Yasmin Levi, Μάρθα Φριντζήλα, Mehtap Demir - Στους Δρόμους της Ρόζας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό της Ρόζας Εσκενάζυ, οι τρεις προικισμένες καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο Badminton ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
14/10/2011
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Η περίφημη Yasmin Levi από το Ισραήλ, η δικιά μας «γάργαρη» Μάρθα Φριντζήλα και η «φλογερή» Mehtap Demir από την Τουρκία θα μοιραστούν την ίδια σκηνή, για να μας οδηγήσουν σ’ ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο με κυρίαρχα στοιχεία τον «ψυχισμό» και την εκρηκτική προσωπικότητα της Ρόζας, την αισθαντικότητα αλλά και την κοσμοπολίτικη αύρα της μουσικής τέχνης των τραγουδιών που απέδωσε.

Γνωρίζατε τη «Ρόζα» και το μύθος της πριν ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη παράσταση;

Μάρθα: Τα πρώτα cd που αγόρασα με λεφτά που έβγαλα από τη δουλειά μου ήταν Ρόζα Εσκενάζυ και Νίνα Σιμόν. Βέβαια, δεν τις έχω γνωρίσει ακόμη... Τις ανακαλύπτω σε κάθε ακρόαση.

Yasmin: Η πρώτη μου γνωριμία με τη Ρόζα προέκυψε μέσα από το ντοκυμαντέρ του φίλου μου, Roy Sher. Ακουσα τα τραγούδια της και έμαθα για την προσωπικότητά της, η οποία με συγκίνησε απεριόριστα

Mehtap: Γνώριζα τη Ρόζα από πριν. Μέσα από το ντοκιμαντέρ ...έμαθα περισσότερα για τη ζωή της και μουσική της διαδρομή κάτι που με βοήθησε να νιώσω και να κατανοήσω τον τρόπο της και τα τραγούδια της.


Πόσο κοντά ή μακριά αισθάνεστε σαν καλλιτέχνιδες με τη Ρόζα; Έχετε κοινά στοιχεία και σε ως προς τι διαφέρετε;

Μάρθα: Έχω σίγουρα πολλές διαφορές γιατί ζω σε άλλη εποχή, αλλά ξέρω ότι μου αρέσει πολύ να τραγουδάω και αυτό αισθάνομαι πως μας ενώνει.

Yasmin: H κοινή καταγωγή μας και η αγάπη για τη μουσική μας ενώνει.

Mehtap: Η μουσική είναι γέφυρα, κατά κάποιο ίσως μαγικό τρόπο, αυτή η γέφυρα με καλύπτει συναισθηματικά ως καλλιτέχνιδα και ερμηνεύτρια των τραγουδιών της


Η Ρόζα χόρευε και ερμήνευε ταυτόχρονα ενώ παράλληλα είχε μια αισθησιακή παρουσία στα πάλκα της εποχής. Μέχρι και τα γεράματα παρέμενε «κοκέτα». Πιστεύετε ότι αυτός ο αισθησιασμός της, η λάμψη της είναι μέρος της καλλιτεχνικής της φιγούρας και μέχρι ποιο βαθμό επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, το τραγούδι δηλαδή.

Μάρθα: Αυτή ήταν η περσόνα που δημιούργησε και την υπηρέτησε μέχρι τέλους της ζωής της. Στην εποχή μας φαντάζει λίγο γραφικό. Εγώ το θεωρώ μια ακόμη έκπτωση της εποχή μας το ότι οι καλλιτέχνες δε νιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν μια σκηνική περσόνα.

Yasmin: Ο αισθησιασμός, ο χορός, η ιδιαίτερη εμφάνισή της στη σκηνή, ήταν μέρος του πνεύματος και της προσωπικότητας της, όλα αυτά δημιούργησαν το μύθο γύρω από τη Ρόζα τόσο ως γυναίκα όσο και ως καλλιτέχνιδα.

Mehtap: Βρίσκω καταπληκτική τη σκηνική παρουσία της Ρόζας. Το τραγούδι είναι πάθος και συναίσθημα και το υπηρέτησε με κάθε τρόπο, με όλο της το είναι. Θα μπορούσε να είναι παράδειγμα για όλες τις καλλιτέχνιδες.


Η Ρόζα μεταξύ άλλων τραγούδησε πειστικότατα καθαρά αντρικά τραγούδια, κάτι που συνηθίζονταν στην εποχή της. Ο Στελλάκης Περπινιάδης απ’ την άλλη τραγουδούσε μοναδικά τραγούδια γυναικείας ιδιοσυγκρασίας. Τα τραγούδια τελικά έχουν ή δεν έχουν φύλο.

Μάρθα: Τα τραγούδια έχουν φύλο. Οι τραγουδιστές πρέπει να υπηρετούν εξίσου πειστικά και τα δύο φύλα. Ή τουλάχιστον να προσπαθούν. Ο τραγουδιστής είναι το μέσον.

Yasmin: Ί σως και να έχουν αλλά δεν έχει καμία σημασία, ο καθένας μπορεί να τα νιώσει με το δικό του αίσθημα και ανάγκη. Αυτή είναι η τέχνη.

Mehtap: Ναι, νομίζω πως έχουν. Μεγαλύτερη όμως αξία για τον καλλιτέχνη έχει η έκφραση από καρδιάς.


Τα τραγούδια της Ρόζας έχουν πολυεθνικό χαρακτήρα καθώς γεννήθηκαν από δημιουργούς που είχαν σμιλευτεί σε ένα πολιτισμικό χωνευτήρι , τη Σμύρνη και την Πόλη αλλά και τα Βαλκάνια. Αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Πόσο κοντά είναι σε σας αυτά τα άσματα; Τα γνωρίζατε από πριν; Κι αν όχι ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την «γνωριμία» τους;

Μάρθα: Κάποια από αυτά με συνοδεύουν απ όταν γεννήθηκα. Με κάποια αισθάνομαι πολύ μεγάλη απόσταση. Το σίγουρο είναι ότι με γοητεύουν πολύ. Όταν τραγουδάω τον «Κοκαϊνοπότη» νιώθω σα να μην είμαι εγώ. Δεν είναι βιωματικά τραγούδια. Έχουν όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί με βάζουν στη διαδικασία να υποδύομαι ρόλους που δεν έπαιξα και δε θα παίξω ποτέ στη ζωή μου.

Yasmin: Αγαπώ το ελληνικό τραγούδι. Μπορώ να πω όμως ότι το ρεμπέτικο τραγούδι είναι μια νέα εμπειρία για μένα. Με έχει αγγίξει και η Ρόζα και η μουσική της και μου έδωσε μία νέα οπτική στο τρόπο ερμηνείας. Είναι μια από τις που ενδιαφέρουσες συνεργασίες που έχω κάνει.

Mehtap: Φυσικά μου είναι πολύ οικεία λόγω καταγωγής και γλώσσας. Οι αμανέδες αλλά και τα τσιφτετέλια αποτελούν μέρος της μουσικής καταβολής μου. Με αφορμή την παράσταση τα πλησίασα βέβαια από μία άλλη οπτική, που με ενθουσίασε αλλά και με ικανοποίησε ιδιαίτερα.


Τα επόμενα σχέδια σας;

Μάρθα
: Φέτος ασχολούμαι με τον καινούργιο μας χώρο το Baumstasse, έχω αφιερωθεί σ’ αυτόν. Το χειμώνα θα μοιραστούμε τη σκηνή του Gazarte με τον αγαπημένο μου φίλο Φοίβο Δεληβοριά και δεν βλέπω την ώρα.

Yasmin: Εδώ και λίγους μήνες υπάρχει ένας νέος έρωτας στη ζωή μου, ο γιος μου. Θα κλέψω λίγο χρόνο για τις ανάγκες της παράστασης που πρόκειται να βγει σε περιοδεία .

Mehtap: H περιοδεία της παράστασης και σε άλλες χώρες είναι το πιο συναρπαστικό σχέδιο.


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!