«Ο Γκάτσος που αγάπησα»

Ο Μανώλης Μητσιάς μιλάει για τη συναυλία - παράσταση στο Χάρβαρντ
07/10/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Την εγκατάσταση του αρχείου του Νίκου Γκάτσου στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ θα γιορτάσουν στις 14 Οκτωβρίου με τη συναυλία- παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα», ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη η οποία θα απαγγείλει αλλά και θα ερμηνεύσει τραγούδια του ποιητή.

Ο δημοφιλής ερμηνευτής μιλώντας στον Νίκο Γιώτη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έκρυψε τη χαρά του που η συναυλία- παράσταση αυτή θα παρουσιαστεί και στη Βοστώνη. «Είμαι διπλά χαρούμενος επειδή στις 14 Οκτωβρίου θα δώσουμε συναυλία με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου, στην Αμερική, στο Χάρβαρντ», ανέφερε ο Μανώλης Μητσιάς, επισημαίνοντας ότι «η συναυλία θα δοθεί γιατί εκείνη τη μέρα ανοίγει μία αίθουσα με την ονομασία "Νίκος Γκάτσος", όπου θα στεγαστεί το αρχείο του ποιητή. Αφού λοιπόν παρουσιαστεί το αρχείο, στη συνέχεια θα δοθεί η συναυλία μας, κι αυτό είναι άκρως τιμητικό όχι μόνο για μένα και την Καρυοφυλλιά, αλλά αποτελεί κι ένα πολιτιστικό γεγονός για την Ελλάδα. Γιατί μετά τον νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, με το όνομα του οποίου υπάρχει έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο εμβληματικό αυτό πανεπιστήμιο, τώρα ανοίγει ειδική αίθουσα "Νίκος Γκάτσος" όπου θα στεγαστεί το αρχείο του, για τη μελέτη από ερευνητές όλων των έργων του: των ποιημάτων, των στίχων του, των τραγουδιών του. Όπως πληροφορήθηκα μάλιστα, τα 1.500 περίπου εισιτήρια της συναυλίας στο πανεπιστήμιο έχουν ήδη εξαντληθεί κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο για μας».

Το αρχείο θα ψηφιοποιηθεί ώστε να έχουν σ' αυτό πρόσβαση και ερευνητές άλλων πανεπιστημίων;

Δεν γνωρίζω αν θα ψηφιοποιηθεί -το θεωρώ όμως πολύ πιθανό- αλλά έχω ενημερωθεί ότι το Χάρβαρντ έχει τη βούληση να παρουσιαστεί το έργο του Γκάτσου σε όλα τα πανεπιστήμια της Αμερικής κι αυτό επίσης είναι πολύ τιμητικό και νιώθω χαρούμενος γι αυτό!

Λογικό είναι να νιώθετε χαρούμενος, γιατί κι εσείς με τις συναυλίες- παραστάσεις που δώσατε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και στην Κύπρο συμβάλατε σημαντικά στην ανάδειξη του έργου του Γκάτσου. Όταν αποφασίσατε να διοργανώσετε τις παραστάσεις αυτές πιστεύατε ότι θα είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευα ότι θα έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία. Εγώ το έκανα από την αγάπη μου για τον Γκάτσο. Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, αλλά όχι μόνο τραγουδιστικό όπως έκαναν κάποιοι άλλοι, μόνο με τραγούδια. Εγώ ήθελα να υπάρχει ο λόγος, οι μεταφράσεις, τα θεατρικά κείμενα του Γκάτσου. Σκεφθείτε ότι τον τίμησε η Ισπανική Ακαδημία και τραγούδησα στη Βαρκελώνη για τον Γκάτσο, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Λόρκα. Ήθελα λοιπόν να ακουστεί ο λόγος του Γκάτσου από έναν άνθρωπο, όπως η Καρυοφυλλιά, που να ξέρει να διαβάζει και να δώσει τη θεατρικότητα που ήθελε ο Γκάτσος. Και πραγματικά δεν έπεσα έξω. Αρέσει πάρα πολύ. Έχει τεράστια απήχηση και μας ζητάνε παντού να παίξουμε. Προσπαθούμε να βρούμε χρόνο -στις αργίες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στο θέατρο- ώστε να παίξουμε στην περιφέρεια, όπου μας καλούν. Όπου κι αν παίξαμε π.χ. στην Κοζάνη, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη έγινε χαμός.

Θα συνεχίσετε τις συναυλίες- παραστάσεις με τα ίδια κείμενα και τραγούδια;

Όχι. Σκέφτομαι να ανανεώσουμε την παράσταση με άλλα κείμενα που έχει γράψει ο Γκάτσος και με άλλα τραγούδια.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates