Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Όλοι ξέρουν τι είναι ο Μητροπάνος, ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής

(VIDEO) Ο συνθέτης - τραγουδιστής μιλά στο Ogdoo.gr για τον Δημήτρη Μητροπάνο.
Τον Γενάρη του 2000, ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ξεκίνησαν εμφανίσεις στη μουσική σκηνή «Music Box» της Αθήνας, που συνεχίστηκαν και στο «Φιξ» της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2001, αν και η γνωριμία τους, που οδήγησε σε μια καλή φιλία, είχε γίνει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Μαζί τους ήταν ο Διονύσης Τσακνής & η Στέλλα Χροναίου. Βρέθηκαν επίσης μαζί σε τηλεοπτικές εκπομπές και αφιερωματικές συναυλίες.

Δισκογραφικά, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν έτυχε να δώσει τραγούδι του σε δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου, οι δυο τους όμως συνεργάστηκαν σε κάποια, όπως το «Κίτρινα Βράδια» (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Λίνα Δημοπούλου, 1996) που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Παυσίλυπον» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα & το «Ως εδώ» (Θάνος Μικρούτσικος - Λάκης Λαζόπουλος, 1997) που τραγουδούν μαζί με Διονύση Τσακνή και Λάκη Λαζόπουλο και συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Ψάξε στ’ όνειρό μας» του Λάκη Λαζόπουλου. Ντουέτα από τις ζωντανές τους εμφανίσεις κυκλοφόρησαν επίσης σε κάποιες συλλογές με τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία «Δημήτρης Μητροπάνος: Η επόμενη γενιά», ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον μεγάλο ερμηνευτή, καταθέτοντας τηλεφωνικά τη δική του «εικόνα» για 'κείνον.

Το χειμώνα του 2000 είχατε συνεργαστεί στο «Music Box». Πώς ήταν ο Δημήτρης Μητροπάνος στην ανθρώπινη συναναστροφή του;
Είχαμε συνεργαστεί 2 φορές με το Μητροπάνο, μια στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, όλη τη σαιζόν. Ήταν φίλος μου, είναι μεροληπτικά αυτά που λέω για το Μητροπάνο. Κάναμε παρέα, ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσα πολύ. Από τους πολύ καλούς στο χώρο αυτό, που αισθάνεσαι τυχερός αν τους έχεις γνωρίσει. Γνήσιος άνθρωπος, ευθύς, καθαρός, ωραίος. Ήταν μεγάλη η απώλειά του. Για το τραγουδιστικό θέμα, όλοι ξέρουν τι είναι ο Μητροπάνος, ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής. Δε θα υπάρξει άλλος, τουλάχιστον σύντομα.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως του αρέσετε πολύ ως τραγουδιστής. Τελικά, τι κάνει έναν τραγουδιστή να ξεχωρίζει;
Μπορεί, μπορεί… Μάλλον επειδή ήταν καλός άνθρωπος τα έλεγε αυτά και ήταν και φίλος μου (γελάει). Πολλά πράγματα μπορούν να κάνουν έναν τραγουδιστή να ξεχωρίζει. Εκτός από τη φωνή, η οποία είναι ένα πράγμα ιδιαίτερο, σε άλλους αρέσει, σε άλλους δεν αρέσει, εκτός από τον τρόπο που τραγουδάει, εκτός από την αλήθεια που βγάζει, είναι τα τραγούδια που διαλέγει… Όλα παίζουν ρόλο. Υπάρχουν πολύ καλοί τραγουδιστές που λένε βλακείες.

Είχατε κάνει και τραγούδια μαζί…
Είχαμε κάνει κάποια τραγούδια μαζί, σαν συμμετοχές σε δικούς μου δίσκους. Σε δίσκο δικό του δεν είχα δώσει τραγούδια.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι, που αν ζούσε, θα θέλατε να το πει εκείνος;
Ε, δε θα μπορούσε να είχε πει ο Μητροπάνος το «Πεθαίνω για σένα»; Θα μπορούσε να το είχε πει, αλλά δεν έτυχε να έχω γράψει κάτι τέτοιο τότε.

Τι να περιμένουμε από τη συμμετοχή σας στο αφιέρωμα;
Ξέρετε, είναι πολλά τα τραγούδια του που μου αρέσουν, αλλά είναι και πολλοί οι τραγουδιστές, διαλέγει ο ένας, διαλέγει ο άλλος… Σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με το «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε». Θα πω, όμως, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη -γιατί το έχω πει και με την Αλέκα Κανελλίδου αυτό- τα «Δίδυμα φεγγάρια», το οποίο το θεωρώ σπουδαίο τραγούδι. Θα πω κι ένα τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου από τον «Άγιο Φεβρουάριο». Θα ακουστούν πολλά πράγματα, από την αρχή της πορείας του μέχρι πρόσφατα. Όρεξη να ‘χεις, από τραγούδια ο Μητροπάνος άλλο τίποτα!

* Η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός Μέντα θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 21:00. - Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates