Πέμη Ζούνη – «Η μικρότητα συμβαδίζει με το φόβο της ανεπάρκειας»

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) «Είμαι πάντα ανοιχτή στις δημιουργικές συνεργασίες», μας δήλωσε η ταλαντούχα ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγήτρια χορού και φιλόλογος κ. Πέμη Ζούνη
στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλώντας για παλαιότερες συνεργασίες της, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια, με αφορμή την μουσικο-θεατρικο-χορευτική βραδιά που θα παρουσιάσει στο Θέατρο Badminton.

"17.37: Πειραιάς – La Boca" τιτλοφορείται η παράσταση και κορυφώνει τις δράσεις του Festival Tangoacropolis. Πρόκειται για μια παράσταση που σκηνοθετεί η ίδια, σε κείμενα Στέλιου Χατζηαδαμίδη. Παίζουν: Πέμη Ζούνη, Έλενα & Luis Mestre, Παναγιώτης Καλοφωλιάς, Δημήτρης Νικολαΐδης, Μαριάννα Cutulas.

Πείτε μας για την παράσταση. Τι θα δούμε στο Badminton;
Θα δούμε μια παράσταση που προέκυψε μέσα από τον συγχρωτισμό ελλήνων και Aργεντίνων και από την αγάπη του ενός για τον πολιτισμό του άλλου. Πράγματι! Luis, Έλενα και Marta έχουν την πατρότητα της ιδέας. Οι 2 στους 3 Aργεντίνοι!.. Είναι λοιπόν διάφορες ιστορίες, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, που περιμένει - χρόνια - στο λιμάνι, κάποιον που αγάπησε. Ιστορίες ανθρώπων που μεταναστεύουν, είτε γιατί αγάπησαν, είτε γιατί διώχθηκαν. Ψάχνουν πάντως μια καλύτερη ζωή. Η παράσταση ταξιδεύει σε λιμάνια, σε αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής και της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας, σε πολύ χορό, σε ρυθμούς τάνγκο και αφρολάτιν και ζεϊμπέκικο.

Πώς όλα αυτά;
Θα το δείτε! Με τόσους επαγγελματίες επί σκηνής, ηθοποιούς- χορευτές, με τον Μάριο Στρόφαλη (ακορντεόν) και τον Κώστα Βλαχόπουλο (φυσαρμόνικα), με την ομάδα κρουστών Quilombo, και με τα καλύτερα ζευγάρια tango επί σκηνής, όλα είναι δυνατά.

Δύο λόγια για το Φεστιβάλ Tangoacropolis.
Το Tango Acropolis Festival είναι πλέον ένα επίσημο διαγωνιστικό φεστιβάλ, με την αιγίδα των Υπ. Πολιτισμού της Ελλάδας και του Μπουένος Άιρες, καθώς και του Δήμου της Αθήνας. Κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού, γίνεται μια τεράστια γιορτή, με επίκεντρο τους απανταχού τανγκέρος! Εκτός από το καθαρά διαγωνιστικό κομμάτι, υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, fashion show, πωλητήρια ειδών tango, μαθήματα από τους διάσημους δασκάλους της Αργεντινής που ταξιδεύουν εδώ ως μέλη της κριτικής επιτροπής, και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Τα επόμενα σχέδιά σας, σε σχέση με το θέατρο ή την τηλεόραση.
Τον Δεκέμβριο στο θέατρο ΟΛΒΙΟΝ, στο Γκάζι, σε ένα έργο που νομίζω ότι ανατρέπει αυτό που ξέρετε για μένα... Θα επανέλθουμε.

Κατά καιρούς, έχετε τραγουδήσει στο πλευρό σημαντικών δημιουργών κι ερμηνευτών. Υπάρχει κάτι που θυμάστε πιο έντονα απ' τις συνεργασίες αυτές, για παράδειγμα με το Μίμη Πλέσσα ή το Μάριο Φραγκούλη που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Και οι δύο μεγάλοι αυτοί καλλιτέχνες, μου επιβεβαίωσαν αυτό που φανταζόμουν ενστικτωδώς: όσο πιο σπουδαίος δημιουργός είσαι, τόσο πιο γενναιόδωρος είσαι! Το κόμπλεξ και η μικρότητα συμβαδίζει συνήθως με την αγωνία ότι μπορεί να μην επαρκείς στη σκηνή... Ήμουν τυχερή που συνεργάστηκα μαζί τους.

Σχεδιάζετε κάτι ανάλογο στο μέλλον;
Το τραγούδι δεν το κυνήγησα, δεν το επιδίωξα καν. Άρα δεν σχεδιάζω κάτι. Είμαι όμως πάντα ανοιχτή στις δημιουργικές συνεργασίες.

Πείτε μας τι επιθυμείτε, για να σας το ευχηθούμε.
Δύναμη και έμπνευση. Με αυτά τα δύο μπορείς να αλλάξεις κάμποσα πράγματα προς το καλύτερο. Στη ζωή σου και στη ζωή των άλλων...

Καλή δύναμη και πολλή έμπνευση ευχόμαστε, λοιπόν, στην κ. Πέμη Ζούνη και την ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates