Ο Γιώργος Μάρτος απαντά στην 8η ερώτηση

Ο νέος τραγουδοποιός Γιώργος Μάρτος μας αποκαλύπτει αποκλειστικά 8 δίσκους και 8 καλλιτέχνες που τον «μάγεψαν» και τον επηρέασαν.
Ο Γιώργος Μάρτος, παρά τα μόλις εικοσιοχτώ του χρόνια, έχει ήδη στις αποσκευές του ένα προσωπικό δίσκο με τίτλο «Έχουμε υποχρέωση» αλλά και σημαντικές συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Πάνος Κατσιμίχας, η Αρλέτα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και πολλοί άλλοι, μέσα από τη συμμετοχή του στα πολυσυλλεκτικά album «Πάνω κάτω η Πατησίων» και «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη Θεοδωράκη».

Ο Γιώργος Μάρτος γράφει τους στίχους, τη μουσική και ερμηνεύει το «Ψάξ’ το βαθιά» το οποίοι κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Με αφορμή την κυκλοφορία, ο ίδιος μας αποκαλύπτει 8 καλλιτέχνες & 8 δίσκους που αποτέλεσαν τις μουσικές επιρροές του.

8 καλλιτέχνες

1) Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Ξεχωριστή περίπτωση για το ελληνικό τραγούδι. Αγαπώ πολλά από τα τραγούδια τους και συγχρόνως θαυμάζω τη δημιουργική τους ελευθερία.

2) Αλκίνοος Ιωαννίδης & Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Από τους πιο αξιόλογους δημιουργούς της εποχής μας, με σπουδαία δισκογραφία και μια ενδιαφέρουσα θεώρηση για τα πράγματα.

3) Νικόλας Άσιμος
Ίσως η σημαντικότερη επιρροή μου όσον αφορά την ενασχόλησή μου με την τραγουδοποιία. Τον "γνώρισα" στην εφηβεία μου και σημάδεψε καθοριστικά την αντίληψή μου για την Τέχνη τόσο με το έργο του όσο και με τη γενικότερη φιλοσοφία και στάση του απέναντι στη ζωή.

4) Παύλος Παυλίδης
Λίγο ο "παραμυθένιος" μουσικός κόσμος του, λίγο η κοινή μας καταγωγή, λίγο το γεγονός ότι από το ξεκίνημά μου δεν έχω πάψει να τραγουδάω τους στίχους του, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα.

5) Pink Floyd
Τους ανακάλυψα στο γυμνάσιο. Μουσικό σχολείο οι δίσκοι τους. Αξεπέραστοι και ανεπανάληπτοι.

6) Bob Marley
Από τις ελάχιστες περιπτώσεις καλλιτεχνών με τόσο έντονο κοινωνικοπολιτικό στίγμα και διεθνή επιρροή.

7) Francesco Guccini
Λόγω των σπουδών μου στην Ιταλία, δεν μπορώ να μην αναφέρω και κάποιες σημαντικές "ιταλικές" επιρροές. Χαρακτηριστική περίπτωση πηγαίου και ανατρεπτικού cantautore ο Guccini. Είχα τη χαρά να τον απολαύσω και από κοντά πριν από μερικά χρόνια στη Bologna.

8) Fabrizio De Andrè
Τον θεωρώ τη σημαντικότερη μουσική προσωπικότητα σε παγκόσμια κλίμακα (από όσο μπορώ να γνωρίζω). Το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Ιταλία και έγραψε στα ιταλικά με κάνει ίσως να φαντάζω υπερβολικός.

8 δίσκοι

1) Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Είχε πέσει στα χέρια μου το 2001 και ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη επαφή μου με μουσικό άλμπουμ. Θυμάμαι πως το άκουγα επί μήνες και είχα μάθει όλα σχεδόν τα κομμάτια απ' έξω. Ήταν ακόμα η εποχή που ο κάθε δίσκος αποτελούσε κι ένα ξεχωριστό μουσικό γεγονός...

2) Μεγάλος Ερωτικός - Μάνος Χατζιδάκις
Κυκλοφόρησε το 1972 στη διάρκεια της Χούντας, με μελοποιήσεις σπουδαίων ποιητών. Απόδειξη ότι ένας βαθιά ερωτικός δίσκος μπορεί, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να αποτελέσει μια καθαρά πολιτική πράξη.

3) Ο Σταυρός του Νότου - Νίκος Καββαδίας & Θάνος Μικρούτσικος
Μιας και πιάσαμε τους "κλασικούς", δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε αυτόν. Υψηλού επιπέδου έργο.

4) Η μοναξιά του σχοινοβάτη - Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Θα μπορούσαν να είναι και τα "Ζεστά Ποτά", όμως θα επιλέξω αυτό το άλμπουμ ως το καταλληλότερο soundtrack των αναμνήσεων της εποχής εκείνης. Ρομαντισμός και νοσταλγία.

5) The dark side of the moon & The Wall - Pink Floyd
Χωρίς σχόλιο.

6) Stadium Arcadium - Red Hot Chili Peppers
Τον αγόρασα αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, το 2006. Ένας διπλός δίσκος με αψεγάδιαστο ήχο -στην Αμερική δεν αστειεύονται- και μερικά πολύ ωραία τραγούδια που συνηθίζαμε να τραγουδάμε στη Βέροια με τους Stigma.

7) In direzione ostinata e contraria - Fabrizio De Andrè
Μια τριπλή συλλογή με τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Fabrizio De Andrè. Έχω περάσει πολλές μέρες (και νύχτες) μελετώντας τα, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Poesia pura, που λένε και οι Ιταλοί. Δεν είναι τυχαίο πως κάποια από αυτά διδάσκονται στα ιταλικά σχολεία.

8) La mia generazione ha perso - Giorgio Gaber
Ένας κομβικός δίσκος που αποτελεί το μουσικό πρελούδιο του 21ου αιώνα και την απολογητική παραδοχή της συλλογικής μας ήττας. Ιδιαίτερα ευφυής και ευρηματικός δημιουργός ο Gaber. Ισορροπώντας μεταξύ πρόζας και μουσικο-πολιτικής σάτυρας.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates