Σόνια Θεοδωρίδου: Μέσα από την αλήθεια της μουσικής γινόμαστε καλύτεροι

Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης παρουσιάζουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά μια ξεχωριστή μουσική παράσταση με τίτλο «Μια Θάλασσα τραγούδια».

Ο Δήμος Πειραιά και το Δημοτικό Ραδιόφωνο «Κανάλι Ένα», μέσω του προέδρου της ΔΗΡΑΠ Παναγιώτη Αβραμίδη, διοργανώνουν -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (!)- αυτή τη σημαντική καλλιτεχνική εκδήλωση της οποίας η αρχική ιδέα ανήκει στον διευθυντή του Δημοτικού ραδιοφώνου Παναγιώτη Φύτρα.

Στην παράσταση συμμετέχουν η χορωδία Cantabile, η Δημοτική Χορωδία Νέας Σμύρνης, η Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και η ορχήστρα Mobile.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Θεόδωρου Ορφανίδη.

Η Σόνια Θεοδωρίδου με αφορμή την παράσταση της στο θαυμαστό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μας έκανε την τιμή να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Αγαπητή κα Θεοδωρίδου έχετε συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους και τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Κι όμως διατηρείτε υψηλό το κίνητρό σας και άσβεστη τη δίψα σας για να συνεχίσετε να παρουσιάζετε στο κοινό άρτιες παραστάσεις. Πώς το καταφέρνετε αυτό;
Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως πιστεύω στην χρηστικότητα της Μουσικής και της Τέχνης.

Πώς μπορεί να είναι η Μουσική παρουσιασμένη, εάν όχι άρτια και ποιοτικότατη;

Μέσα από την αλήθεια της Μουσικής και των μεγάλων έργων, ανεβαίνουμε την κλίμακα και γινόμαστε καλύτεροι κάνοντας την υπέρβαση προκειμένου να έρθουμε κοντύτερα σε αυτό το πνευματικό και μεγαλειώδες που περιέχουμε εντός μας.

Μιλήστε μας για την παρουσία σας, για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά με το μουσικό ταξίδι που έχει τίτλο «Μια Θάλασσα τραγούδια».
Μεγάλη η χαρά που ερχόμαστε με τον σύζυγο μου Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη και την Ορχήστρα Mobile στο πανέμορφο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με μια πραγματική θάλασσα από τραγούδια. Από τον Μίκη Θεοδωράκη και την Κορσική, μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Τζών Λένον, το πρόγραμμα είναι όντως εξαιρετικό!

Πώς προέκυψε η ιδέα της συναυλίας και τι θα μας παρουσιάσετε το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου;
Ο Διευθυντής Προγράμματος και προσωπικός μας φίλος κύριος Παναγιώτης Φύτρας ήταν αυτός που είχε την ιδέα και μας προσκάλεσε. Ένας πραγματικά αξιόλογος άνθρωπος του ραδιοφώνου με τον οποίο μας συνδέουν πολλά πράγματα -όπως η αγάπη μας για τον Ζάκ Μπρέλ- και με τον οποίο κάνουμε συχνά τις καλύτερες συνεντεύξεις μας στο ραδιόφωνο!
POSTER
Θεωρείτε ότι το ελληνικό κοινό έχει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη εξοικείωση με το λυρικό ρεπερτόριο; Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσαν περισσότεροι άνθρωποι να «εκπαιδευτούν» ώστε να απολαμβάνουν το λυρικό θέατρο;
Σίγουρα οι λυρικές παραγωγές έχουν αυξηθεί τα τελευταία έτη - τόσο απο τους επισήμους φορείς, όσο και απο αναξάρτητες παραγωγές στην περιοχή της Αττικής. Αυτό όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κενό παιδείας που έχουμε ωσάν κράτος, όσο αφορά την θεώρηση μας επάνω στην Μουσική και στην ποιότητα της εκπαίδευσης που οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας. Μόνον με αυτόν τον τρόπο - επενδύοντας ουσιαστικά, με όραμα και πρόγραμμα - θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε τους συνανθρώπους μας. Ένα παράδειγμα που είχαμε πρόσφατα, ήταν η σύλληψη μίας μουσικού στην Θεσσαλονίκη για επαιτεία. Το φαντάζεστε; Αυτό από μόνο του ωσάν γεγονός δείχνει την τεράστια δουλειά που θα πρέπει γίνει για να ανατρέψουμε αυτήν την δυσάρεστη εικόνα για την Μουσική μας τέχνη και την κοινωνία μας...

Υπάρχει, μετά από τόσο επιτυχημένη διεθνή καριέρα, κάποιο καλλιτεχνικό όνειρο που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε στο μέλλον;
Τα σχέδια δεν σταματούν ποτέ, και είναι αυτό ακριβώς αυτό που σου δίνει την δύναμη να ξυπνάς το πρωί και να σηκώνεσαι απο το κρεβάτι σου. Πολύ συχνά ονειρεύομαι πως κερδίζω το όσκαρ για ένα τραγούδι στον κινηματογράφο - αυτό και αν θα είχε γούστο!

Με δεδομένο ότι πολλές φορές έχετε, με όπλο την τέχνη και τη δημοφιλία σας, πάρει θέση για σημαντικά κοινωνικά και εθνικά ζητήματα (επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα) και βοηθήσει σε ιερούς κοινωνικούς σκοπούς, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση του καλλιτέχνη απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου;
Ο Καλλιτέχνης είναι πολιτικό όν - όπως κάθε άνθρωπος εξάλλου. Αυτά που πράττει, που λέει και το παράδειγμα που οφείλει να δίνει, μορφοποιούν τον χαρακτήρα και την εικόνα του. Η Τέχνη σε κάνει καλύτερο, αλλά πολύ συχνά παρατηρούμε πως συγκεκριμένοι καλλιτέχνες εκμεταλεύονται την εξουσία, την θέση του και την δημοφιλία τους προκειμένου να κάνουν ποταπά πράγματα και να μουτζουρώνουν έτσι την περπατησιά που έχουν στην ζωή τους. Και το να ενδώσεις σε αυτές τις ευκολίες είναι αυτό που είθισται - το ευκολότερο. Η Ωραιότητα και η Ηθική όμως του πράγματος είναι πας τον εαυτό σου ψηλότερα και να ανέβεις μέσα από την Τέχνη σου!

Τι γνώμη έχετε για τη σύγχρονη δημιουργία στην ελληνική μουσική σκηνή; Πιστεύετε ότι υπάρχουν νέοι αξιόλογοι δημιουργοί και ερμηνευτές που θα μας απασχολήσουν στην πορεία;
Κάθε εποχή έχει το χρώμα και τους ήρωες της. Έτσι και τώρα βλέπουμε καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν και έχουν τα πρωτεία στον καιρό τους. Όμως στον δικό μας χώρο αυτό που μετρά είναι η διάρκεια και όχι το πόσα ωραία τραγούδια και επιτυχίες θα φτιάξεις ή θα πεις...

Το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά εν τέλει καθιερώνει καλλιτέχνες με τη δική σας εμβέλεια, στη συνείδηση του κοινού;
Το Ταλέντο σίγουρα εξασφαλίζει μία ευοίωνη αρχή της σταδιοδρομίας του καλλιτέχνη, οπωσδήποτε όμως δεν αρκεί. Εάν δεν εργαστείς για την τέχνη σου και το όνομα σου, όσο και μεγάλο να είναι το ταλέντο σου, δεν θα σε πάει μακριά. Οι ευκολίες είναι παγίδα - μία εξ αυτών και το ταλέντο. Όμως όχι, μόνον η σκληρή εργασία θα φέρει αποτελέσματα!

Θα θέλαμε τέλος, αφού σας ευχαριστήσουμε θερμά, να μας μιλήσετε για τα προσεχή δημιουργικά σχέδιά σας
Την πρώτη Δεκεμβρίου κατεβαίνουμε στην Λάρνακα της Κύπρου προκειμένου να στηρίξουμε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων με ένα φιλανθρωπιό κονσέρτο με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που στόχο έχει την ενίσχυση του. Θα έχουμε μαζί μας μέλη απο την Χορωδία Cantabile, την Δημοτική Χορωδία Νέας Σμύρνης και την Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Στο Πιάνο θα είναι ο Μάρκος Κώτσιας ενώ η μουσική διεύθυνση θα είναι του Θεόδωρου Ορφανίδη. Κατόπιν έχουμε συναυλίες στο εξωτερικό και την Ελλάδα, θα πάμε στην Νότιο Αφρική για να κοινωνήσουμε την σπουδαία Ελληνική μας Μουσική εκεί και υπάρχουν πολλά σχέδια για ηχογραφήσεις για το άμεσο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates