Λωξάντρα – «Το δέντρο φαίνεται από τους καρπούς του»

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Το μουσικό σχήμα Λωξάντρα ασχολείται ήδη από 1997 με τη μελέτη, έρευνα και εκτέλεση της αστικής μουσικής παράδοσης των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
03/04/2013

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
με τη τσιγγάνικη μουσική παράδοση, τη Δημοτική μουσική της Ελλάδας, την κλασική Οθωμανική και τη νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, τους ήχους του Αραβικού κόσμου, την σεφαραδίτικη μουσική και με τα μουσικά ιδιώματα του Καυκάσου και των Βαλκανίων.

Έχουν διατελέσει ως μουσικοί συντελεστές της θεατρικής επιτυχίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Λωξάντρα» και έχουν συνεργαστεί σε συναυλιακό ή και δισκογραφικό επίπεδο σαν σχήμα είτε σαν μονάδες, με καλλιτέχνες όπως: Ross Daly, Haig Yiazdjian, Δόμνα Σαμίου, Νίκο Κηπουργό, Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελένη Βιτάλη και πολλούς άλλους. Το 2006 εκδόθηκε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Σχεδόν όπως παλιά…», που ανατυπώθηκε το 2008 και το 2010 στην Ελλάδα και το 2011 στην Τουρκία, ενώ το Δεκέμβρη του 2011 κυκλοφόρησε η δουλειά τους με τίτλο «Μέυχανέ – Καφέ Αμάν» με φιλική συμμετοχή πολλών μουσικών και τραγουδιστών όπως: Σωκράτη Σινόπουλου, Αρετής Κετιμέ, Παναγιώτη Λάλεζα, Μάνου Κουτσαγγελίδη, Brenna Mac Crimmon, Efren Lopez, Δημήτρη Μυστακίδη κ.ά., που ηχογραφήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Τορόντο, Βαλένθια, Θεσσαλονίκη, Σουρωτή, Αθήνα, Άρτα και Σπάτα. Ο συγκεκριμένος δίσκος βρέθηκε για τον μήνα Σεπτέμβριο στη 8η θέση και στη 41η θέση για το έτος 2012 (μέσα στις 150 καλύτερες δισκογραφικές δουλειές) από το World Music Charts της Ευρώπης.


Με αφορμή τις επικείμενες εμφανίσεις τους στη μουσική σκηνή «Πέραν» της Νέας Χαλκηδόνας, επισκεφτήκαμε το μαγαζί, όπου το συγκρότημα κάνει πρόβες και μιλήσαμε μαζί τους. Διαβάστε τι μας είπαν.

Ασχολείστε με τη μελέτη και την εκτέλεση ενός «ιδιαίτερου» είδους μουσικής, τι σας ώθησε να κινηθείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο;
Για εμάς τα «ιδιαίτερα» έχουν πάντα περισσότερο ενδιαφέρον και συνήθως μεγαλύτερη ομορφιά!

 

Τι σημαίνει παράδοση για σας και πως αυτή σας «ένωσε» υπό το όνομα Λωξάντρα;
Η παράδοση μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα από εμάς, μια και ήρθαμε με διαφορετικό τρόπο σε επαφή μαζί της. Αυτό που μας ενώνει και χαρακτηρίζει αυτό που λέμε «Λωξάντρα», είναι ίσως αυτή ακριβώς η «διαφορετικότητα».


Θεωρείτε αναγκαία την «επαναπροσέγγιση» της παράδοσης στις μέρες μας;
Γενικά στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό που σε άλλα κράτη ονομάζουν «Εθνική μουσική παράδοση». Αντ’ αυτού υπάρχουν αμέτρητα διαφορετικά «τοπικά μουσικά ιδιώματα», ένας τεράστιος πλούτος. Υπάρχουν περιοχές (όπως π.χ. η Κρήτη ή κάποια μέρη της Θράκης) που η παράδοση δεν διακόπηκε ποτέ και όντας «ζωντανή», επηρεάζει φανερά το έργο των σύγχρονων μουσικών δημιουργών των περιοχών αυτών. Στην περίπτωση όμως των Ρωμιών, ενώ η μουσική παράδοση συνέχισε να εξελίσσεται στα μέρη που αναγκάστηκαν να αφήσουν, ερχόμενοι σε μια Ελλάδα που η εξουσιαστές της την ήθελαν να «ανήκει στη Δύση», αντιμετώπισαν την απαξίωση της κουλτούρας τους για πολλές δεκαετίες, ώστε η μουσική παράδοσή τους (με εξαίρεση των Ποντίων), σε ένα μεγάλο ποσοστό καταδικάστηκε στη λήθη και σε άλλες περιπτώσεις λόγω της ανάγκης να «διασωθεί», σταμάτησε να εξελίσσεται και από «λειτουργική» κατάντησε «μουσειακή».

Υπάρχουν όρια στο «πείραγμά» της;
Κανένας δεν μπορεί να οριοθετήσει τη δημιουργικότητα με επιχειρήματα, αν οι προθέσεις να την «πειράξεις» πηγάζουν από αγάπη και σεβασμό. Όμως επειδή «Το δέντρο φαίνεται από τους καρπούς του», θα λέγαμε πως ο χρόνος είναι ένας «φυσικός οριοθέτης». Οτιδήποτε ανειλικρινές, άτσαλο ή απλώς κακόγουστο είναι καταδικασμένο να χαθεί στον χρόνο, αντιθέτως αν βλέπεις πως με τα χρόνια όλο και περισσότεροι ακολουθούν το παράδειγμά σου, μάλλον κάνεις κάτι καλά…

 

Βρίσκει απήχηση κάτι τόσο ιδιαίτερο και προερχόμενο από «άλλες εποχές»; Τι του δίνει την απήχηση αυτή;
Αυτό που κρατάμε περισσότερο από «άλλες εποχές», είναι ο «τροπικός» χαρακτήρας της μουσικής αυτής, τα «μακάμ», άρα μιλάμε για μια μουσική που δεν προβάλλεται όσο η «δυτικότροπη» και αν πούμε ότι αναλογικά έχει κάποια απήχηση, ίσως συμβαίνει επειδή την «συνδέουμε» με groovy στοιχεία που είναι πιο αναγνωρίσιμα στον κόσμο.


Μιλήστε μας για την παράσταση που θα παρουσιάσετε στο «Πέραν», που μοιάζει να είναι ένας από τους πλέον κατάλληλους χώρους για ένα σχήμα σαν το δικό σας.
Στο «Πέραν», θα παίξουμε διασκευές από μελωδίες και τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου, της Μικράς Ασίας, των «Μέυχανέ» της Κωνσταντινούπολης και τα «Καφέ αμάν» των μεγάλων αστικών κέντρων που βρίσκονται στα 2 cd μας, αλλά και καινούργιες δικές μας συνθέσεις και διασκευές από μεταγενέστερες δεκαετίες.

Ποια είναι τα επόμενα δισκογραφικά ή συναυλιακά σας σχέδια;
Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε στις εμφανίσεις μας εντός και εκτός Ελλάδας το τελευταίο μας cd «Μέυχανέ-Καφέ αμάν», αλλά όπως προαναφέραμε έχουμε ήδη αρχίσει να «ψήνουμε» δικές μας συνθέσεις, με σκοπό να εμπεριέχονται στην επόμενη δισκογραφική μας δουλειά.

 

Ευχαριστούμε θερμά το «Πέραν» για τη φιλοξενία και την ευγενική παραχώρηση του χώρου για τη διενέργεια της συνέντευξης.

 


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!