Μίλτος Πασχαλίδης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ζήσει 12 έως 13 ζωές ενός κανονικού ανθρώπου»

Ο τραγουδοποιός μιλά στο Ogdoo.gr για τη σχέση του με τον μεγάλο συνθέτη.
Μίλτος Πασχαλίδης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ζήσει 12 έως 13 ζωές ενός κανονικού ανθρώπου» Φωτογραφίες: NDP Photo Agency
Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις».

Εκτός από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», συμμετέχουν 25 Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Μίλτος Πασχαλίδης, που απάντησε σε ερωτήσεις αποκλειστικά σχετικές με τον μεγάλο μας συνθέτη.

Τι συμβολίζει για εσάς ο Μίκης Θεοδωράκης και η μουσική του σαν δημιουργός και σαν άνθρωπος;
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια από τις δυο κολώνες του τραγουδιού και του πολιτισμού μας, ο άλλος είναι ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο Μίκης Θεοδωράκης συμβολίζει όλη την παιδική μου ηλικία. Συμβολίζει την αντίσταση ενός ανθρώπου που παλεύει απέναντι σε όλες τις εξουσίες με τη μουσική του και τα τραγούδια του. Αν με ρωτάτε σαν άνθρωπος τι μου συμβαίνει κάθε φορά που τον συναντώ, θα σας πω ότι κρέμομαι από τα χείλη του, διηγείται καταπληκτικές ιστορίες, που περικλείουν την Ελλάδα ολόκληρη, την πολιτική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας στην οποία ήταν πρωταγωνιστής. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ζήσει 12 έως 13 ζωές ενός κανονικού ανθρώπου, όταν τον ακούω να μιλάει, πραγματικά «τρελαίνομαι».

Ποια ήταν η πρώτη σας εικόνα από εκείνον; Υπάρχει κάποιο συμβάν που να σας έκανε εντύπωση και να θυμάστε;
Η πρώτη φορά που τον συνάντησα ήταν στις συναυλίες διαμαρτυρίας για τον Οτσαλάν στο Σύνταγμα. Όταν τον είδα στην τέντα από πίσω, πριν ανέβει στην σκηνή, με αγκάλιασε και μου φάνηκε πολύ ψηλός. Μετά, όταν ανέβηκε στη σκηνή και άρχισε να διευθύνει, μου φάνηκε ένας γίγαντας. Ενώ πριν μου είχε φανεί απλά πολύ ψηλός, στη σκηνή ήταν ένας γίγαντας, σαν να πήρε άλλα δυο μέτρα ύψους.

Υπάρχει κάτι που σας είπε ή σας συμβούλεψε και έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας;
Έχουμε συναντηθεί πέντε φορές. Τα θυμάμαι όλα όσα μου έχει πει, δεν υπάρχει κάτι που ξεχνώ, θυμάμαι κάθε λέξη, κάθε φράση του. Με τον Μίκη, όταν αρχίζει να διηγείται μια ιστορία και μέχρι να την ολοκληρώσει παρεισφρέουν και άλλες δέκα, γιατί είναι μέρος των γεγονότων που διηγείται και είναι όλες εξίσου σημαντικές. Μου έρχεται στο μυαλό μια σπαρταριστή ιστορία που μου έχει διηγηθεί μια φορά για το πώς γνώρισε τον Αντώνη Καλογιάννη, αλλά πρέπει να του ζητήσετε να σας την πει ο ίδιος. Είναι μέσα σε ένα ταραγμένο πολιτικό πλαίσιο, μεταξύ τραγικού και κωμικού. Ο Θεοδωράκης πήγε μέσα στη νύχτα στο σπίτι του Καλογιάννη και του χτύπησε την πόρτα για να του ζητήσει να πει ένα τραγούδι, ο Καλογιάννης δεν ήταν καν τραγουδιστής, κάπου τον είχε ακούσει τυχαία. Επίσης δεν είχε δει ποτέ μπροστά του τον Θεοδωράκη, δεν τον γνώριζε. Όταν άνοιξε η πόρτα, νόμιζε ότι ήρθε η ασφάλεια να τον συλλάβει μέσα στη νύχτα. Αυτή είναι η ζωή του Θεοδωράκη. Οι ιστορίες του που μπλέκουν τη ζωή τόσων Ελλήνων και της μουσικής και πολίτικης ιστορίας της Ελλάδας.

Μπορείτε να διακρίνετε κάποιο τραγούδι του που αγαπάτε περισσότερο;
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει τρομακτικά πράγματα που μας έχουν σημαδέψει, δεν μπορεί κανείς να διαλέξει ένα, ίσως να κατάφερνα να διαλέξω τριάντα. Καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο να διαλέξεις από το έργο του.

Πώς αισθάνεστε που θα συμμετέχετε στο Καλλιμάρμαρο;
Αισθάνομαι πολύ ωραία γιατί όταν μπαίνουν μπροστά τα τραγούδια του Μίκη, εμείς είμαστε απλοί στρατιώτες.
M.THEODORAKIS KALLIMARMARO

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates