Πάνος Χρυσοστόμου - Ποιες αλλαγές θέλει να κάνει ο νέος Διευθυντής Προγράμματος της ΕΡΑ

Ο Πάνος Χρυσοστόμου τοποθετήθηκε Προϊστάμενος στην Διεύθυνση Προγράμματος Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.
Πάνος Χρυσοστόμου - Ποιες αλλαγές θέλει να κάνει ο νέος Διευθυντής Προγράμματος της ΕΡΑ Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Είναι από τα άξια πρόσωπα του Ραδιοφώνου. Γνωρίζει το μέσο, κατέχει σημαντική εμπειρία και κυρίως έχει επαφή με τα πρόσωπα και έργα της σύγχρονης, πολύ αξιόλογης, αλλά αδικημένης από τα ιδιωτικά ραδιόφωνα, ελληνικής μουσικής σκηνής. Θα μπορέσει όμως να φέρει την Άνοιξη στο δημόσιο ραδιόφωνο;

Η ανακοίνωση της Διοίκησης χαρακτηρίζει την τοποθέτησή του «προσωρινή και για όσο κριθεί απαραίτητο». Τι σημαίνει αυτό; Πρόκειται για μια ουσιαστική αναβάθμιση και αναγνώριση της αξίας, ή μήπως για μια εσωτερική μετακίνηση που απλώς καλύπτει προσωρινά, στο υπάρχον οργανόγραμμα, ένα κενό; Με δυο λόγια, μπορεί ο Πάνος Χρυσοστόμου να δράσει και να προχωρήσει σε αλλαγές;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Όγδοο.

Ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντα που σου ανέθεσαν;
Η θέση είναι η Διεύθυνση Προγράμματος Ραδιοφωνίας, θέση που ισχύει με το υπάρχον οργανόγραμμα, και που ασχολείται με τα τρία μουσικά Ραδιόφωνα: Δεύτερο, Τρίτο και Kosmos. Είναι δηλαδή, η Διεύθυνση Προγράμματος, γι' αυτά τα τρία μουσικά Ραδιόφωνα.

Άρα δεν είναι Γενική Διεύθυνση.
Δεν υπάρχει Γενική Διεύθυνση στο υπάρχον οργανόγραμμα. Από το 2015, που επαναλειτούργησε η ΕΡΤ, δεν υπάρχει Γενική Διεύθυνση για την Ραδιοφωνία.

Ενώ παλιά υπήρχε...
Ναι, υπήρχε μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τότε, κατείχα αντίστοιχη θέση, ήμουν αναπληρωτής Διευθυντής Προγράμματος Ραδιοφωνίας, από το 2010 μέχρι το κλείσιμο. Όταν λειτουργήσαμε ως ΕΡΤ πάλι, το 2015, για λόγους που τότε κρίθηκαν απαραίτητοι, η Ραδιοφωνία, εξέπεσε σε απλή Διεύθυνση. Αυτό δημιούργησε σωρεία προβλημάτων, λειτουργικών, διαδικαστικών και άλλων, τα οποία έχουν φθάσει στο σήμερα. Εδώ και τρεις μήνες, επανασχεδιάζεται, και τώρα ολοκληρώνεται, το καινούργιο οργανόγραμμα της εταιρείας, που θα επαναφέρει την Ραδιοφωνία, ως Γενική Διεύθυνση.

Προορίζεσαι λοιπόν να αναλάβεις την Γενική Διεύθυνση;
Μπορείς να υποθέσεις ό,τι θέλεις. Εγώ, γι' αυτό, δεν μπορώ να πω τίποτα μετά βεβαιότητας. Τα καθήκοντα που ανέλαβα είναι προσωρινά και για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, όπως λέει η ανακοίνωση.

Το προσωρινό της τοποθέτησης σημαίνει ότι έχεις περιορισμούς στην δράση;
Ρώτησα κι εγώ το ίδιο. Είπα, επειδή δεν είναι στον χαρακτήρα μου να κάθομαι να βλέπω τα τραίνα να περνούν, αποσαφηνίστε μου, τι είδους προσωρινότητα θα είναι αυτή. Μου είπαν, ότι δεν είναι η θέση ενός ανθρώπου που θα παρατηρεί και μόνο θα καταγράφει. Δεν θα μπορούσα να κάνω μόνο αυτό, δεν είμαι απλώς ένας καταγραφέας, είμαι εν ενεργεία παραγωγός μουσικών εκπομπών, γνωρίζω ανθρωπογεωγραφία, είμαι υπάλληλος της ΕΡΤ... άρα υπάρχει μία απελευθέρωση, να προχωρήσω, σε ό,τι κρίνω απαραίτητο. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα, το οποίο εξαρτάται επίσης, από έναν Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, άρα ο καθένας που θα ήταν στην θέση μου, θα είχε μία περίσκεψη, από την ώρα που κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν το επόμενο εικοσαήμερο. Είναι όμως βέβαιο, ότι προβλήματα που χρονίζουν, και ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, θα αντιμετωπιστούν.

Τα οποία ποια είναι; Τι έχεις σκοπό άμεσα να κάνεις;
Ένα «συμμάζεμα» στο ρεπερτόριο των μουσικών ραδιοφώνων. Αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη μιλάω με τους ανθρώπους που συντονίζουν τα προγράμματα, οι οποίοι είναι επίσης προσωρινοί, γιατί θα επανακριθούν οι θέσεις όλων μας. Η πρόθεσή μου λοιπόν είναι αυτή, να αρχίσει το πράγμα να συμμαζεύεται. Αν μπορέσουμε, θα πάρουμε και κάποιους ανθρώπους, εννοώ που δεν είναι τώρα υπάλληλοι της ΕΡΤ, για να καλύψουν κάποιες ανάγκες.

Τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να γίνει ώστε να αποκτήσει το δημόσιο ραδιόφωνο μεγαλύτερη ακροαματικότητα;
Αυτό που νομίζω χάσαμε την τελευταία τριετία, είναι η σύνδεσή μας με ένα νέο κομμάτι, της κοινωνίας. Χρειαζόμαστε νέο αίμα. Οι μουσικοί παραγωγοί στο δημόσιο ραδιόφωνο, και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, είναι όλοι μεγάλης ηλικίας.

Είναι η ηλικία κριτήριο δημιουργικότητας;
Όχι. Η ηλικία, δεν είναι κριτήριο δημιουργικότητας, ούτε και πάντα κριτήριο νεότητας. Ο Μάνος Χατζιδάκις, αν ήταν ανάμεσά μας, θα ήταν πολύ νεότερος από όλους... όμως, υπάρχει ανάγκη νέου αίματος στον κόσμο του ραδιοφώνου. Χρειάζεται οπωσδήποτε να μπουν κάποιοι άνθρωποι εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι όμως δεν μπορεί να μην συνοδεύονται και από νέους ανθρώπους, που θα δώσουν την νέα ματιά, την άλλη ματιά, της γενιάς τους. Θα ήθελα η ΕΡΤ να επανατοποθετηθεί απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στην νεολαία και στις δράσεις της νεολαίας, και θα ήθελα αυτό να γίνει χτες.

Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας, 2018

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!