Μιχάλης Γεωργίου: Τα τραγούδια του δίνουν χρώμα στο γκρίζο της πόλης

Ο Μιχάλης Γεωργίου είναι ένας νέος, ταλαντούχος και ως εκ τούτου ελπιδοφόρος τραγουδοποιός.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Μιχάλης Γεωργίου έχει πλέον στις αποσκευές του τον πρώτο προσωπικό δίσκο της καριέρας του, τις «7 ιστορίες της πόλης» που κυκλοφορούν από το Ogdoo Music Group.

Ο Μιχάλης είναι ένας πολίτης του κόσμου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στη Λάρνακα και σπούδασε στην Αγγλία.

Οι εμπειρίες του και το χάρισμά του να μετουσιώνει εικόνες και ιστορίες της καθημερινότητας, που περνούν από εμάς απαρατήρητες, σε τραγούδια μας αποκαλύπτουν έναν ολοκληρωμένο καλλιτέχνη.

Οι «7 ιστορίες της πόλης» είναι ένας δίσκος, καθρέφτης του δημιουργού του. Αναδεικνύουν τη δημιουργική του δύναμη και τη διεισδυτική ματιά του. Η ερμηνεία του είναι εξαιρετικά ισορροπημένη και αποδίδει με ακρίβεια και ευαισθησία τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων του.

Ο Μιχάλης Γεωργίου με απλά υλικά μετατρέπει την καθημερινότητα της πόλης σε μια συναρπαστική περιπέτεια και μας καλεί να τη μοιραστούμε μαζί του.

Με αφορμή την κυκλοφορία του album ο Μιχάλης μίλησε στο Ogdoo.gr:

Από πού ξεκινάς να γράφεις ένα τραγούδι από το στίχο ή την μουσική;
Συνήθως γράφω τον στίχο και ταυτόχρονα μουρμουρίζω και μια μελωδία. Μετά παίρνω την κιθάρα και ολοκληρώνω την μουσική.

Γιατί πιστεύεις ότι όλο και λιγότεροι τραγουδοποιοί γράφουν στα ελληνικά;
Πλέον, η αγγλική γλώσσα έχει μπει γερά στην ζωή μας. Η γενιά μου μεγάλωσε με το ότι πρέπει να μιλάς αγγλικά, και υπάρχουν πολλοί που ίσως να μπορούν να εκφραστούν καλύτερα στα αγγλικά παρά στα ελληνικά. Πέραν απ’ αυτό, ρόλο παίζουν και τα πρότυπα και επιρροές του καθενός. Κάποιος που μεγαλώνει ακούγοντας μόνο ξένη μουσική, το πιο πιθανό είναι ότι θα προσπαθήσει να ακολουθήσει τα ακούσματα του όταν θα γράψει ένα κομμάτι. Όπως και να ‘χει όμως, η μουσική είναι τρόπος έκφρασης, και ο καθένας πρέπει να εκφράζεται όπως αυτός νιώθει καλύτερα.

Ποιός από τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες είναι ο αγαπημένος σου;
Δύσκολο να επιλέξω έναν. Στο σπίτι μου μεγάλωσα με δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Διονύση Σαββόπουλο. Αλλά υπάρχουν πολλοί συνθέτες κι απ’ την νεότερη γενιά. Απ’ τους μεγάλους θα επέλεγα τον Διονύση Σαββόπουλο. Θαυμάζω την ευθύτητα που έχουν οι στίχοι του και τον ξεχωριστό τρόπο που έχει να αφηγείται ιστορίες μέσα απ’ τα τραγούδια του. Απ’ την νέα γενιά, θα επέλεγα τον Μανώλη Φάμελλο.

Σκέφτηκες κάποια στιγμή να μείνεις στην Αγγλία και να δημιουργήσεις εκεί μουσική;
Να μείνω στην Αγγλία ναι, το σκέφτηκα, αλλά όχι για να δημιουργήσω μουσική. Θα έμενα για να δουλέψω στον τομέα του Marketing, αμέσως μόλις τελείωσα το πτυχίο μου εκεί. Είχα αυτή την σκέψη μόλις αποφοίτησα, είχα κάνει κάποιες αιτήσεις, αλλά τελικά άλλαξα γνώμη και πήγα στην Αθήνα.

Τα θέματά σου τα αντλείς από την καθημερινότητα;
Κυρίως απ’ την καθημερινότητα. Υπάρχει ένα τραγούδι στον δίσκο που λέγεται «Ένα ακορντεόν στον Ταύρο». Μια Δευτέρα όπως όλες τις άλλες, πήρα τον ηλεκτρικό και στο τρένο είδα μια κοπέλα να διαβάζει το βιβλίο της και δίπλα ένα παιδάκι να παίζει ακορντεόν. Αυτή η εικόνα μου άρεσε κι έτσι έπλασα μια ιστορία.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά της γενιάς σου; Έχεις ή θα ήθελες στο μέλλον να καταπιαστείς με κάποια από αυτά;
Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το μέλλον και η αβεβαιότητα γύρω απ’ αυτό. Οι εποχές είναι δύσκολες, ο ανταγωνισμός για εργασία μεγάλος και οι ευκαιρίες για δουλειά ελάχιστες. Η πολιτική είναι ακόμα ένα θέμα, αφού δεν έχουμε δει ακόμα μια κυβέρνηση που να λειτουργεί σωστά και που να μπορεί να δώσει ελπίδα στον κόσμο, κι αυτό ισχύει και για την Κύπρο. Επίσης, μεγάλο ζήτημα είναι και όσα γίνονται στον κόσμο με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ζούμε σε μια εποχή που πραγματικά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η γενιά μου, με ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, πιο καθαρό, θα μπορέσει να το αλλάξει όλο αυτό. Τώρα στο αν θα ήθελα να καταπιαστώ με αυτά στο μέλλον, μόνο μέσα απ’ την μουσική μου και ΜΟΝΟ όταν θα έχω κάτι ουσιαστικό να πω.

Τι σημαίνει για εσένα η μουσική;
Η μουσική για μένα είναι το Α και το Ω. Η μέρα μου αρχίζει με μουσική και τελειώνει με μουσική. Είναι τρόπος έκφρασης και τρόπος επικοινωνίας. Όταν ήμουν 12 χρονών μου είχε κάνει δώρο ένας φίλος το “Marshall Mathers LP” του Eminem, και ήταν απίστευτο το πόσο μου είχε αρέσει χωρίς να καταλαβαίνω σχεδόν τίποτα απ’ τους στίχους του.

Πως προέκυψαν οι «7 ιστορίες της πόλης» ποιο ήταν εναρκτήριο τραγούδι ή το θέμα που σε παρακίνησε να τις αφηγηθείς;
Το εναρκτήριο τραγούδι είναι και το πρώτο single του δίσκου, τα «Φώτα της σκηνής», που γράφτηκε το 2015 όταν ήμουν ακόμα φοιτητής στο Nottingham. Μετά από λίγους μήνες μετακόμισα στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 6 τραγούδια γράφτηκαν στους πρώτους 6 μήνες που ήμουν εκεί. Γράφοντας τα, συνειδητοποίησα ότι πίσω από κάθε τραγούδι κρύβεται μια ιστορία, άλλοτε πραγματική και άλλοτε φανταστική. Και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα γύρω από τον δίσκο, στο πως αυτές οι μικρές ιστορίες μπορούν να δώσουν χρώμα στο γκρίζο της πόλης. Στο γκρίζο της Αθήνας, στο γκρίζο του Nottingham, στο γκρίζο της Λάρνακας.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!