηγός» παίζοντας μπουζούκι και τραγουδώντας και στη μεγάλη αίθουσα: Ευαγγελία Μαργαρώνη πιάνο, ενορχήστρωση, Στάθης Κουκουθλάρης βιολί, Νίκος Σαραγούδας ούτι, Νίκος Καρατάσος σαντούρι, Θανάσης Σοφράς κοντραμπάσο, Αντώνης Κονιτόπουλος λαούτο, Πορφύρης Κονάς ακορντεον, Μίλτος Χρυσανθίδης κιθάρα, Χρήστος Μανιφάβας κιθάρα, Σπύρος Γλένης κρουστά.

Μόλις τελειώναμε κάθε τραγούδι το ακούγαμε για τυχόν λάθη και περιμέναμε την Ευαγγελία Μαργαρώνη τι θα μας πει. Όταν η ηχογράφηση την ικανοποιούσε έλεγε: «Πάμε στο επόμενο». Αν έβρισκε κάποια λάθη έλεγε γελαστή: «Πάμε το καλό». Ειδικά τη φράση «Πάμε το καλό» την κάναμε σλόγκαν και τη λέγαμε πολλά χρόνια μετά.

Σχολαστική και ακούραστη δεν έπαιρνε ούτε ανάσα στα τρία εξάωρα που διήρκεσε η ηχογράφηση της ορχήστρας. Έπαιζε κυριολεκτικά «Αγγέλους» με το πιάνο της σε όλες τις εισαγωγές και σε όλες τις ανταποκρίσεις.

Όταν τελειώσαμε την ηχογράφηση μου αποκάλυψε και το αγαπημένο της τραγούδι από το δίσκο. Ήταν το «Πως λαχταρώ να δραπετεύσω», που όπως θα ακούσετε στο βίντεο ξεκινά με το υπέροχο πιάνο της.

Η όμορφη σχέση μας συνεχίστηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Στις σπάνιες βραδινές εξόδους της μαζί με τη γυναίκα του αείμνηστου Πάνου Γεραμάνη, τη Ναυσυκά, με τιμούσε με τη παρουσία της. Θα δείτε και μία φωτογραφία απ' τα «Καρδιοφτερουγίσματα» στον Άλιμο που με επισκέφτηκε με τη Ναυσικά το 2012 στην τελευταία βραδινή της έξοδο, σε ηλικία 85 ετών.

Πάντα με τον καλό της λόγο, πάντα με τα κομπλιμέντα της.

Καλό ταξίδι Κυρία Ευαγγελία Μαργαρώνη.

Νοιώθω ευλογημένος που έχω τη ψυχή σου στα τραγούδια μου.

Γιάννης Λεμπέσης
7896466

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates