Γιώτα Νέγκα: Είχε τη μαγική ικανότητα του γνήσιου λαϊκού τραγουδιστή

(VIDEO & PHOTOS) «Η επόμενη γενιά» μιλά στο Ogdoo.gr για τον Δημήτρη Μητροπάνο.
Γιώτα Νέγκα: Είχε τη μαγική ικανότητα του γνήσιου λαϊκού τραγουδιστή Φωτογραφίες: NDP Photo Agency
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες που εμφανίσθηκαν στο χώρο του λαϊκού -και όχι μόνο- τραγουδιού την τελευταία εικοσαετία. Η Γιώτα Νέγκα έχει φωνή, έχει τεχνική, έχει και το απαραίτητο συναίσθημα για να είναι συγκινητική.

Με τον Δημήτρη Μητροπάνο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2010. Η πρώτη τους αυτή συνάντηση, που πιστεύω πως δεν θα ήταν η τελευταία υπό άλλες συνθήκες, άφησε σε εκείνη τις καλύτερες εντυπώσεις και σε μας ένα ντουέτο τους, τα «Δίδυμα Φεγγάρια» των Μάριου Τόκα & Κώστα Φασουλά, στην πρώτη εκτέλεση του οποίου τραγούδησε η Αλέκα Κανελλίδου.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στη συναυλία «Δημήτρης Μητροπάνος: Η επόμενη γενιά», η Γιώτα Νέγκα συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον μεγάλο ερμηνευτή, καταθέτοντας τι «εισέπραξε» από 'κείνον.

Τι θυμάσαι από την πρώτη γνωριμία σας, που αν δεν κάνω λάθος έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα;
Θυμάμαι τα μάτια του που κοιτούσαν με την αγνότητα του παιδιού και τη δύναμη του γίγαντα... καθάρια και λαμπερά. Θυμάμαι το ελαφρύ τρέμουλο στο δεξί του χέρι που μου μετέδιδε μια δόνηση απίστευτη κι ενώ νόμιζα πως εγώ προσπαθούσα να τον ακολουθήσω στις φράσεις και στην ανάσα του, στην ουσία εκείνος με είχε ήδη «πάρει» μαζί του και με οδηγούσε χωρίς να το καταλάβω σε μια αρμονική πτήση. Θυμάμαι να νοιώθω απόλυτα πλήρης και την επόμενη στιγμή να μην μου φτάνει... Τον είδα άλλη μια φορά από τότε, μιλήσαμε λίγο στο καμαρίνι. Όταν αποφάσισε να φύγει ένοιωσα πως έχασα έναν πολύ δικό μου άνθρωπο.
negka mitropanos
Ο μουσικός Κώστας Σέγγης είχε γράψει κάποια στιγμή πως ο Μητροπάνος είναι ο τραγουδιστής που με τη ψυχή του έκανε τους βασικότερους κανόνες της μουσικής να ισχύουν μόνο στη θεωρία. Θα ήθελα το σχόλιό σου πάνω σ’ αυτό.
Ναι έτσι είναι. Είχε τη μαγική ικανότητα του γνήσιου λαϊκού τραγουδιστή να «πλέει» ελεύθερα μέσα στην μελωδία και το συναίσθημα και να επιστρέφει ομαλά ακριβώς στο κλείσιμο της φράσης. Ένας κώδικας του λαϊκού μας τραγουδιού που είναι... βιωματικός.

Εντοπίζεις στον εαυτό σου κοινά στοιχεία με εκείνον, ως προς τις καταβολές σας και τον τρόπο ερμηνείας σας;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε λαϊκή συνοικία, αγάπησα και κατάλαβα με τον τρόπο μου - μελετώντας τους παλαιότερους - το λαϊκό τραγούδι. Θαρρώ πως κι εκείνος το αγάπησε και το κατάλαβε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
afierwma toka 1
Πώς νιώθεις συμμετέχοντας στο αφιέρωμα αυτό;
Τιμή να συγκαταλέγομαι στην επόμενη γενιά του Δημήτρη Μητροπάνου και μεγάλη χαρά και συγκίνηση που τραγουδώντας τα τραγούδια του θα τον συναντήσω ξανά.

* Η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός Μέντα θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 21:00. - Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.
negka mitropanos aslanidou

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates