Τίτος Πατρίκιος: Ένας ακατάβλητος εραστής της ζωής

Ο Τίτος Πατρίκιος γίνεται σήμερα 91 ετών. Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου του 1928.
Είχαμε τη μεγάλη τύχη, όλοι εμείς που ανήκουμε στην ομάδα του Όγδοου, να γνωρίσουμε από κοντά τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο με αφορμή την έκδοση του, μελοποιημένου από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, έργου του με τίτλο «Πολιορκημένος Χρόνος».

Η γνωριμία με τον Τίτο Πατρίκιο ισοδυναμεί με την ανακάλυψη ενός νέου κόσμου. Ενός κόσμου ευγενικού φωτεινού και ταυτόχρονα συναρπαστικού.

Ο Τίτος Πατρίκιος δεν είναι ένας απόμακρος λόγιος, είναι γοητευτικός αφηγητής, με υψηλή αίσθηση του χιούμορ, ιδανικός συνομιλητής και ομοτράπεζος.

Η ζωή του είναι ζυμωμένη με τις λέξεις, τις εικόνες και τη μουσική που εμπεριέχουν.

Επί 76 χρόνια ο Τίτος Πατρίκιος γράφει ακατάβλητος, εκφράζοντας τις αγωνίες, τις πίκρες και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού.

Η αλήθεια του είναι ρέουσα και διαυγής. Δεν λειαίνει τις αιχμές της, αντίθετα ακονίζει τις λέξεις του στον τροχό της πραγματικότητας.


Υμνεί το θάρρος, την αυταπάρνηση, τον πόθο για ελευθερία, τη θυσία, αλλά και τον έρωτα που ανθεκτικός ευδοκιμεί στις χαραμάδες της κατάρρευσης του παλαιού κόσμου, αλλά και στα θεμέλια του νέου.

Είναι προσεκτικός παρατηρητής, δεινός ανατόμος της εποχής μας και φορέας της πολυκύμαντης ιστορίας του τόπου, της οποίας υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και πρωταγωνιστής.

Είναι πάνω από όλα ένας ακατάβλητος εραστής της ζωής. Έχει άλλωστε ζήσει πολλές ζωές μέσα από την ποίησή, του αποφασισμένος να φτάσει ως το απώτατο όριο της ύπαρξής του.

Είναι σπάνιος και πολύτιμος. Ένας αυθεντικός εκφραστής μιας ιδιαίτερα εύθραυστης και ντελικάτης ισορροπίας ανάμεσα στην αντίληψη μιας διαρκώς μεταβαλόμενης πραγματικότητας και στο όραμα του νέου κόσμου που θα ανατείλει.

Να είστε γερός και δημιουργικός κύριε Πατρίκιε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates