Πασπαλά, Ευαγγελάτος & Χριστοδουλόπουλος για το «Μετανάστη στη γη»

Οι τρεις καλλιτέχνες, σε μια εποχή που το μεταναστευτικό έχει γίνει δυστυχώς και πάλι «θέμα των ημερών», μιλούν για το «Μετανάστη στη γη» σε μια κοινή συνέντευξη.
«Μετανάστης στη γη» ονομάζεται το νέο τραγούδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τη φωνή της Έλλης Πασπαλά, πάνω σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου & μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Πρόκειται για την ιστορία της Άννας, μιας μετανάστριας στην Αθήνα. Μια ειλικρινής ματιά σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της εποχής μας, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, που προσεγγίζει με ευαισθησία τη μετακίνηση πληθυσμών στη σύγχρονη εποχή. Το videoclip περιλαμβάνει πλάνα από το αρχείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που παραχωρήθηκαν ευγενικά.

Οι τρεις τους, μιλούν στο Ogdoo.gr με αυτή την αφορμή, σε μια κοινή, μικρή συνέντευξη.

Κυρία Πασπαλά, πώς αισθανθήκατε όταν σας προτάθηκε να ερμηνεύσετε αυτό το τραγούδι;


Έλλη Πασπαλά: Πάντα με τιμάει μια πρόταση, νιώθω μια κολακεία. Βέβαια, δε σημαίνει ότι όλα τα τραγούδια που ακούω μου ταιριάζουν ή μπορώ να τα υπηρετήσω. Και αν και είμαι αρκετά δύσκολη στην επικοινωνία, είχε μια επιμονή ο Γιάννης συγκινητική, που τελικά χάρηκα πολύ που επέμενε. Γιατί ήμουν και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο τότε που ηχογραφούσαμε, με κάταγμα στον αστράγαλο. Αλλά τα καταφέραμε με πολλά εμπόδια. Όπως οι σκάλες του σπιτιού του Γιάννη, όπου έχει και ένα οικείο στούντιο εκεί μέσα.

Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν ακούσατε το κομμάτι ολοκληρωμένο και τι συμβολίζει για εσάς;


Έλλη Πασπαλά: Η ηχογράφηση είναι κάτι που δεν συμπαθώ, αλλά ο Γιάννης με έκανε να νιώσω πολύ άνετα. Νομίζω ότι ήμασταν και οι δυο πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και αυτό οφείλεται και στην καθοδήγησή του, αφού ήξερε πάρα πολύ καλά τι ήθελε. Εμένα αυτό με βοήθησε, μιας και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ καλή μαθήτρια. Ναι μεν φέρνω τις δικές μου απόψεις, αλλά θέλω να ακούσω και τι θέλει ο δημιουργός, που είναι πολύ σημαντικό για μένα. Και νομίζω πως αυτός ο συνδυασμός μπορεί να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εντυπωσιακό ήταν το πόσο γρήγορα γράψαμε το τραγούδι, η ταχύτητα που το ηχογραφήσαμε. Και όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι είσαι στο σωστό δρόμο. Δεν είναι απόλυτο βέβαια αυτό, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να το παιδέψεις πολύ το πράγμα.

Το κομμάτι δεν συμβολίζει τίποτα, είναι αυτό που είναι. Αυτό που λέει, είμαστε όλοι μετανάστες στη γη, πιο ξεκάθαρο δεν θα μπορούσε να είναι. Η Άννα συμβολίζει κάτι για μένα, γιατί είναι προσωπικό το όνομα, εμφανίζεται πολύ συχνά στην οικογένειά μου. Είναι και ένα αρχαίο όνομα, το οποίο συναντάμε και σε πολλές κουλτούρες και σε πολλές χώρες, οπότε συμβολικά θα μπορούσε να υπάρξει μια Άννα από κάποιο σημείο της γης. Επίσης, καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρεθεί σε αυτή τη θέση, είναι μια πραγματικότητα. Εννοείται δε θέλω να δημιουργήσω φόβο, αλλά συμπόνια. Θέλει προσοχή. Οι άνθρωποι δεν μεταναστεύουν επειδή θέλουν να κάνουν ένα δύσκολο και παράτολμο ταξίδι. Μεταναστεύουν γιατί υπάρχει τεράστια δυσκολία εκεί που βρίσκονται. Αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να μάθουμε όλοι μας πάρα πολύ καλά.

Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Ο Γιάννης έχει το σπάνιο ταλέντο να διαβάζει τα τραγούδια με έναν απρόβλεπτο τρόπο. Όταν ακούς ολοκληρωμένη μια μελοποίηση του σε παρασύρει σε έναν τελείως δικό του κόσμο, τον οποίο μπορεί και να μην είχες σκεφτεί καν. Έτσι συνέβη κα με τον «Μετανάστη». Λάτρεψα με την πρώτη ακρόαση το ηχητικό του σύμπαν, κι όταν μπήκε κι η συγκλονιστική ερμηνεία της Έλλης - με αυτό το σπάνιο χάρισμα που διαθέτει να κάνει κάθε λέξη να ακούγεται σαν ξεχωριστή μελωδία - είχα αυτό το σπάνιο συναίσθημα ότι το τραγούδι υπήρχε από πάντα. Είμαι ευτυχής από αυτή τη συνάντηση.

Γιάννης Χριστοδουλόπουλος: Με το που μου κάνετε την ερώτηση σκέφτομαι αυτόματα μια σχεδία η οποία μεταφέρει τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Αυτή είναι και η λειτουργία του τραγουδιού. Να δηλώσει το κοινό αίσθημα «είσαι σαν όλους εμάς, μετανάστης στη γη». Όλοι για το ίδιο παλεύουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για το αυτονόητο. Το ηχογραφήσαμε τον περασμένο Φλεβάρη, οπτικoποιήθηκε και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, ειδικά για αυτή τη συγκυρία, με την άδεια και παραχώρηση πλάνων αρχείου από τον ΟΗΕ και φυσικά θα συμπεριληφθεί στο νέο album που ετοιμάζω από το νέο έτος.

Πώς ήρθε η ιδέα γι’ αυτό το κομμάτι; Ποια είναι η ιστορία του;


Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Η «Άννα του Μετρό», όπως ήταν ο αρχικός τίτλος του «Μετανάστη στη γη», ήταν ένας από τους πρώτους στίχους που έγραψα για ένα concept με γυναικείες φωνές που είχε ο Γιάννης στο μυαλό του. Ήθελα εκτός από την αναμενομένη ερωτική θεματική να υπάρχει κι ένα τραγούδι κοινωνικό που θα φωτογραφίζει σκηνές από την καθημερινότητα της Αθήνας. Τη γυναίκα του τραγουδιού την παρατηρούσα πολύ συχνά στο μετρό της Ομόνοιας, ακίνητη με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό. Δεν ήξερα αν την έλεγαν Άννα, άκουγα όμως κάθε φορά που το βλέμμα της συναντούσε το δικό μου να μου ψιθυρίζει καθαρά τα λόγια του τραγουδιού.

Γιάννης Χριστοδουλόπουλος: Το κομμάτι γράφτηκε το 2013 Κι ήταν το πρώτο από μία σειρά τραγουδιών που έχουμε κάνει με τον Γεράσιμο τα οποία θα κυκλοφορήσουν αρχικά σαν singles και έπειτα σε ένα ολοκληρωμένο album από την Feelgood και το label Solo. Πρώτο δείγμα ήταν το «Δυο ψυχές» με την Τάνια Τσανακλίδου. Τώρα σχετικά με το «Μετανάστης στη Γη». Η ιδέα του θέματος ήταν του Γεράσιμου και πραγματικά εντυπωσιάστηκα μόλις το διάβασα, είναι ουσιαστικά ένα διήγημα, πιστεύω ότι έδεσε απόλυτα με τη μουσική όπως και η ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά την οποία θεωρώ την ιδανική ερμηνεύτρια του τραγουδιού.
MetanastisStiGi 06

Ποια είναι τα σχέδιά σας για αυτό το χειμώνα;


Έλλη Πασπαλά: Αυτό το χειμώνα προγραμματίζονται κάποιες συναυλίες από το 2016 και μετά, κάποιες στο εξωτερικό, αλλά υπάρχει και μια συνεργασία με την Underground Youth Orchestra, που ηχογραφήσαμε μαζί το «I Love Athens», το οποίο θα προωθήσουμε από εδώ και πέρα - κάτι σε μορφή καμπάνιας για ένα κομμάτι που λατρεύω. Ήταν από ένα κομμάτι του Cole Porter που λέγεται «I Love Paris», το οποίο άλλαξα με «I Love Athens» και πιστεύω ότι ταιριάζει στην Αθήνα, γιατί έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και ταλαιπωρείται ακόμη και τώρα.

Σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω, γιατί ήθελα να προσφέρω κάτι σε αυτή τη χώρα. Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω εγώ είναι η μουσική. Και αυτό να απευθύνεται σε ένα αγγλόφωνο κοινό, να τονώσουμε λίγο το ηθικό το δικό μας και να κάνουμε τους ξένους να έρθουν να επισκεφθούν μια πραγματικά μαγική πόλη. Ήταν μια πολύ ωραία συνεργασία, με νέα παιδιά που τρέφουν μέσα τους αγάπη για την Αθήνα και πάθος για τη μουσική, κι έχουν το δικαίωμα στο όραμα και στο όνειρο. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία.

Γεράσιμος Ευαγγελάτος: Μόλις ολοκλήρωσα την απόδοση των στίχων των μιούζικαλ «Nine» και «Billy Elliot», ενώ παράλληλα ετοιμάζω μια μουσική παράσταση με την αγαπημένη μου φίλη κι εξαιρετική ηθοποιό και τραγουδίστρια Νάντια Κοντογεώργη. Δημιουργικά, το κέντρο βάρους βρίσκεται στο δίσκο που ετοιμάζουμε με τη Νατάσσα Μποφίλιου και το Θέμη Καραμουρατίδη και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016.

Γιάννης Χριστοδουλόπουλος: Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο θέατρο Παλλάς στην παράσταση «Billy Elliot», στην οποία έχω κάνει την ενορχήστρωση και έχω τη διεύθυνση ορχήστρας σε μουσική του Τζον. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Λιγνάδη, πρόκειται για μια μεγάλη και μοναδική παραγωγή, ταυτόχρονα γράφω τη μουσική για την παράσταση «για όνομα» στο Αλίκη, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη κι ετοιμάζεται κάτι ακόμα το οποίο δεν είναι ανακοινώσιμο. Από το νέο έτος θα κυκλοφορήσει από την Feelgood και το label Solo το νέο μου πολυσυλλεκτικό album, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους εκπροσώπους από κάθε μουσικό ύφος σε καινούργια τραγούδια. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει singles, όπως το «Δυο ψυχές» με την Τάνια Τσανακλίδου, το «Πετάω» με Μουζουράκη και Ρίζου, το «Στο ίδιο βαγόνι» με το Μανώλη Λιδάκη και φυσικά «Ο μετανάστης» με την Έλλη Πασπαλά, τα οποία θα συμπεριληφθούν εκεί.


Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates