Σταύρος Κυριακάκης: «Τουγκουτουμπιτρού» γιατί απεχθάνομαι τη σοβαροφάνεια

Με αφορμή την κυκλοφορία του album του με τίτλο «Τουγκουτουμπιτρού»
Ο Σταύρος Κυριακάκης είναι ένας πραγματικά ξεχωριστός καλλιτέχνης και ένας σπάνιος, ωραίος τύπος ανθρώπου, με τον οποίο είχαμε την τύχη εμείς στο Ogdoo Music Group να συνεργαστούμε για την έκδοση του πρώτου προσωπικού δίσκου με τον επικό τίτλο «Τουγκουτουμπιτρού».

Ήταν πολύ καλός αυτός ο δίσκος και έγινε πραγματικότητα! Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που δημιούργησε ο Σταύρος το «Τουγκουτουμπιτρού» ήταν για να διδάξει στον 17χρονο γιο του Ορφέα ότι τα όνειρα πρέπει να γίνονται πραγματικότητα χωρίς να λογαριάζουν χρονικό ορίζοντα.

Και όχι μόνο το αποδεικνύει αλλά παρουσιάζει έναν εξαιρετικό δίσκο με απρόβλεπτες διασκευές αγαπημένων του τραγουδιών, έχοντας πλάι του μια ονειρεμένη ομάδα μουσικών με το αντιφατικό όνομα “The 3 Amateurs”.

Από τα ονόματα θα καταλάβετε την αντίφαση: Ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος του μπάσου Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο αέρινος κιθαρίστας Γιώργος Λιμάκης και ο εξαιρετικός ντράμερ Καλλίστρατος Δρακόπουλος συνθέτουν την τρομερή μουσική παρέα φίλων: Σταύρος Κυριακάκης & The 3 Amateurs.

Η παρουσίαση του δίσκου στις 21 Μαρτίου στον «Αστερίσκο» ήταν μια πραγματική αποκάλυψη. Επί τρεις ώρες παραδόθηκαν μαθήματα υψηλής τεχνικής και ευφάνταστων διασκευών. Με την παρουσία επί σκηνής των καταξιωμένων Haig Yazdjian, Ευτυχίας Μητρίτσα και Θοδωρή Μαυρογιώργη παρακολουθήσαμε ένα πραγματικά υπέροχο πρόγραμμα που θα μας μείνει χαραγμένο στη μνήμη, ιδίως για τη στιγμή που ο πατήρ στην κιθάρα και υιός Κυριακάκης στα ντραμς βρέθηκαν μαζί στη σκηνή.

Ο «Αραχτοπώλης των Κυθήρων» Σταύρος Κυριακάκης ζει το μουσικό όνειρό του και το απολαμβάνει κι εμείς μοιραζόμαστε τη χαρά του και ετοιμαζόμαστε για ομαδική θερινή κάθοδο στα Κύθηρα!

Μιλήσαμε με τον Σταύρο με την ευκαιρία της έκδοσης του «Τουγκουτουμπιτρού» και σας παραθέτουμε το αποτέλεσμα.

Πότε άρχισε να γίνεται μέρος της ζωής σου η μουσική;
Θυμάμαι την μέρα που αδερφός μου έφερε την πρώτη κιθάρα στο σπίτι . Άρχισα να γρατζουνάω λίγο . Το 1987 άκουσα για πρώτη φορά Παύλο Σιδηρόπουλο και κατάλαβα αμέσως ότι αυτό θέλω να κάνω κι εγώ .

Ποιοι μουσικοί σε επηρέασαν και ποια μουσικά ρεύματα και είδη;
Τα ακούσματα μου είναι πολλά κι όλα τους έχουν αφήσει μια μικρή φλόγα μέσα μου. Το feeling του blues, η επαναστατικότητα του rock, το groove του funk, η δύναμη του καλού ελληνικού στίχου και το παράπονο του ρεμπέτικου και το λαϊκού μας τραγουδιού, συνθέτουν για μένα την έννοια της μουσικής που είναι μία, παγκόσμια και μοναδική. Από τον Παύλο μέχρι τον Μάρκο, από τον John lee Hooker μέχρι τον Χατζιδάκη και από τους ZZ Top μέχρι τον Μικρούτσικο.

Σε ποια ηλικία αρχίζουν οι εμφανίσεις σου στο κοινό και με ποιο ρεπερτόριο;
Η πρώτες εμφανίσεις ήταν τα μαθητικά μου χρόνια . Έπαιζα κυρίως blues και rock . Καθώς περνούσαν τα χρόνια όλο και πιο πολλά ελληνικά τραγούδια έμπαιναν στο ρεπερτόριο μου .

Το «Αραχτοπωλείο» που έφτιαξες στα Κύθηρα και σου έχει δώσει και τον τίτλο του αραχτοπώλη, πως δημιουργήθηκε και τι ρόλο έχει παίξει στη μουσική σου διαδρομή;
To Αραχτοπωλείο είναι το μπαράκι που ονειρευόμουν από παιδί να φτιάξω στα Κύθηρα. Και προσπαθώ να εκπληρώνω όλα τα όνειρα μου.
15 χρόνια καλοκαίρια έχουμε ζήσει και περάσει πολλά. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου. Εκεί δοκιμάζονται όλες οι μουσικές μου και ως dj και ως μουσικός. Εκεί έχουν ξεκινήσει και οι πιο πολλές συνεργασίες και μουσικές φιλίες. 

Ο πρώτος σου δίσκος είναι πλέον πραγματικότητα. Ο παράξενος τίτλος «τουγκουτουμπιτρου» περιγράφει και τι αισθάνεσαι τώρα που τον έχεις στα χέρια σου;
Περιγράφει όλα όσα πρεσβεύει σαν δίσκος.

Τουγκουτουμπιτρού γιατί κατάφερα να κάνω άλλο ένα όνειρο μου πραγματικότητα.

Τουγκουτουμπιτρού γιατί απεχθάνομαι τη σοβαροφάνεια.

Τουγκουτουμπιτρού για τα συναισθήματα που μου προκαλούν τα τραγούδια του.

Πως γνώρισες αυτή την τρομερή μουσική παρέα των βιρτουόζων 3 Amateurs και πως συγκροτήθηκε το σχήμα;
Είναι μια ιστορία που ξεκινάει πριν 7 χρόνια στα Χανιά που συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με τον Γιώργο Λιμάκη. To 2015, μια ωραία συγκυρία μας βρήκε παρέα με τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στα Κύθηρα και έτσι ξεκίνησε. Μια ωραία παρέα. Στην πορεία προστέθηκε στην παρέα και ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος. Ηχογραφήσαμε παρέα και από τότε κάνουμε λίγες και επιλεγμένες εμφανίσεις.

Πως προέκυψαν οι διασκευές των τραγουδιών του πρώτου σου δίσκου; Επέλεξες ανάμεσα σε περισσότερα τραγούδια;
Στα live μας παίζουμε πολλές διασκευές πάνω σε δικές μου ιδέες, που γίνονται πράξη πάνω στο ταλέντο και την ευρηματικότητα των 3 Amatuers. Η επιλογή έγινε κυρίως με μουσικά κριτήρια. Στην πορεία όμως είδα ότι και τα 8 αυτά διασκευασμένα τραγούδια , κρύβουν για μένα και από μια ιστορία ή μια σημαντική στιγμή της ζωής μου.


Είσαι μουσικός των live ή του στούντιο. Που αισθάνεσαι πιο άνετα;
Είμαι μουσικός Μόνο των live . Ο βασικότερος λόγος που παίζω μουσική είναι γιατί ψάχνω αυτές τις λίγες και σπάνιες στιγμές της απόλυτης ενεργειακής σύνδεσης με το κοινό . Αυτό το έντονο συναίσθημα που παίρνεις όταν καταφέρεις να αγγίξεις τις πιο ευαίσθητες χορδές του ανθρώπου που είναι απέναντι σου . Αυτές οι στιγμές είναι το «ναρκωτικό» που δεν μπορείς να πάψεις να αναζητάς.

Υπάρχει κάποιο καλό παραλειπόμενο από τις ηχογραφήσεις, κάποια χαριτωμένη ιστορία ίσως;
Υπάρχουν πολλά, κυρίως μουσικά αστεία ή η αντιδράσεις του ηχολήπτη Γιάννη Τούντα όταν άκουγε με έκπληξη και απορία για πρώτη φορά τις διασκευές . Αυτό όμως που θα θυμάμαι είναι ότι μετά από κόπο είχα καταφέρει να κόψω για λίγο καιρό το κάπνισμα και το άρχισα ξανά 5 λεπτά πριν αρχίσουμε την ηχογράφηση.

Πως χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου, μουσικό, ερμηνευτή ή κάπως αλλιώς;
Από παιδί, πριν μάθω ακόμα να γρατζουνάω την κιθάρα, αισθανόμουν μουσικός.
Τελικά εξελίχτηκα σε έναν απλό πλην τίμιο Διασκευαστή!!

Ποια είναι η στάση ζωής σου και πως αυτή αποτυπώνεται στη μουσική σου;
Η μουσική μου θέλω να χαρακτηρίζεται από την ειλικρίνεια , την πολυσυλλεκτικότητα , την ισότιμη ένωση μουσικών επιρροών από την Ελλάδα ως τον Μισισιπή και την αγάπη για την ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων. Αυτό ελπίζω να καταφέρνω και ως άνθρωπος και ως μουσικός.

Το album «Τουγκουτουμπιτρού» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group και θα το βρείτε στις προθήκες των δισκοπωλείων.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates